Bez obzira na kapitalistički element koji se pripisuje medijima i tvrtkama tijekom Mjeseca ponosa, otprije nekoliko godina sve ga više njih obilježava dajući javnu podršku LGBT+ osobama kroz marketinške kampanje, proizvode i slično.

Pravoj se strani povijesti tako ovih dana pridružio i časopis Elle Srbija objavivši na društvenim mrežama naslovnicu srpanjskog izdanja koja prikazuje dvije žene u zagrljaju. Time je srpska inačica tog popularnog svjetskog časopisa postala prvi mainstream časopis u Srbiji koji je na naslovnici ugostio istospolni par.

Medijski prikaz LGBT+ osoba sve je češći

Crno-bijelu estetiku emotivnog ogoljenja modela Snežane Gašić i Sandre Gagić koje je snimio hrvatski fotograf Filip Koludrović prati slogan "za sebe, za drugog, za jednakost" u duginim bojama.

Elle uz fotografiju dodaje kako trebamo živjeti po vlastitim pravilima: "Naše srpanjsko izdanje nije posvećeno onima čija pravila i primjer vi, naši čitatelji, trebate pratiti. Umjesto toga opredijelili smo se za one ljude koji nas inspiriraju da ne zaziremo od nepoznatog… Kad su ljubav i jednakost u pitanju, nema izuzetaka."

ellesrbija02

LGBT+ zajednica u Srbiji rijetko dobiva prostor u komercijalnim medijima, a kad i dobije, često su to politizirane vijesti, govor mržnje i nasilja te mišljenja heteroseksualnih ljudi o njoj. Ipak, sve je više sadržaja posvećenog seksualnim identitetima pa je danas lakše i sigurnije pronaći sebi slične.

Najprodavaniji srpski modni časopis, Elle, svoju platformu održava svježom, pozitivnom i progresivnom upravo kreativnim, hrabrim i dobrim ljudima koji se bore za slobodu i širinu života po svojoj mjeri, stoga su sad odlučili prikazati lezbijski par.

Vidljiv pomak

Pomak je u posljednjih dvadeset godina vidljiv kroz društvene svjetonazore, javne osobe koje ne skrivaju svoju seksualnost i pravne regulative.

Od dekriminaliziranja istospolnih odnosa 1994. te mržnjom i nasiljem popraćenog beogradskog Prajda 2001. godine, Srbija je napokon došla do vremena u kojemu se održavaju mirni Prajdovi, ali se i svim silama pokušava implementirati Zakon o istospolnim zajednicama koji bi istospolnim parovima između ostalog, omogućio zajedničko podizanje kredita, posjećivanje partnera u bolnici i nasljeđivanje mirovine, ali ne i posvajanje djece.

Podrška dolazi i iz akademsko-znanstvenih, novinarskih i umjetničkih krugova. Tako je u ožujku više od 500 javnih osoba potpisalo peticiju za usvajanje spomenutog zakona.

Bitno je i napomenuti kako se, prema podacima udruge Da se zna!, od 2017. do 2020. godine, incidenti motivirani mržnjom prema LGBT+ osobama najviše bilježe u Beogradu i to na otvorenim površinama poput parkova i ulica. To je u direktnoj korelaciji s dominantnom homofobnom izjavom o "četiri zida" kojom se želi reći da LGBT+ osobama nije mjesto u heteronormativnoj javnosti.

Časopis Elle Srbija svojom naslovnicom u svakom slučaju pomiče granice i bez prezanja postavlja lezbijski par na štandove srpskih ulica od 22. lipnja.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.