Article Index

HRT je odlučio na ovogodišnji Eurosong, estradni događaj iznimno popularan u europskoj gej zajednici, poslati pjevača Jacquesa Houdeka, koji se svojedobno istaknuo nizom ekstremno homofobnih izjava. Zbog toga je Houdeka Zagreb Pride 2011. nominirao za homofoba desetljeća, no zloglasnu je titulu u žestokoj konkurenciji nakon online glasanja ipak zasluženo dobila političarka Marijana Petir. Kontaktirali smo Houdeka oko ove teme te uskoro očekujemo njegovo očitovanje, dok HRT na naš upit zasad nije odgovorio.

Iako se to po njihovom izvještavanju baš i ne može zaključiti, HRT je "javni RTV servis svoje zemlje", što prema napisanom na službenim stranicama HRT-a znači da "moraju ispunjavati jasan i točan zahtjev: biti televizija ili radio za sve, odnosno za svakog građanina zemlje u kojoj djeluju". Kako to izgleda u praksi s jedne se strane može vidjeti pohvalnim potezom pokretanja "Projekta drugi", web-stranice Školskog HRT-a namijenjenoj djeci i mladima čiji je cilj istražiti s kakvim se sve "problemima susreću pripadnici ranjivih društvenih skupina", među njima i LGBTQ populacija.

"Sodoma i Gomora"

S druge strane je pak za hrvatskog predstavnika na Eurosongu HRT izabrao pjevača Jacquesa Houdeka, koji je svojedobno u medijima izjavljivao kako su "istospolne veze bolesne" i zastupao stav da "gej i lezbijska populacija ne može biti ravnopravna s ostalim građanima jer to znači povratak u Sodomu i Gomoru". Inače, krilatica Eurosonga jest "Celebrate diversity" ("Slavite različitost").

Tako je Houdek 2005. godine govorio u intervjuu za časopis Tena, a i nakon toga se nije libio mrziteljskih komentara na račun LGBT prava i svojih LGBT sugrađana. Zbog toga je 2011. godine bio od strane Zagreb Pridea predložen za jednog od deset kandidata i kandidatkinja za titulu homofoba desetljeća, a s njime su u ovom natjecanju sudjelovali još i Lucija Čikeš, Dubravka Hrabar, Ladislav Ilčić, Miljenko Manjkas, Vlatko Marković, Hloverka Novak Srzić, Marijana Petir, Dragan Primorac i Mirjana Vulin.

Konkurencija je doista bila žestoka, te Houdek ipak nije imao šansu pobijediti u online glasanju za homofoba desetljeća, nego je titulu zasluženo dobila tada HSS-ova političarka Marijana Petir, kao jedina saborska zastupnica koja je jedina glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije.

To ne znači da Houdekova homofobija, toliko ekstremna da je javno i jasno zagovarao stav kako LGBT građani Hrvatske "ne mogu biti ravnopravni s ostalim građanima", nije nanijela štetu i bol hrvatskoj LGBT zajednici, nego da su glasači i glasačice 2011. ispravno prepoznali da je politička moć Marijane Petir ipak opasnija od izjava jednog estradnjaka.

Što će reći gej glasači?

Javni servis HRT - kojem pretplatu plaćaju i LGBT građani RH - je, dakle, na Eurosong odlučio poslati osvjedočenog homofoba Houdeka, što istovremeno nije iznenađujuće (npr. nedavno su život Georgea Michaela opisali u središnjem Dnevniku kao "prožet homoseksualizmom"), ali je skandalozno utoliko što HRT tako i sam doprinosi "problemima ranjivih društvenih skupina". HRT se svojom odlukom zapravo odlučio legitimirati Houdekove homofobne stavove i u europskom kontekstu izabravši ga kao nacionalnog predstavnika za Eurosong.

Pjevač Houdek - vjerojatno najpoznatiji po predizbornoj pjesmi "HDZ zna" iz 2007., kad je HDZ kampanju vodio novcem izvučenih iz državnih institucija u aferi Fimi media - se godine 2011, oglasio službenim očitovanjem u kojem je napisao kako "nije homofob" te da ga je "prozivati 'hejterom' ili 'najvećim homofobom na hrvatskoj estradi' u najmanju ruku nekorektno jer za takve optužbe ne postoje nikakvi utemeljeni dokazi".

houdek_ocitovanje

Ova odluka HRT-a problematična je iz perspektive LGBT prava u Hrvatskoj ali nije ni osobito mudra jer je opće mjesto da je Eurosong, sviđalo se to nekomu ili ne, gej događaj par excellence.

Slanjem Houdeka na Eurosong tako bi se mogle umanjiti šanse Hrvatske da dobro prođe na natjecanju u Kijevu, jer gej glasači vjerojatno neće blagonaklono gledati na izvođača koji ih smatra "bolesnima", "Sodomom i Gomorom" i nevrijednima ravnopravnosti.

Kontaktirali smo Jacquesa Houdeka oko ove teme, te uskoro očekujemo njegovo očitovanje.

* Ovaj tekst dopunjen je izjavom Jacquesa Houdeka iz godine 2011. koju smo naknadno dobili na uvid.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.