'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 25 svi 2015 20:38

''Žene u Hrvatskoj dobivaju 10 posto nižu plaću od muškaraca na istom radnome mjestu, a ulično uznemiravanje je doživjelo 90 posto žena u Hrvatskoj. ''

Ovo za plaće bih doista voljela vidjeti linkove na konkretnija istraživanja posebno jer se navodi u primjeru da se radi o istom radnom mjesta, a koliko god guglam bilo podatke za Hr, bilo Eurostat, svugdje se navode opći podaci koji doista sadržavaju razliku, a koji zanemaruju razliku broja radnih sati, radnog staža, razlike u godinama, stručnoj spremni, sklonosti prema određenim zanimanjima, industriji i sl. Zapravo, kad se uroni malo dublje u analize, ispada da su kod zaposlenika koji nisu na puno radno vrijeme žene po satu bolje plaćene od frajera, da je razlika plaća u poslovima vss-a zanemariva, da su žene u godinama od 22-29 te 30-39 bolje plaćene i sl..

http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171778_385428.pdf
http://www.equalpayportal.co.uk/statistics/
http://www.payscale.com/gender-lifetime ... Than+Women?

''For part-time employees, the higher rate of pay for women than men results in a ‘negative’ gender pay gap. Although the trend is more volatile than for full-time employees, there is evidence that the gap has widened in the long-term. It has, however, remained relatively stable in recent years, standing at 5.5% in April 2014.
The gap is relatively small up to, and including, the 30-39 age group (with the exception of the 16-17 age group). In fact, the gap is negative for the 22-29 and 30-39 age groups, meaning that women earn on average more than men. Thereafter, there is a relatively large positive gap
.''

A zašto guglam..jer se olako barata s nekim terminima i dojmovima, a uzroci se uglavnom više podrazumijevaju neg se doista istražuju.

Ne znam, meni bi bilo smiješno izjaviti da kad mi frajer migne na cesti il dobaci da imam ''dobar parfem'' reći da sam upravo doživjela vrstu zlostavljanja, dapače, takva karakterizacija 'seksizma' me samo navodi na zaključak da pojedine (feminističke) udruge jednostavno uživaju žene prikazivati žrtvama.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
Sally_Seton
Postovi: 176
Pridružen/a: 01 ruj 2014 19:15

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Sally_Seton » 26 svi 2015 10:38

mislim da je vrlo malo žena doživelo da im "frajer" na ulici dobaci da imaju lep parfem :D

za platu ne znam, znam samo da svi pričaju o tome, ne samo feministkinje (i feministi) već brojni politički neorijentisani stručnjaci, stalno se apeluje da mora biti jednaka zarada za rad iste vrednosti, da se to ne poštuje kad su u pitanju žene itd... dakle, kako svi govore o tome, nešto sumnjam da je to izmišljena ili marginalna pojava.

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 26 svi 2015 13:53

Da, to je jedna od onih ''neupitnih istina'' koje svi znaju i upijaju bez traženja detaljnijih parametara i egzaktnih brojki na temelju nešto jasnijih kriterija-ne možeš uzeti sumu ukupno zaposlenih bez uzimanja u obzir odnosa određenih industrija i njihovih tržišnih uvjeta (pirotehničari su uglavnom frajeri, a medicinske sestre uglavnom žene, i ovi prvi imaju veću plaću ne iz razloga što su tu uglavnom frajeri već iz razloga što je to visoko rizičan posao), radnih sati, stručne spreme, radnih uvjeta, benefita, godina staža i ostalog.

Dat ću ti primjer svoje tvrtke npr.; i m i ž rade isti terenski job koji obuhvaća jako velik broj tjednih sati na putu jer si danas u Beogradu, sutra u Veneciji, a preksutra u Dubrovniku il Sarajevu. Muškarci tu često imaju nemilosrdan ritam, dok se ženema s rasporedom destinacija i ritmom putovanja puno više izlazi u susret. Muški kolege daleko više vremena, osim radnih sati na određenom projektu, provode na putovanju za što onda dobivaju i nešto veće dnevnice pa na mjesečnoj razini imaju nešto veću plaću. A zapravo su manje plaćeni po satu, jer im radni dan traje dulje neg ž kolegicama i dok se one s njima ne bi mijenjale, oni s njima, naravno, bi. Pa ti zaključi iz tog vrlo jednostavnog primjera, tko je tu više plaćen od kog i tko bi se trebao žaliti i kako to, bez uzimanja ovih sitnih detalja u obzir, izgleda ;)

Sally_Seton je napisao/la:mislim da je vrlo malo žena doživelo da im "frajer" na ulici dobaci da imaju lep parfem :D
Velim, ak je to seksizam, i muškarci i žene kod mene za takve stvari imaju free pass ;)
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
Sally_Seton
Postovi: 176
Pridružen/a: 01 ruj 2014 19:15

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Sally_Seton » 26 svi 2015 16:13

a ne mogu sad da pametujem kad realno ne znam puno o tome.. trebalo bi tu čitati i čitati. ono što znam je da žene nemaju podjednake šanse u određenim profesijama koje nisu samo rudnici i tome slično, pa tako postoje one kvote u skupštini i sl, dakle, politika je mahom muško zanimanje, a uz politiku muška su i sva zanimanja koja zavise od te politike, a takvih je u državnom sektoru jako mnogo. tu je već široko polje za diskriminaciju, jer ko ima moć, taj diktira pravila, a moć u politici je u rukama muškaraca.

