Senatori vladajuće Demokratske stranke složili su se kako će iz prijedloga zakona o istospolnim zajednicama ipak povući odredbu koja bi omogućila posvajanje djece od strane partnera.

Nakon što je stranka Five Star Movement (Movimento Cinque Stelle, M5S), povukla svoje obećanje kako će zakon o istospolnim zajednicama podržati u cijelosti, iz njega je uklonjena odredba koja bi omogućila posvajanje djece od strane partnera koji im nije biološki roditelj, piše The Local.

Talijanski premijer Matteo Renzi je komentirao kako je tijekom pregovora na kojima je želio vratiti punu podršku te stranke zakonu došlo do "naglog preokreta", te kako su ih "prevarili".

"Ne možemo sad riskirati da se ne donese zakon koji je od najveće važnosti za milijune Talijana", kazao je.

I čelnik manje stranke Novog desnog centra, Angelino Alfano, izjavio je kako njihova podrška ovom zakonu ovisi o izbacivanju odredbe o posvajanju, kojoj se oštro protive. U tome imaju i podršku građana, jer prema istraživanjima javnog mijenja, iako većina podržava donošenje zakona o istospolnim zajednicama, ujedno se u najvećem postotku ne slažu s mogućnosti posvajanja. U raspravu se snažnim lobiranjem protiv zakona uključila i Katolička crkva, čijim je čelnicima premijer Renzi jasno poručio da se ne miješaju u odluke zakonodavnog tijela.

Udruge za LGBT prava jasno su isticale tijekom prošlotjednog prosvjeda kako je možda i najveća vrijednost predloženog zakona upravo omogućavanje ravnopravnosti gej parovima i po pitanju posvajanja djece.

Senatori vladajuće Demokratske stranke složili su se kako će uz prijedlog zakona kroz amandman uputiti i niz izmjena i dopuna, o čemu će se glasovati u četvrtak.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.