spiritdayDanas se, drugu godinu zaredom, obilježava Spirit Day, dan sjećanja na sve žrtve LGBTIQ bullyinga. Potaknuti brojnim homofobnim napadima među tinejdžerima, skupina Kanađana došla je na ideju da se jedan dan u godini posveti svim žrtvama bullyinga. Glavna pokretačica inicijative je Brittany McMillan.

"Ljubičasta boja na LGBTIQ zastavi simbolizira ‘duh’ (spirit) i to je upravo ono što želimo da svi ljudi u sebi imaju. Znajte da će stvari ići nabolje i da ćete upoznati osobe koje vas vole i poštuju takve kakvi jeste, bez obzira na vašu seksualnost", izjavila je prošle godine za medije McMillan.

Spirit Day drugu godinu zaredom obilježavaju i velike društvene mreže te mediji poput Facebooka i Yahooa, a organizacija GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) potiče sve ljude da na današnji dan odjenu nešto ljubičasto i objave tu boju na profilu društvene mreže čiji su članovi.

Video isječci s porukama podrške za Spirit Day 2010. godine

Utjecajna medijska kampanja
Iako je bilo nekih nesporazuma i kritika od strane LGBTIQ zajednice, Facebook je na glasu kao jedan od najvećih promicatelja prava seksualnih manjina. Tome u prilog idu i brojne kampanje za zaustavljanje bullyinga među tinejdžerima, naročito u SAD-u.

Velik postotak ove vrste nasilja odlazi na cyber-bullying, odnosno virtualno zlostavljanje. U skladu s tim, najpopularniji i najmoćniji internetski portali i društvene mreže imaju obvezu zaustaviti ovu pojavu.

"Facebook vjeruje u proaktivno rješavanje ovih problema te izgradnju sigurne i pozitivne okoline za svoje korisnike", izjavio je glasnogovornik ove društvene mreže, Andrew Noyes.

Nakon što je u javnosti hrabro istupila, McMillian je svojim glasom doprla do brojnih tvrtki, medija, škola i pojedinaca diljem svijeta.

Stvari idu nabolje
Anti-bullying kampanje poput "It Gets Better" i MTV-jeva "A Thin Line" pokrenute su u jesen 2010. godine i promiču istu ideju - stop bullyingu! Iako se čini da je pokret skrenuo s putanje i radi iz sjene, osviještenost i reakcija virtualne zajednice u odnosu na prošlu godinu znatno se povećala, naročito na Facebooku.

"Prošloga smo mjeseca organizirali sastanak za skupinu naših kolega iz Facebook LGBT Network of Support, kako bismo obilježili godišnjicu postojanja", rekao je Noyes. "Skupinu čine predstavnici vodećih LGBT organizacija, a oformljena je u listopadu 2010. godine kao reakcija na visoku stopu samoubojstava LGBT osoba. Otad, naš je glavni cilj detektirati nepoželjne sadržaje na Facebooku i tako pomoći LGBT korisnicima", objasnio je.

Facebookov Network of Support uključuje organizacije kao što su GLAAD, GLSEN, HRC, PFLAG i Trevor Project.

Osviještena virtualna zajednica
Najpopularnija društvena mreža također je pokrenula aplikaciju Stop Bullying: Speak Up, u suradnji s Time Warnerom. Ova aplikacija koristi učiteljima, profesorima, roditeljima i učenicima/studentima kako bi se sami angažirali oko zaustavljanja bullyinga i pozvali druge da im se pridruže.

"Više od 80.000 osoba pridružilo se ovoj inicijativi, a više od 80.000 ih je ‘lajkalo’ FB stranicu Stop Bullying: Speak Up", izjavio je Noyes. Na današnji dan, Facebook će podijeliti svojim zaposlenicima diljem svijeta informacije o kampanji Spirit Day.

Yahoo je odlučio na današnji dan u svojim američkim uredima objaviti fotografije kojim obilježava Spirit Day te promovirati kampanju na svom blogu i Facebook stranici Yahoo Pride.

AT&T čini isto, ohrabrujući svojih 260.000 zaposlenika da nose ljubičasto. Njima će se pridružiti tvrtke Hewlett-Packard, Comcast i Viacom.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Vijest da je Ministarstvo uprave uvelo uslugu e-Prijave Vjenčanja bez mogućnosti prijave sklapanja

"Saga", jedan od najuspješnijih originalnih autorskih stripova proteklog desetljeća primjer je

U svibnju su redatelji Noah Kraljević i Ana Opalić uz scenaristicu Eminu Hermann javnosti

Samoizolacijom i praznim policama primorane na dohranu sadržajima društvenih mreža, uz zadnje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.