što se tiče plata, žene i dalje zauzimaju niža radna mesta, ona najviša, najodgovornija i najplaćenija su većinski popunjena muškim kadrom. dovoljno je pogledati sastave upravnih odbora kompanija i sl. dakle, i kapitalizam je muška igračka.

što se tiče tvog posla, to je takva odluka tvog poslodavca. ne vidim zašto ženi koja nema sitnu decu ili nije trudna ne treba omogućiti prekovremeni kao i muškarcima i platiti je uvećano po tom osnovu. sad što u tvom kolektivu nema žene koja bi želela ekstra zaradu po osnovu prekovremenog, to ne znači da nijedna žena to ne bi želela.

Avatar
Sally_Seton
Postovi: 176
Pridružen/a: 01 ruj 2014 19:15

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Sally_Seton » 26 svi 2015 16:15

a za seksualno uznemiravanje ne znam šta da ti kažem. lično sam ga doživela mnogo puta na ulici, u klubu, na poslu. možda sam jednostavno lepak za manijake, nemam pojma.

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Bash » 27 svi 2015 06:36

Andain, tvrdiš da seksizam u RH nije problem? :)

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 27 svi 2015 08:06

@Sally....Da, žena ima manje u politici i na rukovodećim položajima. Međutim, prije nego se skoči na zaključak da je to zato što živimo u 'muškom svijetu' gdje su žene jadne i obespravljene i sl., ajmo vidjeti zašto je to tako i je li doista do muškaraca ili samih žena.

Naime, ako gledam svoj mikrosvijet, znam više primjera gdje žene nisu htjele ambicioznije karijere, uključujući odbijanje rukovodećih položaja, jer nisu htjele radni ritam gdje su vikendom trebale biti na raspolaganju i gdje im radni dan traje 10-12h. Većinom su to žene s familijom i prije neg itko požuri sa zaključkom kak su se žene tu žrtvovale nauštrb muževa ili djece, reći ću da ni one kao ni muškarci, koliko sam skužila, to ne gledaju tako..naprotiv, muškarci su žrtvovali svoje vrijeme s familijom i odmor radi kućnog budgeta. Oni su izvukli kraći kraj.

Da se razumijemo, naravno da postoje primitivci koji su primitivni i u pogledu žena kao i sve ostalog, al iz mog iskustva, u poslovnom svijetu oni su u manjini, u većini su oni koji gledaju isključivo profit gdje onda ne rade razliku između dobrog m ili ž zaposlenika. Uostalom, nekakav državni mastodont koji je sinonim za nesklonost promjenama (HŽ) je nedavno na svoje čelo zaposlio mladu ženu da ih vodi i restrukturira (inače, za tvoju informaciju, državne firme s postotkom plaće stoje bolje od privatnog poduzetništva-manje su razlike, kao što su manje razlike kad se uspoređuju vss zanimanja i sss). Isto kao što na primjeru moje firme, nije da poslodavac ne daje ženi mogućnost veće zarade (a dnevnice po zakonu nisu toliko velike pa to i nije neka zarada) već im izlazi u susret i daje manje opterećen raspored, što one i žele..doduše, to žele i muškarci, al se nekako po tom pitanju ženama više izlazi u susret.

Nadalje, puno je veći omjer muškaraca koji podižu vlastiti biznis iz nule nego žena, a to je isključivo pitanje ženske poduzetnosti (naime, tu ih muškarci ne mogu diskriminirati, one odlučuju hoće li riskirati sa vlastitim idejama ili ne, a državnih poticaja za žene u biznisu ima puno više nego za muškarce) međutim taj podatak se nekako neprimjetno provlači. No, to je također razlog zašto su žene manje direktori firmi..žene su nesklonije riziku, što znači da je puno veći broj muškarca koji su direktori i vlasnici firmi, ali je i puno veći broj muškaraca čije firme su bankrotirale, a oni završili na ulici. Žene tu po defaultu odabiru 'sigurniju' opciju bez previše rizika.

Imaš jedno zanimljivo istraživanje koje su provele žene, baš po pitanju manjeg broja žena u politici i na rukovodećim položajima:
http://www.bizjournals.com/bizjournals/ ... l?page=all

Women don't hire at the rate men do

The 2010 Census report showed that women-owned businesses have fewer employees and less chance of survival than male-owned businesses. Women need to take calculated risks and hire individuals who can complement their skills and strengths.

Most of the businesses that women start are in less lucrative fields

The industries with the highest concentration of women-owned companies are social assistance and health care. The lowest concentration of women-owned firms are in the areas of finance, insurance and construction — industries with traditionally higher revenues. This balance can change through training, mentoring and sponsorship opportunities.


