Foto: marca.comRuske atletičarke Tatjana Firova i Ksenija Rišova zlatnu su medalju u štafeti na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi u subotu proslavile poljupcem, u znak protesta Putinovim antigej zakonima.

Sportašice su se popele na podij i poljubile dok su ih sa strane gledale preostale dvije članice štafete, Julija Gušina i Antonina Krivošapka.

Njihova je gesta neobično hrabra s obzirom da je u Rusiji zakonom zabranjeno "promicanje homoseksualnosti" te "netradicionalnih veza i odnosa", a napetost raste i uoči zimske Olimpijade u Sočiju nakon što su ruski mediji objavili kako će tamošnje vlasti hapsiti sve gej sportaše, ali i navijače.

To je izazvalo nemalu pozornost svjetske javnosti, pa se čak razmišljalo i o promjeni države održavanja Olimpijade, no Putin je navodno kazao kako je u tom slučaju "spreman na kompromis".

Što to točno znači, vidjet će se u narednim mjesecima. Inače, na spomenutom Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi pojedine su atletičarke podržale LGBT populaciju bojenjem noktiju u dugine boje, ali bilo je i onih koje su se takvoj gesti usprotivile.

Tako je skakačica s motkom, Jelena Isinbajeva, izjavila kako postoji "opravdan strah za ruski narod ako se dozvoli promoviranje svih ovih stvari" te da je u njihovoj tradiciji " da muškarac živi sa ženom i obrnuto".

Nakon što su gotovo odmah počele pristizati osude takve izjave sa svih strana, Isinbajeva se pokušala ispričati rekavši kako je "kriv" njezin loš engleski.

"Ono što sam zapravo željela reći jest da bi ljudi trebali poštivati zakone zemlje u koju dolaze. Želim naglasiti kako poštujem stajališta svojih kolegica i kolega te da se izričito protivim bilo kakvoj diskriminaciji gej osoba", poručila je.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Kao i svake godine, mreža europskih LGBTI organizacija ILGA Europe objavila je duginu mapu u sklopu

Drugi album britanske pjevačice albanskih korijena Due Lipe znakovitog naziva "Future Nostalgia" od

Udruga Iskorak je u suradnji s drugim organizacijama lansirala internetsku stranicu namijenjenu

Samoizolacijom i praznim policama primorane na dohranu sadržajima društvenih mreža, uz zadnje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.