Foto: nicemonkey / featurepics.comUmirovljena učiteljica, a odnedavna i LGBT aktivistica Randi Reitan, za Huffington Post napisala je dirljivo Božićno pismo svome gej sinu koje prenosimo u cijelosti, a nadamo se da će ga pročitati što više roditelja i shvatiti koliko je njihovoj djeci važna njihova potpora, naročito u dane Božića.

Dragi Jacobe,

Kad sam pregledavala sadržaj kutije s uspomenama, naišla sam na popis koji si napisao Djedu Božićnjaku kad si bio dječak. Naveo si stvari koje smo lako mogli pronaći u trgovinama i uvijek sam uživala kupujući ti te darove, zamatajući ih i stavljajući ih pod Božićno drvce. Uvijek si im se iskreno radovao, a veselje koje smo tvoj tata i ja u tim trenucima osjećali bilo je još veće.

Ove bih ti godine darovala samo jedno. To je nešto što želim već godinama i na sve sam moguće načine pokušavala pronaći način da do toga dođem, jer bi me to radovalo više od svega.

Kako da ti darujem jednakost? Kako da ti vratim sve one godine u kojima na ovom svijetu "nisi bio isti"? U srednjoj školi i na fakultetu trebao si izlaziti i ići na maturalnu zabavu i tulume s nekim s kim si to stvarno želio. To razdoblje života nisi trebao provesti boreći se za svoju jednakost. Nisi trebao ni braniti svoje dostojanstvo. Nisi trebao propustiti sva mala veselja tipična za tinejdžere i mladiće tvoje dobi.

Ne postoji način na koji bih ti mogla vratiti sve te godine i sve one trenutke u kojima si se trebao zabavljati, uživati u životu i učiti iz svojih iskustava.

Još si kao dijete imao izražen osjećaj za pravdu i sjećam se kad si kao četverogodišnjak odbio večerati sve dok nisam napisala ček za siromašnu djecu. U vrtiću si se pobunio jer si mislio da teta nije trebala poderati sliku jednog djeteta pred cijelom grupom kako bi vas naučila pisati imena. Tog si dana tako rječito zagovarao svoje stavove.

Kad si nam obznanio da si gej, u svojoj si srednjoj školi odmah želio oformiti gej-strejt savez. Brinuli smo za tvoju sigurnost, ali smo se bojali i da će te druga djeca zbog toga izolirati iz zajednice. Ipak, uspio si okupiti učenike, profesore te uvjeriti školsko vijeće i ostvario svoj naum. Kad si na fakultetu čuo da studente izbacuju samo zato što su gej, organizirao si Soulforce Equality Ride kako bi ispravio tu strašnu nepravdu.

Svaki taj put učio si me da nešto poduzimam i da ne smijem kad se dogodi nepravda. Čitav život si me vodio i podučavao.

Možda mi je zato svake godine teško dočekivati Božić i uvijek iznova spoznavati da ti ne mogu darovati ono što najviše želim. Prirodno je da, kao majka, svojoj djeci želim pružiti ljubav i pažnju. Upravo majka u meni želi te zaštititi i brinuti o tebi. I upravo majka u meni beskrajno je tužna što ti ne može darovati ono što najviše želim od trenutka kad si nam rekao da si gej.

Želim ti darovati jednakost. Želim je umotati u najljepši papir i staviti pod Božićno drvce. Želim te gledati kako na Badnjak otvaraš taj dar i s najvećom ga radošću živiš cijeli svoj život.

Volim te,
Mama

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.