Sally_Seton je napisao/la:a za seksualno uznemiravanje ne znam šta da ti kažem. lično sam ga doživela mnogo puta na ulici, u klubu, na poslu. možda sam jednostavno lepak za manijake, nemam pojma.
Obzirom da se tvrdi da je 90% il više žena doživjelo seksualno uzmeniravanje, nekako mi je čudno da moje opažanje to ne primjećuje. Dakle, očito se radi o različitim definicijama seksualnog uzmiravanja. Vidim da pod to navode bolesnike koje masturbiraju po cesti ili namigivanje na ulici čim se onda stvara slika da je ogroman broj frajera na ulici seksualni predator. Uznemiravanje je kad ti netko stvori emotivne ožiljke bilo nedopuštenim kontaktom ili nekakvim vulgarnim ponižavajućim komentarima koji nisu na razini random lika na ulici s ''ej mala'' već puno ozbiljnije, i izjednačavanje i jednog i drugog pod isti nazivnika zapravo, osim što stvara krivu i zapravo skroz nepravednu sliku, umanjuje pojam stvarnog uznemiravanja. Ako pogledaš face te udruge iz Poreča koja je objavila istraživanje, većina primjera je na razini ''ej mala'', ''lik je ponudio da se on bočno parkira umjesto mene'' i sl.
Seksualno uznemiravanje je, imo, preozbiljna pojava da bi se svakakva tuđa glupost pod nju krpala kako bi se stvorila određena slika na temelju koje neka udruga može izvući više love iz fondova. Npr. :)

@Bash..pa mislim da je jasno što u ovom topicu sve tvrdim.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Bash » 27 svi 2015 17:28

Pa ne znam, zato pitam koji je tvoj konkretni stav o seksizmu prema ženama, misliš da postoji u nekom obliku ili ne? Dotičeš se napreskokce raznih tema od zlostavljanja do plaća, a već si prije na par tema izrazila neprihvaćanje feminizma općenito te simpatije prema od feministica sistemski potlačenom muškom rodu, pa mi nije jasno di si u svemu tome ti. ;)

Avatar
Sally_Seton
Postovi: 176
Pridružen/a: 01 ruj 2014 19:15

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Sally_Seton » 27 svi 2015 19:22

ta pojava žena antifeministkinja mi je generalno vrlo zbunjujuća... uvek se zapitam kako se to desilo.
kao i ona moderna: gej sam ali me to ne definiše kao osobu, pa lol.


andain... zadržavam pravo da se svađam na ovu temu za mizoginim muškim kretenima. ti si mi nekako slatka u definiciji, pa neću da se prepucavam. verujem da ćeš se osvestiti u godinama koje dolaze :)

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 27 svi 2015 19:45

Sally_Seton je napisao/la: ti si mi nekako slatka u definiciji, pa neću da se prepucavam. verujem da ćeš se osvestiti u godinama koje dolaze :)

:D ..iskreno, da mi je ovo gore muškarac u nekoj raspravi napisao, feministkinje bi odmah ustale i rekla da je seksist i patronizira žene. :)

Inače, sama ideja gdje ti moje postove vidiš kao nešto negativno, premda zapravo ukazujem na istraživanja koja pokazuju da društvo ne diskriminira žene u poslovnom okružju, bar ne u mjeri koje se u članku na koji sam se u naslovu referirala iznosi (što bi trebala biti dobra stvari i trebali bi biti sretni radi tih podataka ako stvarno težimo uravnoteženom društvu) ti dovoljno govori o postojanju nekakvih 'neupitnih istina' odnosno propagande koje se više nitko ne usudi dovoditi u pitanje.

Anyway, da odgovorim i Bash: Ne vidim kako prelazim s teme na temu ako se isključivo bavim istraživanjima naslovnog članka-seksizmom u društvu u vidu seksualnog uznemiravanja i nejednakih plaća?

No dobro, poći ću od tog da te iskreno zanimaju moji stavovi i ponoviti se: ne mislim da živimo u seksističkom društvu i da su žene u poslovnom okruženju negativno diskriminirane. Dovoljno sam tog vidjela da mogu iznijeti mišljenje na temelju vlastitog iskustva, al postoje i istraživanja koje idu tome u prilog. Mislim da žene imaju jednake mogućnosti kao i muškarci, od školovanja preko zaposlenja, a sva odstupanja od tog su više izolirani slučajevi nego obrasci društvenog ponašanja. Mislim da žene doista i u toj mjeri nisu seksualno uznemiravane na ulici i mislim da se po primjerima koji se spominju na stranicama fulalo u definiciji seksualnog uznemiravanja.

Mislim da postoje i zemlje i područja gdje su žene doista zakinute za neka osnovna prava, ali nekako primjećujem da feministkinje više pričaju o holivudskim plaćama neg ženama u islamističkim državama pa toliko o mom mišljenju o njihovom radu.

Eto, nadam se da sam ti jasnija.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
Yeci
Postovi: 2226
Pridružen/a: 11 stu 2010 14:11
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Yeci » 27 svi 2015 20:23

Ja imam krdo linkova koji govore da žene zarađuju manje, npr.


http://www.payscale.com/gender-lifetime ... Than+Women?

http://time.com/2870940/millennial-wome ... -than-men/

http://content.time.com/time/nation/art ... 85,00.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... Study.html


Inače iz svog iskustva mogu reći da su žene zasigurno deskriminirane u hotelijersko- ugostiteljskom sektru. :D

Radih za casino hit stars, Kempinski hotel Adriatic i u jednom privatnom hotelu. Žene se po restoranima uvijek stavlja da obrađuju doručke jer u rukovodstvenim redovima postoji nepisano pravilo da su one vedre i fine ujutro, dok su muškarci mrzovoljni i uspavani. Te po recepcijama također one su jutarnja. Guess what, obrađujući večere zaradiš po sto eura napojnica dnevno, najmanje ( u navedenim mjestima ), nešto manje ako mjesta kao gore navedena nisu od pet zvjezdica. Također, na recepcijama se naradiš k'o konj ujutro sa checkinovima i checkoutima, dok druga i treća smjena gledaju filmove na filmoviti. Moji kolege su si čak dopuštali donositi webandwalk internetske stickove, da mogu komotno posjećivati i stranice za odrasle. :D
Don't talk about life, live it.

