Foto: Flickr/Frente a Aratiri
Brojnim društvenim reformama, među kojima su ozakonjenje marihuane, pobačaja i istospolnih brakova, José Alberto "Pepe" Mujica Cordano, poznatiji kao José ili Pepe Mujica, Urugvaju je donio epitet države godine
 i "uvećao globalni iznos sreće bez ikakvog financijskog troška", kako je prošle godine poetično opisao britanski časopis Economist.

U prošlotjednom razgovoru za brazilsku novinsku agenciju O Globo, Mujica je objasnio logiku svoje politike. "Mi se vodimo jednostavnim načelom: prihvatimo činjenice. Gej brakovi, molim vas. Pa stariji su od samog svijeta. Imali smo Julija Cezara, Aleksandra Velikog, molim vas. Reći da je to moderno, dajte, molim vas. Pa stariji su od nas samih. To je objektivna realnost koju živimo. Za nas je zabrana gej brakova nepotrebno mučenje ljudi", ukratko je objasnio 78-godišnji urugvajski čelnik.

Kad je u travnju prošle godine izglasala bračnu jednakost, ova latinoamerička država postala je treća u zapadnoj hemisferi, nakon Kanade i Argentine, koja zakonski prepoznaje istospolne brakove. Zakon je bračnim parovima donio i novu terminologiju zbog koje se više ne nazivaju "supružnicima" (muž i žena) već "ugovornim stranama", kako bi se i na ovaj način izbjegla diskriminacija. Isti taj zakon omogućuje svim parovima pravo na posvajanje djece.

Nekadašnji pripadnik gerilskog pokreta Tupamaros koji je proveo dobar dio 1970-ih i 1980-ih u zatvoru, Mujica danas slovi kao "najsiromašniji predsjednik" jer 90 posto svoje plaće donira u dobrotvorne svrhe (oko 12 tisuća dolara mjesečno). Osim toga je ateist i vegetarijanac koji odbija živjeti luksuzno kao većina svojih kolega te uživa na farmi izvan Montevidea sa svojom suprugom i psom.

Njegovi su ga podržavatelji nominirali za Nobelovu nagradu za mir zbog ozakonjenja marihuane, čiji je cilj oslabiti utjecaj i moć narko kartela te regulirati proizvodnju i konzumaciju ove droge.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Da se LGBT zajednica i Kaštela ne vole javno jasno je još od dječje karnevalske povorke iz 2018.,

Novi film o špijunu u službi Njezina Veličanstva "Za smrt nema vremena" mogao je biti sasvim

U trećem i posljednjem nastavku feljtona o lezbijskim vezama psihologinja Matea Popov preispituje

U ovom ću se članku poslužiti nizom pošalica prijatelja s kojima sam pratila Euroviziju. S obzirom

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.