Foto: arhivaPripadnici konzervativne struje, Stjepo Bartulica i Vice John Batarelo, u razgovoru za Globus baršunastim su i pomno biranim rječnikom objasnili svoje viđenje nove konzervativne Hrvatske i kazali kako kriza pruža mogućnost za jačanje desnih stranaka. Bliski suradnik predsjednika Ive Josipovića otkrio je kako pripada katoličkoj organizaciji Opus Dei.

"Mi štitimo dostojanstvo i autonomiju obitelji kako bismo imali jako civilno društvo i jake pojedince. Za nas brak nije političko pitanje. Hrvatskim smo vlastima htjeli poručiti: nemate pravo dirati u brak", kazali su.

Bartulica je pojasnio kako se oni zalažu za "limited governement". "Država treba biti nogometni sudac, koji osigurava pravedne uvjete utakmice, umjesto da bude medicinska sestra za sve svoje podanike…", objasnio je.

"Za nas brak nije političko pitanje, država se ne bi smjela miješati u to. A ona sada brak želi redefinirati. Tri su važne karakteristike braka: trajnost, vjernost i prokreacija. Jasno je samo po sebi da istospolni brakovi jedan od ta tri uvjeta ne mogu zadovoljiti – prokreaciju", krenuo je objašnjavati Batarelo.

"Inicijativa 'U ime obitelji' nije išla protiv nikoga"

Kao primjer je naveo vjernost. "Statistički je dokazano da se najveći broj brakova raspada upravo zbog nevjere. Konzekvencija toga su nesretna djeca i nesretni ljudi", nejasan je argument Batarela za nedopušteno redefiniranje braka od strane države.

Kaže da inicijativa "U ime obitelji" nije išla ni protiv koga osobno. "Išlo se za tim da se ono što piše u Obiteljskom zakonu stavi i u Ustav. Hrvatskim smo vlastima htjeli poručiti: Nemate pravo u to dirati", naglasio je Batarelo, ne objasnivši tko onda ima pravo "dirati" u ovu društvenu instituciju.

Bartulica ističe da je nova definicija braka uvedena tek u 15 od dvjestotinjak država u svijetu tako da Hrvatska nije usamljena. "Znakovito je da se Europska komisija nije izjasnila o našoj inicijativi. Da je riječ o diskriminaciji, sigurno bi intervenirali", smatra on.

Foto: Hina

Međutim, točan je podatak da su istospolni brakovi ozakonjeni u 17 zemalja: Argentina, Belgija, Brazil, Danska, Francuska, Island, Južna Afrika, Kanada, Meksiko, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Portugal, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Urugvaj, te u Teritoriju australskog glavnog grada (ACT) i 15 saveznih američkih država. U 11 zemalja trenutno se raspravlja o bračnoj jednakosti: Australija, Finska, Irska, Kina, Kolumbija, Luksemburg, Nepal, Njemačka, Tajvan, Turska i Vijetnam.

"Opus Dei nije kontroverzna organizacija"

I Bartulica i Batarelo su se složili oko toga da žele tolerantno društvo koje ne diskriminira manjine. "Nikada ne bi podržao ni jednu inicijativu koja ugrožava nečija prava ili dostojanstvo osobe. Jako mi je žao ako je došlo do krive interpretacije ovog referenduma. Ja se zalažem za tolerantno društvo, gdje će svaki pojedinac naći svoje mjesto'", kazao je Bartulica.

Batarelo je dodao da je "odrastao u Australiji kao pripadnik etničke manjine" te da "vrlo dobro zna što znači biti drugačiji i da zato "suosjeća s pojedincima koji su drugačiji". Ipak, slaže s papom Franjom koji ne osuđuje homoseksualce, ali osuđuje određene lobije koji imaju svoj "dnevni red", a koji ulazi u redefiniranje braka.

Novinara je zanimalo jesu li njih dvojica pripadnici katoličke organizacije Opus Dei, na što se Batarelo ogradio od iznošenja detalja o svom duhovnom životu. "Jesam. Opus Dei svakako za mene nije ni po čemu kontroverzna organizacija", priznao je Bartulica da pripada ovoj organizaciji.

"Kriza će ojačati desnicu"

U razgovoru su, među ostalim, naglasili kako je pravo na život jedno od osnovnih ljudskih prava te da pitanje pobačaja definitivno treba otvoriti u Hrvatskoj. "Kao socijalni konzervativci smatramo da je pravo na život jedno od temeljnih ljudskih prava. I to pitanje zasigurno treba otvoriti u Hrvatskoj. Zašto bi to bio tabu?", pita se Batarelo, dodajući da još "ne znaju kako će to pitanje otvoriti".

Foto: Hina

Osvrnuli su se i na politička strujanja u Hrvatskoj i Europi te konstatirali da se nasuprot njima nalazi "militantna sekularna filozofija". "Mi bismo željeli da u Hrvatskoj do izražaja dođu istinski lijevi intelektualci koji će brani svoja uvjerenja, a ne stigmatizirati svoje neistomišljenike", poručili su Batarelo i Bartulica.

Komentirajući stanje u HDZ-u, izrazili su nadu u jačanje desnice u ovim vremenima krize. "Karamarko je naslijedio HDZ u rasulu nakon vladavine Sanadera i Kosor, koji su vodili stranku što za svoje osobne interese, što bez jasne vizije za stranku ili državu. Karamarko ima pred sobom velike, ali ne i nemoguće zadatke", kazao je Batarelo i dodao da se "desnoj/konzervativnoj struji sada pruža velika mogućnost da ispuni vakuum na poličkoj sceni u Hrvatskoj".

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.