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Bash » 27 svi 2015 21:28

@A: Hvala ti na pojašnjenju (s malo bitter lemon između redaka :D).

Moj input na temu je da mislim da smo daleko dogurale u pravima u usporedbi sa prije npr. 20 godina. Za pay gap nisam sigurna postoji li, ako ne postoji, super. Mislim da je svakome ko je ikad bio npr. sjeverno od Splita jasno da tamo postoje očekivanja od žena (i od muškaraca) koja su blago zaostala u vremenu, jel. Cijela Hrvatska nije centar Zagreba. Cijela Hrvatska je većinom zatucana i patrijarhalna još uvijek, samo suptilnije ili in-your-face, ovisi di dođeš. Tako da, izbjegavala bih izvlačiti generalne zaključke iz vlastitog iskustva i kao argument selektivno tumačiti statistiku, pogotovo ako većina žena ima stvarno iskustvo suprotno od tvog. To što smo napredovali, ne znači da nema još posla.

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 27 svi 2015 21:37

@Yaci..pretpostavljam da nisi predetaljno iščitavala svoje linkove, jer jedan od njih u uvodu govori ovo:
;)

''Yes, men do earn more than women on average, but not that much more when they work the same job and they have similar experience and abilities. Take a look at what PayScale has discovered about the gender pay gap. ''


@Bash..zapravo je moja polazna pretpostavka kad sam išla istraživati podatke o plaćama bila da su podaci o ženskoj podplaćenosti u odnosu na muškarce više-manje istiniti, a krenula sam jer sam njihovo drugo istraživanje (da su žene u 90% slučajeva seksualno bila uznemiravane) smatrala prenapuhanim-pošto bih da je prisutno doista u toj mjeri i sama mogla svjedočiti, direktno il indirektno, istom, plus primjeri koji se navode su im doista smije'šni (po tom pristupu su me daleko više lezbe po klubovima uznemiravale neg frajeri). Tako da je tvoj dojam o mojoj selektivnosti subjektivan :)..postoje različiti podaci s jedne i druge strane, al strana koja naglašava velike razlike u plaćama m i ž izbjegava iznositi detaljnije parametre iza istih, a jednostavno ne možeš uzeti ukupnu sumu zaposlenih m i ž da bi dobila točne podatke, moraš napraviti određene filtere. Uglavnom, ak je ikom do saznavanja stvarnih podataka, potrudit će se istražiti obje strane.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
Yeci
Postovi: 2226
Pridružen/a: 11 stu 2010 14:11
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Yeci » 28 svi 2015 04:30

Andain je napisao/la:
''Yes, men do earn more than women on average, but not that much more when they work the same job and they have similar experience and abilities. Take a look at what PayScale has discovered about the gender pay gap. ''

slika

Je misliš na ovaj graf? Uspjela sam jedvice uočit kako to možda ne vrijedi od 22- 32 godine, ali ovo poslije se čini nadasve poražavajućim. ;)
Don't talk about life, live it.

Avatar
Yeci
Postovi: 2226
Pridružen/a: 11 stu 2010 14:11
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Yeci » 28 svi 2015 04:32

Yeci je napisao/la:
Andain je napisao/la:
''Yes, men do earn more than women on average, but not that much more when they work the same job and they have similar experience and abilities. Take a look at what PayScale has discovered about the gender pay gap. ''

slika

Je misliš na ovaj graf? Uspjela sam jedvice uočit kako to možda ne vrijedi od 22- 32 godine. ;)
Don't talk about life, live it.

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 28 svi 2015 07:49

Zanemarila si par grafova koji se na taj nadovezuju.. ;)

Naime, da, kad se općenito uzme kod vss zaposlenih, m i ž imaju istu plaću negdje do 32 godine kad kreće veće raslojavanje i razlika. Onda pogledaš onaj graf ispod ovog kojes si citirala gdje vidiš da su m puno prisutniji u IT industriji, a žene u HR-u, školstvu i sl. te da razlike u plaćama postoje u industriji.

Najvažniji graf, na vrhu slike, uspoređuje plaće m i ž u istoj branši te nam govori da su razlike puno manje i vrlo vjerojatno objašnjive nekim razlozima koji nemaju veze s diskriminacijom (možda manjak ambicija kod određenih žena s familijom, manjak radnih sati i sl.).

Poanta -ne možeš uspoređivati Softwer developera s učiteljicom i reći da on ima veću plaću od nje jer je frajer.

slika
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
Yeci
Postovi: 2226
Pridružen/a: 11 stu 2010 14:11
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Yeci » 28 svi 2015 08:05

Nedamise, oprosti. :D
Don't talk about life, live it.

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 28 svi 2015 08:16

To je ok, bolje neg da selektivno argumentiramo :D
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
Yeci
Postovi: 2226
Pridružen/a: 11 stu 2010 14:11
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Yeci » 28 svi 2015 08:21

^ Inače volim stvari dovoditi do apsurda gdje više ništa nije bitno, ali nije mi dan. :D
Don't talk about life, live it.

