Od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola 2014. pa do kraja mjeseca lipnja ove godine sklopljeno je ukupno 143 životnih partnerstava, doznaje crol.hr iz Ministarstva uprave. Doznajemo i kako je ove godine Hrvatska postala strancima prava hit destinacija za gej vjenčanja, te kako u ljetnim mjesecima prednjače vjenčanja ženskih parova.

Prvo životno partnerstvo sklopljeno je 5. rujna 2014., a do kraja 2015. godine sklopljeno ih je ukupno 108 – 57 muških i 51 ženskih parova. Najveći broj vjenčanja bio je između partnera koji su oboje hrvatski državljani/ke, njih 66, različito državljanstvo imalo je 39 parova, a vjenčanje u Hrvatskoj odabrala su tri para u kojima su oba partnera/ice strani državljani/ke.

Istospolni parovi u najvećem su se broju vjenčali u matičnim uredima Grada Zagreba, njih 19, slijedi Rijeka sa šest, Rovinj i Split sa po četiri, Kastav s tri, te Dubrovnik, Pula i Varaždin s dva. U još osam hrvatskih gradova sklopljeno je po jedno životno partnerstvo i to u Koprivnici, Opatiji, Pazinu, Vukovaru, Kninu, Krapinskim Toplicama, Krku i u Makarskoj.

Veliki porast vjenčanja istospolnih parova iz inozemstva

Od početka 2016. do kraja lipnja životna partnerstva sklopilo je 35 parova, 19 muških i 16 ženskih. Nove obiteljske zajednice u tom su razdoblju najčešće sklapane između partnera/ica koji su oboje hrvatski državljani/ke, njih 19, a u samo dva slučaja jedna od partnera/ica bio/la je strani državljanin/ka.

Najveći skok u odnosu na proteklo razdoblje, kad promatramo faktor državljanstva, zabilježen je u broju parova gdje su oboje stranci i možda je Hrvatska na putu da postane hit destinacija za gej vjenčanja - jer do kraja lipnja to je učinilo već 14 parova iz inozemstva u usporedbi sa samo tri para tijekom čitave prošle godine i četiri mjeseca 2014. otkad je to zakonski omogućeno.

Ljeto će obilježiti vjenčanja većinom ženskih parova

Grad Zagreb i dalje vodi po broju sklopljenih životnih partnerstava kojih je u navedenom razdoblju bilo 20. Slijedi Rijeka s tri istospolna vjenčanja i Varaždin s dva, dok je u deset hrvatskih gradova sklopljeno po jedno životno partnerstvo, a to su redom Ludbreg, Ivanska, Nova Rača, Opatija, Nova Gradiška, Osijek, Poreč, Umag, Rovinj, Buje.

Iz Ministarstva uprave doznajemo i kako imaju predbilježenih još 20 parova od kojih će najveći broj, njih šest, sklopiti životna partnerstva u Gradu Zagrebu. Po dva vjenčanja najavljena su u Ludbregu, Pakracu, Puli, Rijeci, Splitu, Vukovaru i Zadru.

Sudbonosno "da" uskoro će izreći u najvećem broju ženski parovi, njih čak 14, u odnosu na šest muških.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.