Povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj, 28. rujna, članice feminističkog kolektiva fAKTIV u srijedu predvečer su performansom pred Zagrebačkom katedralom poručile Katoličkoj crkvi da prestane zadirati u sekularni prostor te aktivno raditi na ugrožavanju seksualnih i reproduktivnih prava žena.

Feministkinje iz fAKTIV-a su tijekom performansa razbile osam tanjura na kojima je bilo napisano osam najčešćih mitova koje Crkva i njene pomoćne udruge šire javnim prostorom pokušavajući svoje svjetonazore nametnuti cijelom društvu.

Ispred Zagrebačke katedrale tako su jučer uspješno razbijeni mitovi kako je pobačaj dostupan svima u Hrvatskoj, onaj kako žena koja je pobacila više ne može zatrudnjeti, da pobačaj izaziva psihičke poteškoće i da je pobačaj ubojstvo djeteta.

"Temeljno ljudsko pravo žene je da odlučuje o broju, razmaku i vremenu rađanja ili ne rađanja. Opredjeljenje za pobačaj nije ubojstvo jer se plod ne može razvijati u potpunoj neovisnosti o ženinom organizmu. Opredjeljenje za pobačaj je odluka o neiznošenju neželjenog ploda u svom tijelu, odluka o nepreuzimanju materinstva (ili odluka o ne-trudnoći) u datim okolnostima i u konkretnom času.

Pobačaj je legalan medicinski zahvat i nije ubojstvo, a najmanje je ubojstvo djeteta s obzirom na to da fetus jednostavno nije dijete. Zabrana pobačaja je čin prisile nad ženom koji dokida njenu slobodu samostalnog odlučivanja i pravo na vlastito tijelo i reprodukciju. Žene imaju pravo odluke na izbor bez uplitanja 'treće osobe'".

"Prije svega, mit je da je pobačaj dostupan svugdje i svima u Hrvatskoj. Niti se u svim bolnicama izvodi pobačaj, niti je besplatan, niti je, stoga, dostupan ženama koje ga ne mogu platiti. Dalje, moramo stalno naglašavati kako stručne studije pokazuju da je legalan pobačaj iznimno siguran zahvat te kako nema govora o problemima sa sljedećom trudnoćom kod žena koje su pobacile. Ne dopuštamo da nas zastraše mitovima i lažima", istaknule su aktivistkinje fAKTIV-a.

Simboličnim razbijanjem tanjura, razbile su i na njima ispisane mitove kako zabranom pobačaja štitimo život, kako će se uvođenjem spolnog odgoja povećavati broj pobačaja, kako ginekolozi moraju imati pravo na priziv savjesti te kako zabrana pobačaja dovodi do demografskog rasta.

"Brojnim istraživanjima pokazalo se da se upravo uvođenjem kvalitetnog spolnog odgoja stopa spolno prenosivih bolesti, neželjenih trudnoća i pobačaja smanjila. U SAD-u se primjerice u većini škola promiče zdravstveni odgoj temeljen samo na apstinenciji, dok se u europskim razvijenim zemljama o tome daleko otvorenije govori. Statistike pokazuju da je broj pobačaja veći u SAD-u nego europskim zemljama.

Nadalje, kada se usporede države SAD-a koje u školama promiču isključivo apstinenciju sa državama u kojima škole imaju kvalitetniji zdravstveni odgoj vidimo iste podatke - i maloljetnička trudnoća i broj pobačaja veći je u državama bez zdravstvenog odgoja, odnosno s nekvalitetnom verzijom istog. Što se više promovira apstinencija, a spolni odgoj zatire, veći je broj pobačaja", poručile su.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.