Avatar
Sally_Seton
Postovi: 176
Pridružen/a: 01 ruj 2014 19:15

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Sally_Seton » 28 svi 2015 11:38

Andain je napisao/la:
Sally_Seton je napisao/la: ti si mi nekako slatka u definiciji, pa neću da se prepucavam. verujem da ćeš se osvestiti u godinama koje dolaze :)

:D ..iskreno, da mi je ovo gore muškarac u nekoj raspravi napisao, feministkinje bi odmah ustale i rekla da je seksist i patronizira žene. :)
a potcenjuješ feministkinje... vrlo je jasno šta se htelo poručiti tom ironijom :D sad, ukoliko bi pretpostavljeni muškarac imao isti obrazac ponašanja prema svim ženama a ne samo prema onim koje lupetaju gluposti pa se sagovornik mora hvatati za eufemizme, onda bi priča o mizoginiji pila vodu.

Avatar
zwarte paard
Postovi: 4263
Pridružen/a: 06 vel 2015 12:23

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la zwarte paard » 29 svi 2015 12:11

http://www.newsweek.rs/srbija/50342-tuz ... -zena.html

imali su iste prilike.

samo ih zene nisu iskoristile na vrijeme. istrazivanja nisu pokazala da je to steta. radili su ih patrijarhalno- kapitalisticki obrasci.

cak i kao potrosna roba u kapitalizmu m i z nisu isti i s istim pozadinama.

i napravno postoje isklucivo muskarci i zene. ovi ostali su nesvrstani. istrazivanja nam malo kaskaju za zivotom. nisu li kjuuutic?

pogled moze biti seksizam. istrazivanja prestaju tamo gdje je intuicija. ne priznaju je. feministice priznaju nevidljivo nasilje, pa se gubi znanstvenost, ali objektivnost je cesto sluzila kao osporavanje zenskih prava na to da ne budu zlostavljane.

zato se malo spordam, ne priznajem istrazivanja. zato sam feministica. :D

slusam zene... pratim obrasce...a i par istrazivanja na kojima sam sudjelovala, necu na tom graditi zakljucke. to je sigurno. seksizmometar je u zenama ionako i jedino u zenama moze biti, i ne koristi se grafikonima nego povjerenjem.

skepticna si? trebas istrazivanja da potkrijepe to da je seksizam predimenzioniran. jesuuus, gdje zivis ti da se i ja doselim? :) nije parodija. ozbiljno... da malo odmorim...
niko nije kriv, al' je neko zajeeeee..Bo bo Bo bo Bo bo BO

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 29 svi 2015 13:05

U Zagrebu, zwarte :)... a inače sam iz Dalmacije.

Znaš što, obzirom da si ti meni copy-pasteala link, budem i ja tebi neke koje sam našla da su zanimljivi pa sama izvuci zaključke:

http://www.zarez.hr/clanci/zene-su-nasi ... i-muskarci

http://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_v ... er_aspects

" in Scientific American indicated that domestic violence is the only type of violence women are more likely to commit than men, though women are more likely to be injured "largely because men are stronger on average than women".''


Muškarci su žrtve nasilja kao i žene. Jednostranim prikazivanjem muškaraca kao nasilnika i seksista, a žena kao žrtava, stvaraš nove predrasude- ne rješavaš postojeće probleme.

Još jedan zanimljiv podatak-nasilje je u većoj mjeri prisutno kod lezbijskih parova nego kod gay parova. :/
http://www.theatlantic.com/health/archi ... nt/281131/
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
gigiONlajna
Postovi: 2336
Pridružen/a: 02 stu 2005 19:15
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la gigiONlajna » 29 svi 2015 17:41

Tema je jako interesantna.
Za sada bih samo prekopirala svoje razmišljanje s gay.hr.
Već u 6. godini života mi nije bilo jasno zašto žene kod udaje uzimaju prezime muža. Sa vremenom, kao žena, primjetila sam jasne i nijansirane stvari u društvu koji jasno indiciraju kako si kao žena manje vrijedna (npr. muški rod kod naziva profesija, pičkasto znači slabo, ako trčiš kao curica da to znači da nikako ne trčiš, u jasnim neverbalnim prosudbama kad se shvati da si neudana/bez djece, kako se ako kažeš svoje mišljenje eto "samo klafraš" (što ne mora biti neistina :lol:) itd.). Primijećuješ kako mediji prečesto u naslovu teksta, u kojem se piše o ženi, spominju njenu ljepotu kao da je ta ljepota zapravo važnija stvar od toga da je ona npr. znanstvenica koja je otkrila to i to (ovo je primjer fine nijanse u kojoj prepoznajem puls društva, našu kolektivnu podsvijest). Zapravo, rijetko su općenito na naslovnicama. Osim ako su političarke (jer političari su ipak naše zvijezde).
Il ako je sexi nešto...glumica, pjevačica, starleta. Razmišljam tada hoće li to negativno utjecati na izbor uzora kod mladih cura. Istina, ne sjećam se svojih uzora pa je ovaj primjer moža više primjer "u moje vrijeme toga nije bilo" :lol:.
Nadalje, vrijednost ženi daje muškarac jer ju je odabrao za suprugu. Unatoč tome što je ona uspješna (ne vrijedi obrnuto). Ljuta si jer se onog tko je pokraden ne pita jel to možda zato jer je nosio krivu torbicu (da, aludiram na silovanja). Gadi Ti se način i naslovi na porno sajtovima, niej Ti jasno čemu tolika potreba za ponižavanjem.

No, je li duh moje povremene ljutnje i frustracije spriječava da stvari sagledam objektivnije.


