Nakon što je na Facebook stranici "Knjige koje vole djecu" objavljena fotografija ilustracija iz udžbenika glazbene kulture za prvi razred osnovne škole koje stereotipno prikazuju ženinu ulogu u društvu kao "mamicu" odnosno "ženu", društvene mreže su - planule. Sanja Sarnavka za crol.hr kaže kako slični primjeri postoje u jako puno udžbenika i kako se čini da idemo unatrag.

Ilustracija iz udžbenika za glazbenu kulturu izdavača Alfa autorice Diane Atanasov Piljek podučit će prvašiće da je "mamica" brineta koja nosi pregaču i ima klasičnu frizuru i odjeću, dok je "žena" plavuša, bujnog poprsja i nosi seksi haljinu.

Doduše, obje nose štikle, ali "mamica" ipak nosi papuče na peticu, dok su za "ženu" odabrane salonke. Rekli bismo klasičan stereotipni šovinistički prikaz ženine uloge u društvu.

U izdavačkoj kući "nisu upoznati s temom o kojoj govorimo"

Objava se masovno dijeli društvenim mrežama s Facebook stranice "Knjige koje vole djecu" a roditelji u velikoj većini, što i ne čudi, negativno komentiraju takav prikaz žene. U izdavačkoj kući Alfa za sada nemaju komentara, osoba s kojom smo komunicirali rekla nam je kako je ona samo "dežurna u uredu jer su svi na terenu zbog početka školske godine" i da "nije upoznata s temom o kojoj govorimo". Stoga smo zamoljeni da pitanja uputimo mejlom, pa će nam se "netko nadležan za te stvari javiti".

Za komentar smo zamolili i Sanju Sarnavku iz udruge B.a.b.e., koja za crol.hr kaže:

"Nažalost, ništa nas ne može iznenaditi. Osim prikaza žena i muškaraca na nestereotipan način koje ćemo rijetko naći. Slični primjeri postoje u jako puno udžbenika. U lipnju se otvorila rasprava o udžbeniku engleskog za drugi razred osnovne škole u kojem se pokazuje kako izgleda lijepa a kako ružna djevojčica. Ni u građanskom odgoju nije bilo dovoljno osviještenosti o važnosti promicanja rodne ravnopravnosti a kamoli ta svijest postoji u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ili Agenciji za odgoj i obrazovanje. Čini se da idemo unatrag.

Sarnavka: svetica i kurva su opcije koje nudi patrijarhat. Hvala, ne bismo

B.a.B.e. i Institut za društvena istraživanja radili su analizu čitanki za hrvatski jezik od prvog osnovne do četvrtog gimnazije još davne 2000. godine i pokazali kako je stereotipna i nerijetko diskriminirajuća reprezentacija ženskog spola/roda, ali čini se da se nitko od odgovornih ništa nije shvatio i nije se voljan educirati na koji način bi škole bile obavezne promovirati ravnopravnost.

Tužno je što u potvrđivanju i učvršćivanju 'vrijednosti' patrijarhata nerijetko svim srcem sudjeluju i žene, kao što je to slučaj u ovoj priči. Nakon svih primjedbi i kritika, urednica i dalje ne razumije u čemu je problem i zašto se osviješteni roditelji bune.

Tek kad bi joj netko dao otkaz i rekao da kao žena ne može raditi tako odgovoran posao, možda bi konačno shvatila i pobunila se. Prema onom kako su prikazane žene u ovoj priči, nema im mjesta na odgovornim pozicijama niti u obrazovanju - jer, 'majčicama' je mjesto u domu, a ženi na slici, možda u javnoj kući. Svetica i kurva - opcije koje nam po ne znam koji put nudi patrijarhat. Hvala, ne bismo", poručuje Sarnavka.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.