Foto: YoutubeTrojica muškaraca iz Derbyja prve su osobe u Britaniji osuđene za poticanje mržnje prema osobama drukčije seksualne orijentacije, i to zbog raspačavanja letaka kojima se poziva na ubijanje gejeva, piše Guardian.


U povijesnom slučaju sud je presudio da su Ihjaz Ali, Kabir Ahmed i Razwan Javed prekršili zakon o zločinu iz mržnje na način da su dijelili sporne letke ispred Jama džamije u Derbyju i stavljali ih u poštanske sandučiće lokalnih stanovnika. Presuda će biti objavljena 10. veljače.

Jedan je letak nosio naslov "Smrtna kazna?", ispod kojega se nalazila slika obješene lutke i ilustracije gej seksa.

Slijedio je tekst: "Smrtna je kazna jedini način kojim ovaj nemoralni zločin možemo ukloniti iz pokvarenog društva i upozoriti druge bolesnike koji bi se mogli upustiti u takve nastranosti".

Počinitelji su priznali raspačavanje letaka, ali rekli su da se ne osjećaju krivima. Ahmed je pred sudom izjavio kako ne misli da su stavovi iz gore navedenog letka pogrešni, već da odražavaju ono što o homoseksualnosti kaže islam.

"Svi imaju pravo na zakonsku zaštitu, a homofobne i zločine iz mržnje smatramo posebno ozbiljnima jer izravno ugrožavaju pravo građana na sigurnost", kazala je Sue Hemming, šefica policijskog odjela za posebne zločine i borbu protiv terorizma.

"U ovom slučaju nije riječ o uskraćivanju prava na izražavanje religijskih stavova, već o tome da bi takve aktivnosti trebale biti zakonite i ne bi smjele poticati na mržnju", dodala je.

Drugi je letak prikazivao riječ "gay" kao skraćenicu od "God Abhors You" (Bogu si odvratan), na trećem, s naslovom "Preobrati se ili gori", nalazila se slika osobe koja gori u plamenu i riječ "homoseksualci" zaokružena crvenom linijom.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Inicijativa Ponosni Zagreb poziva vas da joj se priključite i tim povodom organizira neformalno

U svom najnovijem filmskom uratku, romantičnoj drami "Ammonite" koju mnogi već vide u utrci za

Internet kakav danas poznajemo samo je podsjetnik na ono što su doživjeli svi drugi mediji kad ih

Samoizolacijom i praznim policama primorane na dohranu sadržajima društvenih mreža, uz zadnje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.