Pod dojmom i članaka i komentara:
http://www.motherjones.com/...movement- ... yny-trolls
Mad Men: Inside the Men's Rights Movement—and the Army of Misogynists and Trolls It Spawned
(autorica je pretjerala, no mene je dojmila rasprava iz koje izdavajam:

MJ generously afforded you 6,000 words that could have been used to advance a compassion for boys' and men's issues as discussed in Detroit. For example, each of the following dozen issues was explored. Your article barely mentioned a couple, and completely ignored the rest:

--the boy crisis

--children's need for both parents (equally-shared parenting);

--why the pay gap is not about discrimination against women;

--the need for men's studies;

--a men's birth control pill's importance to both sexes;

--paternity fraud;

--male-only draft registration as a violation of the 14th Amendment;

--men as the disposable sex (in war, the "death professions", and as dads)

--the debate between society being controlled historically by patriarchy vs. by the need to survive;

--boys' and men's suicides--the reasons for the increase;

--the negative media images of men, and their negative impact on our daughters' ability to love men;

--how to listen to the other sex with love rather than argue with blame

ili

ideas.time.com/...l-has-become-too-hostile-to-boys/
School Has Become Too Hostile to Boys
(iako nalazim neke greške u logici autorice, članak potiče na razmišljanje. I opet, komenatri su zanimljivi, pokušajte ignorirati ženomrsce i feministomrsce)

U medijima, u konkekstu odnosa među spolovima, žene se često predstavljaju kao žrtve, a muškarci kao potencijalni silovatelji/nasilnici (jedan od strahova modernog muškarca je da će se nježnost prema djetetu protumačiti kao znak pedofilije). Uči li se tako mladiće da ih društvo promatra kao potencijalne buduće silovatelje i nasilnike? Ignorira li se činjenica da su zapravo muškarci češće žrtve nasilja nego žene (istina od drugih muškarca)? Nije li i muškarčevo mišićavo tijelo dobilo jedanko "lošu" pažnju kao i žensko? Bježe li žene u lakša zanimanja i životne izbore? Postoji li uopće pay gap? Treba li ukinuti pozitivnu diskriminaciju? Nisu li muškarci ti koji rade najopasnija zanimanja u društvu tj. nije im lako? Ako ćemo imati opet obvezan vojni rok, treba li inzistirati da jednako vrijedi i za žene? itd. (ima puno itd.)

Ili Kviskopitanje :evil:: Koliko je lažna tolerancija između lezbi (žena) i pedera (muškaraca) u LGBT zajednici.
Zadnja izmjena: gigiONlajna, dana/u 29 svi 2015 17:48, ukupno mijenjano 1 put.
GigiOnTrajna :frizuraparti:

Avatar
gigiONlajna
Postovi: 2336
Pridružen/a: 02 stu 2005 19:15
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la gigiONlajna » 29 svi 2015 17:44

neki od komenatra iz gornjih članaka
As you can probably tell with issues like this I'm deeply frustrated with the liberal movement. Far too often the liberal movement has framed the pursuit of woman equality directly against the success of boys/men. Parts of this movement will start programs to help woman succeed only, meanwhile all male only institutions are often deemed sexist and litigation is taken against them for being male only (my brother who is a dermatologist often reflected how many more resources through woman only programs were available for the woman in his class, with nothing being offered for men).

There needs to be more diversity in school staff, and not the kind that's been pushed onto the public school system for 60+ years. When women are lacking in STEM sciences, it's a symptom of a the patriarchy and inherently sexist. Now that is something I can agree with to a point, but when it's pointed out that there's a severe lack of men in things like nursing, childcare, or education in this situation, it's suddenly something that's wrong with men and not society is the general response.
GigiOnTrajna :frizuraparti:

Avatar
Bikini Kill
Postovi: 853
Pridružen/a: 02 stu 2012 16:11
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Bikini Kill » 29 svi 2015 18:11

Volim ove dubokoumne teme by Andain, mada se u ovoj moram više priklonit Bash.
Provjereno znam da u jednoj splitskoj podružnici muškarac i žena na jednakovrijednom, identičnom položaju imaju znatno različitu plaću. Dakle, bez razlike u radnom vremenu, putovanjima, broju podređenih kojima su direktori.
Isto tako znam i da se ženama s diplomom jednakom muškim kolegama dodjeljuju sektori s manje zaposlenika jer se implicira da ne bi znale upravljat s 500 zaposlenika, nego ih dobiju 50. Plaća je, pošteno, sukladno tome niža.
Nazovite to banalnim, ali nogometašice Osijeka koje su se prilično dobro držale u Ligi prvaka za nagradu su dobile jedva par tisuća kuna. Plaća im je 200-1600 kuna.
Kad dinamovac pita Mamića za kavu, dobije toliko, a nisu LP-a ni vidili.
Nemam uvid u njihove račune i ne mogu priložiti graf, ali mislim da je nemoguće generalizirat. Ja ne mogu tvrdit da ove ankete nisu istinite, ali mogu da je ravnopravnost fikcija, a ne (još) fakcija. Ne mislim da bi trebale postojat kvote radnica ili beskompromisnih 50:50/60:40, sposobnosti i kvalifikacije trebaju bit jedini kriterij, ali to još nije tako, barem ne svugdje.
Usput budi rečeno, moram naglasit da prezirem feministkinje koje samo vrebaju jedva dvosmislene izjave i činjenice da se obruše na njih, što i jest razlog moje skeptičnosti spram velikog broja aktivistica.
But Frusciante gladly went off and made love to the air with his dancing ribbon...

Avatar
Bikini Kill
Postovi: 853
Pridružen/a: 02 stu 2012 16:11
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Bikini Kill » 29 svi 2015 18:13

" in Scientific American indicated that domestic violence is the only type of violence women are more likely to commit than men, though women are more likely to be injured "largely because men are stronger on average than women".'

