Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), koji se obilježava 17. svibnja, udruga Dugine obitelji najavila je nastavak Aninih i Rokovih avantura.

Riječ je o trećoj slikovnici pod naslovom "Moja dugina obitelj kod bake i djeda" u kojem likovi iz prošlih izdanja doživljavaju mnoge nove zgode. Ovog puta glavni likovi Roko i Ana odlaze na putovanje s roditeljima i u posjet svojim bakama i djedovima. Za tekst je zaslužna dramaturginja Sunčica Sodar, a za ilustracije akademski slikar Ivan Oštarčević.

Predsjednik udruge Daniel Martinović proveo nas je kroz povijest Duginih obitelji i slikovnica. "Prvotna ideja je nastala 2017. godine jer na tržištu nije bilo slikovnica koje prikazuju djecu u duginim obiteljima na hrvatskom jeziku. Željeli smo da bude besplatna pa smo preko crowdfunding kampanje prikupili deset tisuća dolara, tri puta više od ciljanog. Zanimljivo je kako smo samo u prvom danu skupili šest tisuća dolara."

Slikovnice prate rast djece te uključuju užu i širu obitelj

Druga slikovnica "Moja dugina obitelj na izletu" također je ostvarila cilj prikupivši šest tisuća eura od planiranih četiri. U nju su na temelju povratnih informacija dodali bake i djedove, a javili su im se i djelatnici iz prosvjete s različitih razina obrazovnog sustava da žele slikovnicu kako bi s učenicima i studentima mogli razgovarati o LGBT+ temama.

Treća slikovnica stavlja još veći fokus na bake i djedove kroz opsežniji tekst za koji dramaturginja Sunčica Sodar kaže da joj je bio zabavan i izazovan za stvaranje.

du3

"Treba se postaviti u dječji mindset, to mi je otvorilo nove horizonte. Također, željela sam da bude edukativno pa tako imamo i temu ekologije. Tekst je dovoljno opsežan da ima potencijal postati dječja kazališna predstava ili čak film."

Događaju se pridružila i psihologinja Marina Štambuk koja se kratko osvrnula na starija i novija istraživanja oko LGBT+ roditeljstva. Tako kaže da u Europskoj uniji raste broj LGBT+ roditelja i ističe kako djeci u duginim obiteljima nije važna sama struktura koliko su im bitni kvalitetni i zdravi odnosi u obitelji.

Zašto LGBT+ osobe (ne) žele djecu?

Napomenula je i kako se moderna istraživanja fokusiraju na razvojne, psihosocijalne i obrazovne ishode djece, na dokazivanje da LGBT+ osobe nisu manje sposobne biti roditelji te da razvoj njihove djece nije ugrožen njihovim seksualnim identitetom.

Štambuk navodi i razloge zbog kojih LGBT+ osobe žele imati djecu, a to su oni uobičajeni poput pružanja i primitka ljubavi i topline s djecom, očekivanje da će roditeljstvo biti ispunjavajuće iskustvo te, ono specifičnije, da žele naučiti dijete empatiji, solidarnosti i toleranciji što oni kao djeca nisu nužno dobili od svojih roditelja.

du2

Od razloga zašto LGBT+ osobe ne žele imati djecu, navedeni su veća sloboda u životu, briga zbog političkih, društvenih i klimatskih promjena, ograničenja u zakonskim okvirima i strah od diskriminacije. Potonje se naročito moglo osjetiti 2018. godine kad je grupa homofoba u Kaštelima spalila gej slikovnicu.

Iz novijeg istraživanja Štambuk iznosi da djeca LGBT+ roditelja većinski dolaze iz bivših heteroseksualnih veza, ali i postupcima posvojenja, potpomognute oplodnje, surogatstva, udomljavanja i zajedničkog roditeljstva (jedan lezbijski par i jedan gej par).

Postoji li podrška baka i djedova?

Također, iz razgovora s članovima 29 duginih obitelji dolazi do zaključka da slikovnice pomažu u približavanju ideje o različitim obiteljima u vrtićima i ostalim institucijama, u opisivanju vlastite obitelji i poistovjećivanju. Navodi i citate roditelja:

"Čitamo joj slikovnice, vidi da nije sama, da takvih obitelji ima još."

"Super su nam pomogle ove dugine slikovnice. Nije isto kad ja njoj kažem i kad ona vidi u slikovnici. Slikovnica je ipak zakon. Što je u slikovnici, to je svijet."

du4

Ipak, neki LGBT+ roditelji navode da imaju vrlo malu ili nepostojeću podršku svojih roditelja, odnosno baki i djedova, jer ne prihvaćaju njihov seksualni identitet. Dolazak djeteta (unuka) pokatkad dodatno distancira članove obitelji jer neke bake i djedovi ne prihvaćaju da im unuci nisu u krvnom srodstvu. Dijete u nekim slučajevima "omekša" odnose i zbliži članove obitelji pa se stvara i tolerancija unatoč razlikama u stavovima. Iz tih razloga nova slikovnica više uključuje bake i djedove u priču.

Za kraj, Dugine obitelji planiraju pokrenuti novu crowdfunding kampanju za treću slikovnicu, održavati prezentacije po Hrvatskoj i regiji, izdati queer priče za stariju djecu i početi raditi na četvrtoj slikovnici. Želimo im puno uspjeha!

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.