• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: flickr.com/World Economic ForumOno što je Grčka Europi u gospodarskom smislu, to bi Rusija mogla postati svijetu kada su u pitanju ljudska prava.

U samo tri dana zatvorom su kažnjene borkinje za ženska ljudska prava i pjevačice punk benda Pussy Riot, Madonnu tuže za pro-gej koncert, a gej prideovi zabranjeni su za sljedećih 100 godina!

Reakcije na nemile događaje pristižu sa svih strana, a najglasnije su one iz LGBT udruga. Ruski aktivist za LGBT prava Nikolaj Aleksejev svim je snagama pokušao obustaviti uvođenje zkaona kojim bi se zabranili prideovi, no nije uspio.

Ruska vlada odlučila je da se prvi gej pride na teritoriju Rusije može održati u svibnju 2112. godine

“Mi ćemo nastaviti s borbom protiv ruskih vlasti koje su zabranile pride u Moskvi za sljedećih 100 godina. Žalit ćemo se Europskom sudu za ljudska prava”, odlučan je Aleksejev.

Ove je godine vlada u St. Petersburgu donijela zakon kojim se brani ‘homoseksualna propaganda’. Kazna koja slijedi pojedincu uslijed kršenja zakona je 5,000 rubalja (172$), a organizaciji 500,000 rubalja (17,200$). Dodajmo da su jednake kazne za pedofiliju i ‘propagandu’ iste. 

Tužba zbog borbe za LGBT zajednicu 

U isto vrijeme, svjetsku kraljicu pop-a Madonnu ruski anti-gej aktivisti tuže za 10 millijuna američkih dolara zato što je “povrijedila njihove osjećaje kada je na prošlotjednom koncertu u St. Petesburgu govorila u korist gej prava”. 

Kao što smo pisale ranije, američka pjevačica nastupila je pred tisućama obožavatelja noseći natpis “Bez straha”, pritom dajući podršku svim LGBT osobama u Rusiji kao i članicama benda Pussy Riot.

Lokalne vlasti optužile su je za propagiranje homoseksualnosti, na što je ona odgovorila da zakon “nema smisla” te da je “glup i smiješan”. Iz anti-gej udruga poručuju da je Madonna bila upozorena, no “očito joj moral ništa ne znači”.

Putin ispred ljudskih prava?

Kao šlag na tortu stigla je kazna od dvije godine zatvora za tri članice punk benda Pussy Riot zbog “promoviranja huliganizma i govora mržnje”. Tri su žene već ‘odležale’ pet mjeseci i trebale su biti puštene, smatraju u organizaciji Human Rights Watch (HRW).

“Optužbe i presuda članicama benda Pussy Riot protivne su i činjenicama i zakonima”, izjavio je Hugh Williamson iz HRW. “Ove žene nikada ni nisu trebale biti optužene i treba ih pustiti istog trena!”

Moskovski sud donio je presudu da su 22-godišnja Nadežda Tolokonnikova, 23-godišnja Maria Aljokhina i 30-godišnja Yekaterina Samutsevič počnile huligansko djelo motivirano mržnjom prema religiji.  Za ovakve situacije zakon predviđa kaznu od dvije godine zatvora. 

Žene su uhićene u ožujku ove godine, a 20. srpnja sud je odbio pustiti ih na slobodu prije samog suđenja.

Podsjetimo, bend je 21. veljače u jednoj moskovskoj ortodoksnoj crkvi izmolio ‘punk molitvu’ u kojoj su zatražile “Djevicu Mariju da ih spasi od Putina”.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav obavio je jučer razgovore s kandidatima za

Iz neprofitne LGBTIQ inicijative Filozofskog fakulteta AUT pozivaju sve koji se još "skrivaju u

Na francuskoj televiziji ovog je tjedna prikazan dokumentarni film

Ako se povijest braka gleda isključivo kao na pravno važeći akt, povijest bračne jednakosti jako je

U nedjelju su u Los Angelesu izabrani pobjednici tradicionalne 26. medijske nagrade GLAAD, a među

FOTOVIJEST

 

GC

Fotografija kardigana načinjenog od darovane kose više od 100 LGBT osoba proširila se društvenim mrežama, a cilj je podizanje svijesti o nekorektnoj i uvredljivoj frazi "to je tako gej", u kontekstu negativnog opisa nečega.

Kardigan je predstavljen ovih dana na Toronto Fashion Weeku, a riječ je o inicijativi kanadskoga Centra za rodnu i spolnu raznolikost. Posjeduje sve različite nijanse smeđe, plave i crne kose, gumbe u duginim bojama i etiketu s natpisom "100% gay".