Moram dodat da mi je ovo potpuno nejasno.
But Frusciante gladly went off and made love to the air with his dancing ribbon...

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Andain » 30 svi 2015 11:50

^Statistike pokazuju da u svijetu žena doživi obiteljsko nasilje svakih 18 sekundi dok muškarac svakih 15 sekundi; žene su češće pokretači obiteljskog nasilja (što se btw medijski skroz zanemaruje), al ak zanemariš vatreno oružje, razl. predmete i sl, žene zadaju lakše ozljede muškarcima neg je to u slučaju muškog nasilja nad ženama..iz razloga što su muškarci obično fizički jači.

Što se tiče ženskih nogometašica vs plaće koje muški nogometaši imaju...iskreno, kad utakmice ženskih nogometašica krenu donositi jednaku gledanost, a samim time i jednak profit svojim klubovima, možeš pričati o jednakim plaćama..do tad, to je pitanje ekonomije i tko im donosi veći prihod.

To mogu povezati s onim da žene u hollywoodu ne zarađuju isto kao i muškarci (iako imaš cijeli niz glumica koje zarađuju između 10 i 20 mil dolara koliko i najveće hollywoodske muške zvijezde zarađuju)..jednostavno, trenutno je zvijezda Iron Mana i Avengersa najbolje plaćeni glumac na svijetu i to su filmovi koji producentskim kućama donose najviše love. Žene imaju na raspolaganju čitav niz kvalitetnih uloga il filmova, al nekakav August Osage county nikad neće imati gledanost poput glupih Transformera ili Marvela, a to su još uvijek filmovi sa većinskom muškom postavom..

Osim tog, cijelo to polazište gdje su žene za nešto zakinute i sad se moraju boriti protiv muškog sustava da bi -od istih tih muškaraca-dobile jednaka prava je, imo, krivo...Želiš da žene dobiju veće plaće u filmovima? Fajn, radi na tom da motiviraš više žena da se educiraju za dobre producentice, scenaristkinje, redateljice i sl. i pišu bolje i komercijalno isplativnije filmove gdje ćešuloge većinom dati ženama i koji će komercijalno biti isplativiji od Transformera. Žene su potplaćene kao nogometašice? Motiviraj žene da u većoj mjeri krenu gledati nogomet i podignu potražnju za tim sportom na višu razinu pa će doći i financije.
Jednostavno, imam dojam da pojedine udruge/mediji uvijek vole žene prikazivati kao žrtve, a to je, osim što nije istina, i totalno kontraproduktivno za nekakvo osnaživanje žena o kojem se stalno priča.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
zwarte paard
Postovi: 4263
Pridružen/a: 06 vel 2015 12:23

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la zwarte paard » 30 svi 2015 12:32

andain procitah tekst iz zareza i jako je diskutabilan, ako se mene pita.
koristiti lezbijke kao dokaz da su zene nasilne je jako dobra propaganda.
od konvencije una iz 49 godine vodi se rasprava o tome da li su ljudska prava i zenska prava isto. jako se puno radilo na tome da se nasilje nad zenama prepozna kao specifican fenomek koji proizlazi iskljucivo kao posljedica MRZNJE prema zenama. taj fenomen se skriva ukoliko izjednacimo forme nasilja muskaraca nad zenama i zena nad mkuskarcima.

u ratu tko koga siluje i zasto? tu sve statistike padaju u vodu.
iskljucivo pitanje mrznje. ne znam da li postoji fenomen tipa rata u kojima bi se ocitovala mrznja zena prema muskarcima u tolikoj mjeri i izrazavala na takav nacin.

uspjesna zena i uspjesan muskarac? kakve su prepreke na putu m a kakve z?
zena invalid i muskarac invalid? tko ima vece sanse za uspjeh?
zena romkinja i zena bijelkina?

u svim kombinacijama muskarac ima vece sanse. zao mi je sto nemam izvor istrazivanja.

nadalje nad kojim uzorkom je istrazivanje radjeno? sto je s indijom, sto je s turskom, sto je sa kosovom. koje zene? tekst moze otvarati pitanja, ali je po meni neobuhvatan i slab.

ne mogu prihvatiti da je nasilje nad zenama isto sto i nasilje nad djecom i muskarcima, to je vec vidjena bitka. zenska prostitucije , nije isto sto i muska prostitucija iako obje postoje. nije isto stoi djecija prostitucija iako je sve prostitucija. duzina radnog staza nam je razlicita. zadnjih 30 godine nije mjerilo, a nasilje se nece sprijeciti tako sto cemo biti izjednaceni. to je ponistavanje zena. muskarci i zene nece biti isti niti onda kada ne budu ugrozeni medjusobno.

a nasilje u lezbijskim procesima moze biti duboko ukorijenjeno i barem negdje vidjeno kao reakcija na zivot u patrijarhatu u kome kao lezbijke prolazimo teske stvari, ne postojimo, nemam s kim razgovarati.

