Nakon godina borbe, odgađanja i čekanja, crnogorskoj LGBTIQ zajednici omogućeno je sklapanje životnih partnerstava. Prve su to, u nedjelju, učinile dvije djevojke u Budvi, osam godina nakon krvave budvanske Povorke ponosa.

Prema riječima lokalne dužnosnice u Budvi, partnericama su predočena prava i obaveze u skladu s crnogorskim zakonom, a riječima pjesnika Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu objašnjeno je i ono što nije obuhvaćeno zakonom.

"Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primijenimo zakon o životnom partnerstvu i želimo im sreću i puno ljubavi u zajedničkom životu", rekla je Miljana Vukotić Jelušić.

Crnogorski parlament je sredinom 2020. usvojio Zakon o istospolnom životnom partnerstvu koji je na snagu stupio 15. srpnja ove godine. Dosad se za sklapanje braka prijavilo dvadesetak LGBTIQ parova.

Tim su zakonom LGBTIQ osobe dobile ista prava kao i heteroseksualni parovi, osim posvajanja i udomljavanja djece. Usvajanju zakona najviše se protivila Srpska pravoslavna crkva smatrajući da se njime razara tradicionalna obitelj.

Novopečenim životnim partnericama čestitala je i udruga LGBT Forum Prrogres, izrazivši nadu da će to ohrabiriti i druge parove na ozakonjenje veza.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.