Foto: ScreenshotRuski politički aktivist i nekadašnji šahovski svjetski prvak, Gari Kasparov, u emisiji Lawrencea O’Donnella "The Last Word" osvrnuo se na Putinov režim koji postaje sve represivniji.

Tom je prilikom komentirao kako ga u tom svjetlu Putinovi antigej zakoni nisu naročito iznenadili, javlja MSNBC.

"Svakog mjeseca, svakog tjedna, svakog dana on smišlja nova ograničenja građanskih sloboda. Zato antigej zakoni nisu nešto što nas treba iznenaditi, u spomenutom kontekstu je to logičan slijed stvari", kazao je Kasparov i dodao kako Putin računa na bazu svojih pristaša koja se sastoji uglavnom od ljudi iz starijih generacija.

"Prije tri do pet godina taj je režim računao na potporu srednje klase, ali nakon antikorupcijskih demonstracija 2011. i 2012. Putin je tu iluziju napustio. On zna da ga Moskva mrzi i zna da mladi ne glasuju za njega. Kad pogledate tko je na posljednjim izborima glasovao za njega, jasno se vidi da je to uglavnom populacija u dobi od 55 godina naviše", rekao je.

Olimpijske igre u Sočiju bit će sinonim za sve bolesti Putinova režima

Upravo zato, tvrdi Kasparov, Putinu trebaju neprijatelji poput Amerike, gejeva,... i shodno tome, svi ti zakoni.

Za Olimpijske igre u Sočiju kazao je kako očekuje da će "biti pokradeno mnogo novca". "Sve što se u Rusiji događa morate promatrati kroz prizmu Putinovih prijatelja koji postaju sve bogatiji. Na predstojeću zimsku Olimpijadu već je potrošeno 50 milijarda dolara što je sedam ili osam milijarda više nego što je potrošeno na ljetne Olimpijske igre u Pekingu. To su službene brojke, znači da je potrošeno više. Sve što se u Sočiju izradilo za tu namjenu upitne je kvalitete, a čudno je i što je za zimsku Olimpijadu odabran grad sa suptropskom klimom", naglasio je Kasparov.

Ta sportska manifestacija za Kasparova bit će "mjesto na kojem će se akumulirati svi problemi Putinova režima": korupcija, kršenje osnovnih ljudskih prava (jer brojni su građani doslovno izbačeni iz svojih domova) te uništavanje prirodnih dobara zaštićenih UNESCO-om.

Političari i sponzori mogu poslati jednostavnu poruku

Sa stanovišta profesionalnog sportaša Kasparov je komentirao i pozive na bojkot zbog antigej zakona.

"Mislim da je pogrešno služiti se sportašima kao štitovima. Mnogi od njih godinama se pripremaju za taj veliki trenutak i treba ih pustiti da se natječu. Ali zato političari mogu bojkotirati Olimpijadu tako da se jednostavno ne pojave. Tu su i sponzori koji mogu pokazati svoje protivljenje. Recimo, idemo tražiti od Coca Cole da stavi zastavu duginih boja na svaku limenku koju će tamo prodavati, McDonalds može napraviti isto..."

Pozvao je i medije da se uključe: "Pozovite LGBT, ekološke ili političke aktiviste... ne morate razgovarati o Olimpijadi ali dajte im prostora i pošaljite poruku. To je najbolji način da se Putinu pokaže da postoji solidarnost slobodnog svijeta sa svima koji u Rusiji trpe njegovu represiju", poručio je na kraju.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je u srpnju prošle godine Upravni sud u Sofiji donio odluku da Bugarska mora priznati

Kako je čitateljima već poznato, Crol.hr je uoči prvoga kruga predsjedničkih izbora svim

Vječno demokratski raspoloženi predstavnici platforme CitizenGo nedavno su pokrenuli peticiju

Nečemu pripadati ili ne pripadati, pitanje nije sad. A nije, jer više nije upitno treba li

The Lj Word (točnije, Ljubav je ljubav: Generacija Q, kako je naslov preveden za hrvatsko

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam