• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: arhivaU Zagrebu je danas održan okrugli stol na temu zaštite obiteljskog života istospolnih parova u organizaciji Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Na okruglom stolu je sudjelovala i Jagoda Botički, predstavnica Ministarstva uprave i predsjednica radne skupine za izradu zakonskog rješenja kojim će se regulirati prava istospolnih obitelji. Botički je za vrijeme svog izlaganja rekla da će se novi zakon odnositi samo na istospolne parove,  a ne i heteroseksualne, te da će uključivati registraciju za istospolne parove kod matičara.

Istaknula je i da će pojedina ministarstva dostaviti radnoj skupini popise prava za istospolne parove koja je potrebno uključiti u novi zakon.  

Na okruglom stolu su sudjelovali i predstavnici veleposlanstava Nizozemske, Velike Britanije i Francuske, koji su izložili iskustva iz svojih zemalja.

U raspravi su sudjelovale udruge Kontra i  Iskorak koje su pozdravile inicijativu Vlade za zakonskim izmjenama koje se tiču prava istospolnih parova, kao i organizaciju okruglih stolova na ovu temu.

„Pozdravljamo odluku da će se istospolne zajednice sklapati kod matičara. Ipak, izražavamo duboku zabrinutost zbog činjenica da je Vlada odlučila da se prava istospolnih obitelji neće regulirati kroz obiteljski zakon i postojeće institucije braka i izvanbračne zajednice, da radna skupina nije osnovana pri ministarstvu nadležnom za pitanja obitelji, kao i da je stoga opseg prava koji će biti reguliran ovim zakonom krajnje upitan“, stoji u priopćenju udruga.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u srpnju 2012. godine za Jutarnji list da će se samo određena „statusna i materijalna“ pitanja rješavati kroz novi zakon dok druga prava osoba koje žive u istospolnim obiteljima i njihove djece Vlada nema namjeru urediti.

„Današnja izjava Botički da se rade popisi prava koja će biti uključena u novi zakonski prijedlog, samo potvrđuje raniju izjavu premijera da će se uklanjanju diskriminacije istospolnih obitelji pristupiti selektivno i kroz političku trgovinu“, nastavlja se u priopćenju Kontre i Iskoraka.

Hrvatska daleko od prakse EU

U 2010. godini donesene su prve presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je Sud potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (P.B. i J.S. protiv Austrije). Europski sud za ljudska prava donio je također presudu u slučaju E.B. protiv Francuske u kojoj je utvrdio da je uskraćivanje prava na posvajanje djece ženi koja živi u istospolnoj zajednici povreda Konvencije.

„Ljudska prava građana i građanki nisu liste s kojih se može križati ili na njih stavljati pojedina prava zavisno od toga što pojedina vlast smatra politički podobnim. Još jednom poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve i konzervativnog djela građana. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena. Sramotne prakse referenduma o ljudskim pravima nikako ne bi smjele biti uzori koje navode predstavnici Vlade“, poručuju iz udruga.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

„Potpuno je neprihvatljivo da sada nakon gotovo 10 godina od usvajanja prvog Zakona o istospolnim zajednicama Vlada radi liste ljudskih prava istospolnih parova s kojih križa one skupine prava koje se čine neprihvatljivim Crkvi ili određenom dijelu birača“, naglašavaju iz udruga.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.

Potrebno regulirati prava djece u istospolnim obiteljima

„Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio“, objašnjavaju iz udruga.

Dodaju da je riječ o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije.

„Često nam dolaze roditelji djece i pitaju: što ako se meni nešto dogodi? U tom slučaju dijete ne može automatski nastaviti živjeti s drugim roditeljem jer mu on to formalno nije. Ovdje se radi o ozbiljnoj diskriminaciji jednog dijela djece na koju ne smijemo žmiriti niti se pravdati da hrvatsko društvo za njih još nije spremno“, navodi se dalje u priopćenju.

Udruge još jednom apeliraju na Vladu i Sabor da ispune svoju ulogu i zaštite naša ljudska prava kao građana i građanki ove države. Očekuju da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti izmjene Obiteljskog zakona i osigurati istospolnim parovima prava iz bračne i izvanbračne zajednice kako bi brojne obitelji koje trpe diskriminaciju godinama konačno doživjele pravdu.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

"Organiziramo Pride kako bismo podsjetili ljude da postojimo, da smo dio grada Splita i da poručimo

Queer punk dvojac PWR BTTM do prije nekoliko mjeseci bio je jedan od najpopularnijih queer bendova

Brazilac je potpuno nevin. Ne nužno u doslovnom smislu. Ali, sigurno je nevin kad je u pitanju

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.