Foto: Steve Bott"Prijedlog 8 ne služi ničemu osim umanjivanju statusa i ljudskog dostojanstva lezbijki i gejeva u Kaliforniji. Osim toga, njihove veze i obitelji službeno klasificira kao inferiorne u odnosu na parove suprotnog spola."


Tim je riječima sudac Stephen Reinhardt danas napokon okončao mučnu višegodišnju borbu za ukidanje diskriminacijskog Prijedloga 8 kojim su u Kaliforniji zabranjeni istospolni brakovi. Sud je, naime, zaključio da kontroverzni zakon krši 14. ustavni Amandman koji gej parovima jamči jednaku zakonsku zaštitu.

Ipak, gej brakovi u Kaliforniji još neće biti dopušteni, što protivnicima ostavlja vremena i prostora da tu odluku pokušaju promijeniti.

Deveti Okružni sud samo je potvrdio odluku suca Vaughna Walkera koji je u kolovozu 2010. godine presudio da je Prijedlog 8 neustavan, premda su ga brojne antigej skupine pokušale optužiti za pristranost jer je i sâm gej.

Tadašnja Walkerova presuda brojne je zagovaratelje LGBT prava navela na pomisao kako će upravo to uvjeriti Vrhovni sud da Amerika ne može stavljati gej brakove izvan zakona. No Reinhardt je to zanijekao kazavši kako se njegova odluka odnosi samo na Kaliforniju, a ne na čitavu državu.

Podsjetimo, kalifornijskim gej parovima pravo na brak oduzeto je samo pet mjeseci nakon ozakonjenja, i to referendumom kojem su prethodile žestoke i skupe kampanje konzervativnih i vjerskih organizacija. Upravo to dokazuje povredu prava na jednaku zaštitu jer je pravo na brak bilo oduzeto manjinskoj skupini, obrazložio je, između ostaloga, Reinhardt. Unatoč tome, taj se argument ne može primijeniti na druge američke države u kojima gej brakovi nikad nisu bili ozakonjeni.

Protivnici gej brakova okupljeni u inicijativu "Save Prop 8" s druge su strane najavili podnošenje žalbe američkom Vrhovnom sudu i "uvjereni su da će tamo odnijeti konačnu pobjedu".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.