Prošlog je tjedna u Francuskoj časopis Closer, poznat po razotkrivanju raznoraznih "skandala" slavnih osoba, na naslovnici donio priču o Florianu Philippotu, potpredsjedniku stranke Nacionalne fronte, i njegovom dečku.

Fotografije prikazuju par kako šeće ulicama Beča (lice Phillipotova dečka je zamagljeno i predstavljen je samo kao televizijski novinar) uz naslov "Napokon pravi vikend izvan Pariza". Inače, dotični časopis stekao je međunarodnu slavu kad je prošle godine prvi objavio priču o aferi predsjednika Françoisa Hollandea i glumice Julie Gayet.

Iako je vijest o javnom autanju političara sama po sebi raritetna, stvar postaje tim zanimljivija što se radi o visokopozicioniranom predstavniku krajnje desne stranke čije je protivljenje bračnoj jednakosti dobro poznato.

Tužba zbog povrede privatnosti

Nakon objave informacije, nije trebalo dugo čekati reakcije. Prvo je predsjednica stranke Marine Le Pen izjavila da se radi o nedopustivom napadu na privatnost, a potom se oglasio i sâm Philippot koji je najavio tužbu protiv časopisa zbog povrede privatnosti.

Zanimljivo, dodao je i kako nije problem izjasniti se kao gej muškarac u redovima Nacionalne fronte, da se oni ne zamaraju nekakvim biološkim i spolnim determinizmima, a čak je uspio opravdati i protivljenje stranke bračnoj jednakosti.

Naime, predsjednica stranke protivi se bračnoj jednakosti "iz političkih razloga", a zapravo se zalaže, ako valja vjerovati potpredsjedniku stranke, za poboljšano životno partnerstvo, u Francuskoj poznatije kao PACS.

Javno autanje može biti korisno za javnu raspravu?

Reakcije u javnosti bile su šarolike. Lijevo intonirani mediji upozorili su da vijest ne valja uzeti kao znak nekakve liberalizacije u redovima Nacionalne fronte jer se dotična ionako uvijek vodila negacijskom logikom, Dok je u doba osnivača Jean-Marie Le Pena bio osjetan antisemitski diskurs, danas je djelovanje stranke usmjereno prije svega prema obuzdavanju imigracije, točnije prema muslimanskoj populaciji. A i ne valja zaboraviti da vodstvo stranke u posljednje vrijeme svoje simpatije sve više usmjerava prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, čiji su stavovi o LGBT populaciji dobro poznati.

Udruga LGBT novinara AJL poručila je pak da javno autanje može biti korisno za javnu raspravu. Naime, dok se u slučaju javnih osoba heteroseksualnost pretpostavlja (a ne razotkriva), pitaju se je li potrebno homoseksualnost nužno uvijek smještati u sferu privatnog života. U slučaju Philippota, smatraju novinari, može serasvijetliti zašto krajnje desna stranka nije bila na prvoj fronti manifestacija protiv bračne jednakosti.

U svakom slučaju, valja vidjeti kako će u bliskoj budućnosti završiti sudski spor protiv časopisa te, još važnije, kako će krajnje desna stranka u svoju ideologiju uklopiti LGBT članstvo.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.