Prošlo je točno godinu dana od odluke Vrhovnog suda Indije kojom je homoseksualnost u toj zemlji opet proglašena nezakonitom. Posljedice te odluke bile su brojne i dalekosežne, pa je unazad godinu dana LGBT zajednica zabilježila porast diskriminacije.

Indijski HIV/AIDS Savez (Savez Indije) odlučio je javnom raspravom obilježiti godišnjicu kriminalizacije homoseksualnosti, kako bi se progovorilo o posljedicama te sudske odluke, a na događaju se okupilo više od 500 LGBT aktivista koji su govorili o brutalnostima s kojima su bili suočeni, javlja Business Wire India.

"Ta presuda od 11. prosinca našu je ionako ranjivu zajednicu učinila još ranjivijom prema policijskom nasilju. Pretrpio sam užasne prijetnje, a zbog brutalnog napada više ne čujem na desno uho, samo zato što sam gej", ispričao je jedan od sudionika skupa.

Izopćenje, maltretiranje, otkazi...

U jednom drugom incidentu privedeno je 13 gejeva temeljem te presude Vrhovnog suda, a jedan od optuženih je ispričao: "Otkrili su javno naš identitet i zbog toga smo doživjeli izopćenje iz društva, obitelji su nas se odrekle, susjedi nas maltretiraju, čak smo ostali i bez posla."

"Potrebno je zaštiti ljudska prava LGBT zajednice, koja ne bi trebala biti tretirana poput kriminalaca", rekao je K. G. Balakrishnan, predsjednik indijskog Nacionalnog povjerenstva za ljudska prava.

Na događaju je odlučeno kako će okupljeni nastaviti borbu za pristup uslugama zdravstvene skrbi i smanjenje stigmatizacije među pružateljima skrbi, za veću zaštitu ljudskih prava, te za smanjenje nasilja i hitno pružanje pomoći u kriznim situacijama.

LGBT osobe protjerane na rub društva

"Pripadnici seksualnih manjina su isto ljudi. Začuđuje kako nezavisna Indija ne može prevladati kolonijalne zakone poput ovog opisanog u članku 377. zakona zbog kojeg su ljudi prisiljeni živjeti u strahu", rekao je političar i društveni aktivist Swami Agnivesh.

"Previše LGBT osoba u Indiji živi u tajnosti i sramu. Oni koji se usude otkriti svoj seksualni identitet ili odstupaju od ustaljenih rodnih normi suočavaju se s tim da ih društvo odbaci, marginalizira i trpe fizičko nasilje", rekao je transrodni aktivist Laxmi Narayan Tripathi.

"Iako su pripadnici seksualnih manjina isto građani ove zemlje, njima su uskraćene mogućnosti zarade za život, studiranja i pristupa zdravstvenim službama. Odbacuju ih brojne obitelji čime se samo povećava njihova ranjivost i tjera ih se na sam rub društva. Moramo se udružiti u toj borbi protiv homofobije i transfobije. LGBT zajednica Indije također zaslužuje slobodu!", poručio je okupljenima izvršni direktor Alliance India, James Robertson.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

U subotu je održana devetnaesta zagrebačka Povorka ponosa koja je ove godine po prvi put krenula s

U svom najnovijem filmskom uratku, romantičnoj drami "Ammonite" koju mnogi već vide u utrci za

Internet kakav danas poznajemo samo je podsjetnik na ono što su doživjeli svi drugi mediji kad ih

Samoizolacijom i praznim policama primorane na dohranu sadržajima društvenih mreža, uz zadnje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.