Udruga Zagreb Pride objavila je priopćenje povodom sudske presude u slučaju tužbe koju je protiv njih podnijela Karolina Vidović Krišto zbog teksta "Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine" koji je bio objavljen na web stranicama udruge.

Priopćenje pod nazivom "Udar sudbene vlasti na slobodu govora u Hrvatskoj: Od Ustavnog suda Zagreb Pride traži zaštitu temeljnih prava za sve građane/ke" objavljujemo u cijelosti:

"Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu po kojoj je udruga Zagreb Pride dužna isplatiti neimovinsku štetu tužiteljici Karolini Vidović Krišto u iznosu od 30.000,00 kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove Odvjetničkom uredu Zvonimir Hodak. Sveukupno 41.018,91 kuna, zbog teksta "Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine" objavljenog na našim web stranicama.

Prema presudi Zagreb Pride je povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto zbog teksta: "Ova bivša urednica emisije Slika Hrvatske na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog 'Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?' . Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga su sadržavali snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže".

Podsjećamo, upravo zbog prikazivanja tog priloga, emisiju Slika Hrvatske Programsko vijeće HRT-a skinulo je s programa Hrvatske televizije, a nekoliko mjeseci nakon, u lipnju 2013. godine, Zagreb Pride je Karolinu Vidović Krišto uvrstio na listu za izbor Homofoba/kinje godine.

Kao što smo rekli/e i na ročištu, to ćemo sada ponoviti i javno: Zagreb Pride stoji iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i zareza.

U citiranom tekstu izrekle/i smo ono što uistinu mislimo. To je bio i jest naš vrijednosni sud koji nismo izrekle/i samo tako. S obzirom da iznosimo javnu kritiku postupanja sudske vlasti, imamo pravo javno obrazložiti svoje postupke koje je ta grana državne vlasti odlučila cenzurirati.

Presuda nastoji onemogućiti rad Zagreb Pridea i cenzurirati glas u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba

Svojim postupanjem, Karolina Vidović Krišto svjesno je, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana i građanki te potaknuti javnost da o nama misli kako ne zaslužujemo bolje od statusa građana/ki drugog reda.

Ravnopravnost, a posebno jednakost u dostojanstvu, vrijednosti su koje Zagreb Pride zastupa od svog osnivanja. S obzirom da se tim TV-uratkom izravno gazi dostojanstvo LGBTIQ osoba, Zagreb Pride iskoristio je svoje temeljno ustavno pravo da svoje vrijednosno stajalište izrazimo javno – iskreno i otvoreno.

Pravo na slobodu izražavanja misli jamči nam Ustav Republike Hrvatske. Misija Zagreb Pridea je javno ukazivanje na homofobiju, bifobiju i transfobiju, a dužnost nam je reagirati kada je takvo djelovanje usmjereno protiv LGBTIQ osoba, protiv naše djece i naših obitelji, protiv LGBTIQ zajednice.

Ova presuda nastoji onemogućiti rad udruge Zagreb Pride i cenzurirati naš glas u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba – građana i građanki Republike Hrvatske. Upravo stoga, Zagreb Pride će pred Ustavnim sudom zatražiti zaštitu temeljnih prava svih LGBTIQ osoba, kao i svih onih koji vjeruju u jednakost i dostojanstvo svih hrvatskih građana i građanki". 


Emisija zbog koje je novinarka HTV-a Karolina Vidović Krišto nominirana za Homofoba godine

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

+1 # Quake78 2015-07-10 16:08
Svaka čast sudu
Odgovori | Report to administrator
+3 # Mario 2015-07-13 10:34
Zanimljiva je ta logika da kada nešto nije po mom svjetonazoru se tumači kao udar na slobodu govora...itd.
Vlastita umišljenost kako sve što radim i govorim je 150% apsolutno ispravno više govori o egu pojedinaca nego o meritumu stvari.
Odgovori | Report to administrator
apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.