Romantični triler s Kristen Stewart i Katy O'Brien u glavnim ulogama očarao je publiku (žene?) na društvenim mrežama.

Drugi film Rose Glass, redateljice horora "Saint Maud", prati tajanstvenu bodybuildericu Jackie (O'Brien) koja autostopirajući za Las Vegas gdje se održava bodybuildersko natjecanje, upoznaje povučenu voditeljicu teretane Lou (Stewart). Pravo lezbijski, Jackie se već prvu večer doseljava k Lou i zahuktava se romansa koja će ubrzo poprimiti krvave razmjere.

U Louinu svijetu nalazimo plejadu šund likova - zet nasilnik i sestra žrtva nasilja zaslijepljena ljubavlju prema njemu, jezivi i sumnjivi otac ljubitelj pištolja i insekata, mačo muškarci iz teretane, a napose suluda, vjerojatno pušačica cracka Daisy koja je opsesivno zaljubljena u Lou. "Love Lies Bleeding" vješto se kreće tim krajolikom i održava napetost do samoga kraja - ne gubi dah u povećem nizu peripetija gdje nismo sigurni hoćemo li gledati romantičnu tragediju ili hepiend, kao ni kako je moguće da je tek jedan svjedok primijetio raznašanje krvavih tepiha po gradu.

Koliko dobro funkcionira njegov šundovski zaplet, toliko lošije funkcionira njegov šundovski portret lezbijstva zbog kojeg smo ga, ruku na srce, mnoge od nas odabrale pogledati. Pri samom početku nalazi se jedna od više cringe scena u kojoj Lou senzualno priopćava Jackie: "I wanna stretch you. I wanna see how far you can go", nakon čega joj, gledajući kako se zadovoljava, dobacuje: "Good girl".

I dok je to svakako daleko seksipilniji prizor od bilo kojeg u Oscarom nagrađenom "Oppenheimeru" ili "Ubojicama cvjetnog mjeseca", scena i dalje odiše naftalinskim pornografizmom koji je pomalo groteskan, premda, pretpostavljam, u službi ozračja s obzirom na to da je film smješten u 1989. Generalno, povijest junakinja ocrtana je tek u grubim obrisima – Jackie bježi iz malograđanštine od obitelji koja ju smatra čudovišnom, a Lou krije tajne i traume koje se manifestiraju tek u flashbackovima.

Još je jedan detalj preuzet iz osamdesetih, a to je epidemija upotrebe steroida. Lou upoznaje Jackie sa svijetom medikamenata, koji na Jackie imaju znanstveno-fantastični utjecaj sličan onom na kraju filma "Sorry to Bother You" Bootsa Rileyja, kad upoznajemo equisapiense. I dok je točno da su steroidi na Zapadu povezani s kultom muževnosti i mačizma, u ovom se kontekstu potencijalno mogla bolje istražiti njihova subverzivna strana zamućivanja rodnih granica i nepreskriptivna uporaba kakvu slavi Paul Preciado u "Testo Junkie".

@a24 Muscle mommy season. #LoveLiesBleeding ♬ original sound - A24

Sve u svemu, "Love Lies Bleeding" napet je, ali pomalo psihodeličan, lirski triler s radnjom koja drži pozornost i jako dobrim nastupom Katy O'Brien koji fluktuira između zanesene nježnosti i manije te Kristen Stewart čija introvertiranost prelazi u hladnokrvnu promišljenost. Dok je samo lezbijsko iskustvo podosta kodirano u žanrovskim konvencijama i na trenutke smiješno, ipak ne skida s trona moju omiljenu, kultnu, najcringe izjavu u povijesti lezbijskog filma u kojoj fatalna Dallas iz "Below Her Mouth" pojašnjava zašto žene vole krovopokrivačice: "Because they strip 'em and nail 'em all day long."


Podrži Crol donacijom :)

qrcode 9c3b0d27 127a 4867 a764 f80c95d6f267

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.