Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je odbio ustavne tužbe pet saveznih država koje su tražile zabranu sklapanja istospolnih brakova. Zahvaljujući toj povijesnoj odluci, parovi u Indiani, Utahu, Oklahomi, Virginiji i Wisconsinu mogu početi sklapati brakove.

Kako javljaju strane agencije, ta bi se odluka ubrzo mogla primijeniti i na šest drugih država (Colorado, Kansas, Sjeverna i Južna Karolina, Zapadna Virginia i Wyoming), a to znači da bi istospolni brakovi mogli biti ozakonjeni u 30 saveznih američkih država te u Kolumbijskom distriktu.

Te su vijesti, očekivano, duboko razočarale protivnike bračne jednakosti koji su u borbu protiv gej brakova uložili niz godina i goleme količine novca. Tako je predsjednik organizacije National Organization for Marriage, Brian Brown, u svom priopćenju istaknuo kako su "iznenađeni i veoma razočarani".

"Ta je odluka pogrešna na mnogo razina. Ideja redefiniranja braka je protuzakonita. Brak je zajednica jedne žene i jednog muškarca, tako je bilo u čitavoj povijesti civilizacije i ostat će, bez obzira što kažu neimenovani suci", stoji, među ostalim, u izjavi.

Također je Amerikance pozvao da se "uključe u proces koji bi im omogućio da sami odluče što je brak" te apelirao na republikance da se angažiraju po pitanju ustavnih promjena. Najavio je kako njegova organizacija ovime nije poražena, već će se "kao nikad prije" nastaviti boriti "za instituciju koju je stvorio Bog".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Prošlog je mjeseca Grčka legalizirala gej brakove i pritom postala prva država s pretežito

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.