Finska dobiva vladu s najmlađom premijerkom na svijetu, socijaldemokratkinjom Sannom Marin (34), koju je odgojio lezbijski par.

Nova finska premijerka vodit će vladu koju je formirala koalicija pet stranaka – i sve te stranke sad vode žene, od kojih su tri, kao i ona, mlađe od 35 godina.

Kako javlja BBC, Marin je odrasla u duginoj obitelji, živjela je u unajmljenom stanu s majkom i njezinom partnericom.

Medijima je ranije otkrila kako se kao dijete zbog okoline osjećala nevidljivom jer nije smjela otvoreno govoriti o svojoj obitelji, ali je istaknula i kako joj je majka bila velika podrška u životu i naučila je kako može postići sve što u životu želi.

Marin je prva fakultetski obrazovana članica obitelji, politička karijera u Socijaldemokratskoj stranci Finske joj je strelovito napredovala – s 27 je vodila gradsku administraciju u Tampereu, a u parlament je ušla 2015. godine. Majka je 22-mjesečne kćerkice.

Od lipnja ove godine je obavljala dužnost ministrice prometa i komunikacija, a dužnost finske premijerke preuzima nakon što je dosadašnji premijer Antti Rinne odstupio s dužnosti zbog koalicijskog razdora oko velikog štrajka poštara.

Marin poručuje kako joj je glavni cilj vratiti povjerenje građana u vladu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

0 # Zvonimir Bruno 2019-12-09 15:59
Ah ta rvacka zaostalost
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.