“Feminizam i gotovo”, poručeno je s osmog Noćnog marša u Zagrebu, najvećeg prosvjeda za prava žena u Hrvatskoj, koji organizira Feministički kolektiv fAKTIV.

Više od 10.000 ljudi u prosvjednom maršu kroz centar Zagreba proslavilo je 8. mart i feminističku borbu koja desetljećima zove na otpor i na ulice.

I ove godine marširalo se za besplatan i dostupan pobačaj. Članice fAKTIVa istaknule su da pravo na izbor ne znači i pravo na pobačaj dokle god u bolnicama vlada priziv savjesti, dokle god su cijene pobačaja takve da je jedini stvarni izbor pred ženama platiti pobačaj ili platiti režije.

Pedeset godina prošlo je od Ustava kojim je ženama na ovim prostorima bilo zajamčeno pravo na pobačaj. Četrdeset i šest godina od Zakona koji nam i danas kroji živote. Dvadeset i četiri godine nakon što je pobačaj ispao u Ustava. Šest godina otkako je Ustavni sud naložio izradu novog zakona. Skoro dvije godine otkako se cijela zemlja digla na noge jer su branili ženi da prekine trudnoću koja joj je ugrožavala zdravlje. Isto toliko vremena šutnje ministra zdravstva. Par mjeseci od posljednjeg istraživanja koje je pokazalo da priziv savjesti i dalje dominira našim bolnicama”, upozorile su feministkinje sa Zrinjevca.

Kako odgovoriti na nasilje, pitale su. Odgovor je – ne okretati glavu.

“Feminizam su žene koje hrabro pričaju o nasilju u školama i kabinetima, u bolnicama i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama i na šalterima ove zemlje, na ulicama i u četiri zida. Feminizam su žene koje će tek progovoriti. Feminizam i gotovo”, istaknule su.

A glavu ne treba okretati ni od novog pokušaja podjele radništva, kazale su i poručile da feminizam znači radnike i radnice sindikalno povezivati i organizirati, umjesto dijeliti na strane i domaće.

“Da s radom može i drukčije, pokazalo nam je lani i 25 radnika i radnica s Filipina koje su dale kolektivni otkaz u zagrebačkoj firmi koja ih je tjerala da na kioscima rade sedam dana u tjednu, u smjenama gladuju i pišaju u kadu. Uz takve radnice trebaju stati domaći sindikati, kao i sve mi feministkinje koje o radu govorimo iz godine u godinu. O radu na poslu i radu po kući, za sebe i druge. Baš kao što su to činile feministkinje, radnice i komunistkinje od 1911. godine, od prvog međunarodnog dana žena – radnica”, istaknule su..

“Svjesne smo da same ne možemo ništa, a da kratkoročno možemo malo. Znamo da je odgovor u zajedništvu. Feminizam gradimo zajedno, feminizam smo sve mi – i gotovo”, poručile su članice fAKTIVa.

Ove godine Noćni marš osim u Zagrebu održao se i u Splitu, Rijeci, Šibeniku i Osijeku.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.