• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: Leo NikolićStrah je bio pomalo prisutan uoči početka jučerašnjeg, drugog Split Pridea. Svima su u sjećanju bile neugodne scene s prošlogodišnjeg Pridea, kad su tisuće Splićana dočekali paradu na Rivi s takvom mržnjom da se ledila krv u žilama.


No gotovo jednako sablasno jučer je izgledala pusta Riva, na koju osim sudionika parade nitko nije mogao nogom kročiti. Policija je odlično odradila svoj posao, centar grada je bio blokiran.

Ipak, ostaje pitanje koliko je drugi Split Pride zapravo uspio? S aspekta zahtjeva organizatora, a to je izmjena Obiteljskog zakona, odnosno izjednačavanja homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica, Pride je polučio rezultat. Ministri iz Vlade, koji su jučer došli podržati Pride, izjavili su da se kreće u izmjene Zakona.

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak jučer je u Splitu rekao kako su već osnovane radne grupe koje će izraditi izmjene zakona o pravima istospolnih zajednica.

Također, za razliku od prošlogodišnjeg, prvog Split Pridea, ove godine nije bilo nasilja, niti kamenčić nije bačen, nije bilo ni povika, ni ružnih riječi.  Jednostavno nije bilo nikoga. Policija je ispraznila grad, na Rivu se nije puštalo, privedeno je 70-tak osoba iz razloga koji "nisu imali veze s napadom na sudionike Pridea".

"Mi smo ti koji smo opkoljeni!"
Kako se povorka kretala kroz Marmontovu prema Rivi, gdje je lani sudionike dočekala bijesna masa, nelagoda je rasla. Trenutak kad je povorka stupila na otvoreni prostor Rive, bio je trenutak olakšanja i veselja. Pride je uspio.

No pitanje je koliko je uspješan Pride koji gotovo nitko, osim sudionika povorke nije niti vidio niti čuo. Poruke s Rive čuli su samo oni koji su na Rivi bili, dakle sudionici Pridea. Rijetki okupljeni Splićani, njih tristotinjak, stajali su daleko, udaljeni pedesetak metara, odvojeni zaštitnim ogradama i kordonom policije.

Kako je rekao Predrag Matvejević, "oduzeto nam je pravo prosvjedovanja, odnosno pravo na rizik, koje je temelj svake borbe na pravo. Sve je vrlo lukavo i spretno izvedeno. Neće nas nitko gađati kamenjem, ali mi smo ti koji smo opkoljeni".

Splitski gradonačelnik Željko Kerum oglasio se priopćenjem u kojemu je kazao kako su "Splićani svojim ignoriranjem Pridea pokazali što misle o njemu, da ih ne zanima, da ga ne žele u svom gradu i da nije dobrodošao u Split". Split ni ovaj put nije pokazao toleranciju prema LGBT zajednici.

Ima li Pride smisla bez Splićana, pitanje je koje je ostalo nakon jučerašnjeg Pridea.

Foto: Leo Nikolić

Epilog i statistike
Za vrijeme Split Pridea policija je uhitila ukupno 73 osobe, ali nisu zabilježili nikakve oblike diskriminacije ili zločina iz mržnje, izvijestili su jutros iz PU Splitsko-dalmatinske.

Prekršajne prijave 'zaradilo' je 60 osoba, od kojih 27 maloljetnika. Zbog narušavanja reda i mira su prijavljeno je 11 osoba i to zbog pijanstva, svađe i vike. Zato što nisu imali osobnu iskaznicu prijavljeno je ukupno 40 osoba. Kod dvojice maloljetnika pronađene su petarde drugog razreda, a kod jednog veći broj upaljača za koje policija pretpostavlja da su bili namijenjeni gađanju povorke.

U osiguranju Split Pridea bilo je 911 policajaca, od kojih 550 iz Splitsko-dalmatinske PU. Prema procjenama policije u subotnjoj povorci bilo je 700 sudionika, a kolona je u jednom trenutku bila duga i 200 metara.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ono što se 2013. nisu usudili napraviti Vlada Zorana Milanovića i Hrvatski sabor, učinio je

Lezbijska organizacija LORI iz Rijeke u travnju i svibnju će svojim sugrađanima po prvi put

Središnji Odbor za filmske dozvole u Indiji zabranio je lezbijski film Unfreedom (Nesloboda) uz

Ako se povijest braka gleda isključivo kao na pravno važeći akt, povijest bračne jednakosti jako je

Od 23. do 26. travnja odmaralište Weissenhäuser Strand na obali Baltičkog mora u blizini Hamburga

FOTOVIJEST

 

GC

Fotografija kardigana načinjenog od darovane kose više od 100 LGBT osoba proširila se društvenim mrežama, a cilj je podizanje svijesti o nekorektnoj i uvredljivoj frazi "to je tako gej", u kontekstu negativnog opisa nečega.

Kardigan je predstavljen ovih dana na Toronto Fashion Weeku, a riječ je o inicijativi kanadskoga Centra za rodnu i spolnu raznolikost. Posjeduje sve različite nijanse smeđe, plave i crne kose, gumbe u duginim bojama i etiketu s natpisom "100% gay".