Molitelji inicijative "40 dana za život" i ove su se jeseni strateški rasporedili pred bolnicama hrvatskih gradova, pa tako i u Čakovcu. Bili su temom sjednice tamošnjeg Gradskog vijeća jer su HNS i stranka Pametno zatražili da se na dnevni red uvrsti i prihvati njihov prijedlog o izmještanju skupine molitelja, a SDP-ov gradonačelnik je to – odbio.

Prema pisanju Međimurskih novina, HNS i Pametno zatražili su od čakovečkog Gradskog vijeća da na dnevni red zadnje sjednice uvrsti i prihvati njihov prijedlog o izmještanju skupine molitelja 150 metara od bolnice i drugih zdravstvenih ustanova. U svom prijedlogu pozvali su se na zakon o javnom okupljanju i članak 11 u kojem su navedena mjesta gdje se ne smiju održavati prosvjedi, između ostalog i bolnice jer se time remeti mir bolesnicima.

Kazali su da je prosvjed molitelja usmjeren na ranjivu skupinu žena koje prolaze kroz teško životno razdoblje, a prosvjednici ih ciljano uznemiruju i stvaraju na njih dodatni psihički pritisak te da je slobodno odlučivanje o rađanju djece temeljno ljudsko pravo koje uključuje pravo na pobačaj.

"Nije stigla nijedna primjedba"

Prijedlog HNS-a i stranke Pametno iznijela je na HNS-ova vijećnica Karolina Juzbašić, jer Pametno nema vijećnike u Gradskom vijeću Čakovca.

Gradsko vijeće odlukom vladajuće većine odbilo je taj njihov zahtjev uvrstiti na dnevni red prošlotjednog zasjedanja s obrazloženjem koje je iznio gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP).

Vijećnicima HNS-a odgovorio je da Grad Čakovec u svojim postojećim aktima ima regulirano gdje i pod kojim uvjetima se može prosvjedovati na javnim površinama u Gradu do te mjere da se s komunalnim redarom određuje i mikrolokacija svakog prosvjeda.

"Dosad ni u bolnicu ni u Grad nije stigla nijedna primjedba da bi molitelji bilo koga uznemiravali", kazao je Kovač. Dodao je da "u demokraciji svi imaju pravo na svoja stajališta i prosvjed, i oni s kojima se ne slažemo" te poručio da je "to bit demokracije".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.