nadalje savjetovalista koja rade i s muskarcima i zenama po meni su diskutabilna, jer zene sa iskustvom muskog nasilja izbjegavaju prostire u kome su muskarci- traume. zato se zenski prostori zovu sigurni prostori. tu nema muskaraca zato sto ih zene mrze, nego ih se boje i ne mogu razviti osjecaj pripadnosti, povjerenja s nikim drugi nego sa zenama. zasto je to tako, da li je gresk aili ne ne znam. iskustvo pokazuje da je tako. da se zene sa iskustvom muskog nasilja osjecaju ugrozenima u prisutstvu muskarca, koji moze biti andjeo, ali je muskarac i gotovo. zatvaranje ja zagarantirano.
termin zrtve se odavno izbjegava i ne radi se na nacin da su zene zrtve, nego da im se skine ta titula. jos jedino institucije koriste taj termin jer zaostaju.

cesto izbjegavam citati kojekakve tekstove, mislim da su stetni...

na stranicama EWL imas dosta informacija.

patrijarhat nije 5 muskaraca, to je sistem. cesto ga odrzavaju zene. sistem koji se regenerira i koji je u svojoj sustini krvolocan.

nasilje nad zenama je drustveni fenomen koji postoji i koji jeste nus pojava patrijarhata.

na radionici o nasilju na kojoj je bilo 20 zena, nakon 6 vikenda rada, zene su prvi puta bile sposobne identificirati nasilje i shvatiti da imaju to iskustvo i da ga nose u sebi.

da se desi radionica o seksizmu koju bi vodile dobre terapeutkinje, mozda bi onda bilo jasno sto znaci da je seksizam nevidljiv. treba vremena i rada da osjvestis sve procese i da razumijes temelje nasilja. i nije isto sto i citanje.

znam da sam puno toga nabacala, ali proci ce jos stoljeca da stvari dodju iole na svoje za zene. mislim da zene nikada nece uspjeti ubiti i silovati muskaraca koliko su muskarci zena. nikada nismo toliko vladale zajedno i ujedinjeno. svijet zena je drugaciji. mi nemamo svoje prostore, nemamo nogomet, nemamo kapital. zamisli da imamo. 1 posto svetskog kapitala imaju zene. mi nemamo nista. cak nemamo niti jedna drugu u izoliranosti.

neko moje vidjenje, mada mi se fucka za mnoge projekte na kojima se dizu pare. nisam naivna po tom pitanju i po koristenju prava zena u politicke svrhe.

danas svi traze korisnike. zene koje trpe nasilje su korisnice. netko na njima zaradjuje. s te stran eje pitanje nsilja nad zenama gadljivo, ali ono je gadljivo svakoj feministici proporcionalno s tim koliko su joj bitne zene kao biljke koje treba okrijepiti nakon puno gazenja. a ako znas ikrijepiti zenu, znas i muskarca koji trpi nasilje. po meni razlike postoje i primat imaju zene i ja nisam strana koja bi radila s nasilnikom, mislim da mu se treba vratiti i da je jedino to opamecenje i smanjenje nasilja na zemlji. neka osjeti svoje zube na sebi, kada nestane trag na tijelu i dusi one koja je prosla kroz strahote. neka je i zenama nasilnicama isto, ako se mene pita.

npr. ja nevjerujem da od nasilnika moze postati netko vrijedan ili vrijedna. zato nikada sa nasilnicima necu raditi. vjerujem da se nasilje sprecava tako sto se ljudi koji imaju iskostvo nasilja osnazuju i dalje osnazuju druge. nikako drugacije.

komplicirana materija, ali mislim da je seksizam itekako ukorjenjen duboko i da je skoro nevidljiv.

jos samo nesto, palo mi je na pamet da je nasilje medju lezbijkama intenzivnije, jer je dominaciju lakse ostvariti u skrivenim prostorima. to je 70 posto posla.
nasilje medju gayevima manje nego medjuzenama, pa gayevi nisu dio patrijarhata. mi zene uglavnom jesmo, zivimo u tim matricama da se prilagodimo. gay muskarci su veciotpadnici od patrijarhata nego lezbijke. oni skzoz krse tabu.
hetero tipovi ce izvinjavam se na izrazu drkati kada gledaju pornic u kome se dvije zene prase, a muskrace ce nabiti. pederi i elementarni principi feminizma sujako bliski. kao zena imam vise dodirnih tocaka s pederima, nego sa lezbijkama. i cini mi se da vecina lezbijki podrazava PATRIJARHALNE OBRASCE. da li za to ima istrazivanja i kako to istraziti ne znam. ali ovaj tekst izzareza mi je diskutabilan i bez obzira na brojke koje ima stur je.
niko nije kriv, al' je neko zajeeeee..Bo bo Bo bo Bo bo BO

Avatar
zwarte paard
Postovi: 4263
Pridružen/a: 06 vel 2015 12:23

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la zwarte paard » 30 svi 2015 12:35

ali tko ce motivirati zene da budu producentice ili nogometasice? muskarci?
ne treba tenama motivacija, nego prilika, sloboda.
heelou, pa probijanje da dobijemo priliku ici u skolu nije bilo tako davno, kamoli sto drugo i to u koju skolu, krojacice, kuharice...kako je do toga doslo. pobuna, protesti, revolt...
niko nije kriv, al' je neko zajeeeee..Bo bo Bo bo Bo bo BO

Avatar
Bikini Kill
Postovi: 853
Pridružen/a: 02 stu 2012 16:11
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Re: 'Seksizam je toliko utjelovljen u našem društvu da ga više ni ne prepoznajemo'

Post Postao/la Bikini Kill » 30 svi 2015 12:42

Ja bih i dalje voljela da mi se objasni kako žene vrše nasilje nad muškarcima.
That's just beyond me.
But Frusciante gladly went off and made love to the air with his dancing ribbon...

Odgovorite