• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Strah je bio pomalo prisutan uoči početka jučerašnjeg, drugog Split Pridea. Svima su u sjećanju bile neugodne scene s prošlogodišnjeg Pridea, kad su tisuće Splićana dočekali paradu na Rivi s takvom mržnjom da se ledila krv u žilama.

No gotovo jednako sablasno jučer je izgledala pusta Riva, na koju osim sudionika parade nitko nije mogao nogom kročiti. Policija je odlično odradila svoj posao, centar grada je bio blokiran.

Ipak, ostaje pitanje koliko je drugi Split Pride zapravo uspio? S aspekta zahtjeva organizatora, a to je izmjena Obiteljskog zakona, odnosno izjednačavanja homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica, Pride je polučio rezultat. Ministri iz Vlade, koji su jučer došli podržati Pride, izjavili su da se kreće u izmjene Zakona.

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak jučer je u Splitu rekao kako su već osnovane radne grupe koje će izraditi izmjene zakona o pravima istospolnih zajednica.

Također, za razliku od prošlogodišnjeg, prvog Split Pridea, ove godine nije bilo nasilja, niti kamenčić nije bačen, nije bilo ni povika, ni ružnih riječi.  Jednostavno nije bilo nikoga. Policija je ispraznila grad, na Rivu se nije puštalo, privedeno je 70-tak osoba iz razloga koji "nisu imali veze s napadom na sudionike Pridea".

"Mi smo ti koji smo opkoljeni!"

Kako se povorka kretala kroz Marmontovu prema Rivi, gdje je lani sudionike dočekala bijesna masa, nelagoda je rasla. Trenutak kad je povorka stupila na otvoreni prostor Rive, bio je trenutak olakšanja i veselja. Pride je uspio.

No pitanje je koliko je uspješan Pride koji gotovo nitko, osim sudionika povorke nije niti vidio niti čuo. Poruke s Rive čuli su samo oni koji su na Rivi bili, dakle sudionici Pridea. Rijetki okupljeni Splićani, njih tristotinjak, stajali su daleko, udaljeni pedesetak metara, odvojeni zaštitnim ogradama i kordonom policije.

Kako je rekao Predrag Matvejević, "oduzeto nam je pravo prosvjedovanja, odnosno pravo na rizik, koje je temelj svake borbe na pravo. Sve je vrlo lukavo i spretno izvedeno. Neće nas nitko gađati kamenjem, ali mi smo ti koji smo opkoljeni".

Splitski gradonačelnik Željko Kerum oglasio se priopćenjem u kojemu je kazao kako su "Splićani svojim ignoriranjem Pridea pokazali što misle o njemu, da ih ne zanima, da ga ne žele u svom gradu i da nije dobrodošao u Split". Split ni ovaj put nije pokazao toleranciju prema LGBT zajednici.

Ima li Pride smisla bez Splićana, pitanje je koje je ostalo nakon jučerašnjeg Pridea.

Foto: Leo Nikolić

Epilog i statistike

Za vrijeme Split Pridea policija je uhitila ukupno 73 osobe, ali nisu zabilježili nikakve oblike diskriminacije ili zločina iz mržnje, izvijestili su jutros iz PU Splitsko-dalmatinske.

Prekršajne prijave 'zaradilo' je 60 osoba, od kojih 27 maloljetnika. Zbog narušavanja reda i mira su prijavljeno je 11 osoba i to zbog pijanstva, svađe i vike. Zato što nisu imali osobnu iskaznicu prijavljeno je ukupno 40 osoba. Kod dvojice maloljetnika pronađene su petarde drugog razreda, a kod jednog veći broj upaljača za koje policija pretpostavlja da su bili namijenjeni gađanju povorke.

U osiguranju Split Pridea bilo je 911 policajaca, od kojih 550 iz Splitsko-dalmatinske PU. Prema procjenama policije u subotnjoj povorci bilo je 700 sudionika, a kolona je u jednom trenutku bila duga i 200 metara.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

"Organiziramo Pride kako bismo podsjetili ljude da postojimo, da smo dio grada Splita i da poručimo

Queer punk dvojac PWR BTTM do prije nekoliko mjeseci bio je jedan od najpopularnijih queer bendova

Brazilac je potpuno nevin. Ne nužno u doslovnom smislu. Ali, sigurno je nevin kad je u pitanju

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.