Slovenski Ustavni sud Zakon o nasljeđivanju proglasio je neustavnim, jer se njime diskriminiraju istospolne zajednice. Parlament nedosljednosti mora ispraviti u roku od šest mjeseci od objave u Narodnim novinama.


U odluci, među ostalim, stoji i da se Zakon o nasljeđivanju mora primjenjivati i na istospolne parove koji ne žive u registriranom partnerstvu, kao što je to slučaj s nevjenčanim heteroseksualnim parovima, javlja RTV Slo.

Inače, Ustavnom sudu za tu odluku trebale su dvije godine, a sve je počelo tužbom žene koja je tražila nasljedstvo od svoje preminule partnerice. Iako nisu sklopile registrirano partnerstvo, živjele su u dugogodišnjoj vezi. Tužiteljica se pozvala na odluku Ustavnog suda koji je u studenom 2009. odlučio kako je članak 22. Zakona o registraciji istospolnih zajednica neustavan.

Koparski je Županijski sud u ožujku 2011. godine presudio kako je riječ o diskriminaciji jer dugogodišnji istospolni partneri moraju imati ista prava kao i oni u izvanbračnim zajednicama. Sud je potom zatražio mišljenje od tadašnje Pahorove vlade, a osim gore spomenutog članka 22., protuustavnim je proglasio i drugi stavak 10. članka Zakona o nasljeđivanju.

Pahorova vlada potvrdila je mišljenje suda i problem je namjeravala riješiti izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona o čemu je raspisala referendum, međutim slovenski građani glasali su protiv.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Plus u LGBT+ označava mnoštvo identiteta i privlačnosti koje koegzistiraju uz sveprisutnu

Netflix i Hulu donijeli su nam u posljednjih nekoliko mjeseci dva filma u čijem su središtu

"U potpunosti sam ono što jesam", stoji na naslovnici Timea uz fotografiju Elliota Pagea koji

Odgledali smo i još jednu, 22. po redu, Doru. Premda svaki put ustvrdimo da je baš ta godina

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.