• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Warning: getimagesize(/home/crolport/public_html/cache/preview/336dca83530a1ffd788e4eb7ea6e9872.JPG) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/crolport/public_html/plugins/content/sigplus/thumbs.php on line 131

Warning: getimagesize(/home/crolport/public_html/cache/preview/8370b4ef0689b7c09e63caf8f0964fc8.JPG) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/crolport/public_html/plugins/content/sigplus/thumbs.php on line 131

Warning: getimagesize(/home/crolport/public_html/cache/preview/3563a307000c5a057aa508849c4fd131.JPG) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/crolport/public_html/plugins/content/sigplus/thumbs.php on line 131

Foto: N. P./CroL.hrOko 1500 ljudi danas se okupilo na Zrinjevcu kako bi sudjelovali u Maršu za bračnu jednakost, koji su organizirale udruge Iskorak i Kontra. Marš je osiguravalo nekoliko desetaka policajaca čija intervencija, srećom, nije bila potrebna.

Šetnjom ulicama središta Zagreba do Trga Sv. Marka željeli su upozoriti na diskriminaciju LGBT građana te zatražiti od Vlade RH bračnu jednakost i bračna prava za istospolne zajednice.

Povorka je u 17:00 sati krenula sa Zrinjevca, a uz Kontrinu Sanju Juras, veliki transparent s natpisom "Za bračnu jednakost", nosila je i Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće.

Sudionice i sudionici povorke nosili su transparente s porukama "Brak svima", "Van iz srednjeg vijeka", "Moja partnerica je moja obitelj", "'Različite obitelji, ista ljubav", "I Isus je imao dva oca", a u maršu je sudjelovala i Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. koja je prokomentirala, kako kaže, pravi cilj inicijative "U ime obitelji": "Sve je to samo prvi čin jednog velikog politikantskog igrokaza kojim se desnica, u nedostatku ozbiljnog političkog programa, pokušava pozicionirati i vratiti na scenu".

Nešto prije 17:30 povorka je stigla na Trg Sv. Marka, a aktivisti su razvili veliku zastavu duginih boja, nakon čega je Sanja Juras održala kratak govor.

"Očekujemo od Vlade zaštitu obitelji bez diskriminacije. Danas istospolni parovi nemaju nikakvih prava makar i po 30 godina bili skupa. Ovdje nas je dovoljno da od Vlade možemo tražiti da opozove referendum i da smjesta stane na kraj bilo kakvoj diskriminaciji u Hrvatskoj", kazala je i dodala: "Poručujemo Vladi Republike Hrvatske da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe ovisno o stavu Crkve. Uloga države je da štiti ljudska prava svih svojih građana, osobito prava manjina koja su ugrožena."

Na kraju je okupljene pozvala da im se 8. lipnja pridruže u splitskoj Povorci ponosa i tako podrže bračnu jednakost u Hrvatskoj.

Nešto prije 18:00 okupljeni su se razišli, a osim potpore HNS-a koja je stigla neposredno prije početka, nije im se obratio nitko iz Vlade.

Juras je za crol.hr izjavila kako opću podršku Vlade ipak smatra pozitivnom, ali je ponovila i kako to nije dovoljno.

"Od Vlade RH tražimo konkretne akcije i uvrštavanje u obiteljsko zakonodavstvo. Od Vlade očekujemo da poduzme odlučne korake i zaštiti naše obitelji", poručila je.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav obavio je jučer razgovore s kandidatima za

Iz neprofitne LGBTIQ inicijative Filozofskog fakulteta AUT pozivaju sve koji se još "skrivaju u

Slučaj Deborah Sampson (1760. - 1827.) koja se tijekom Američkog rata za neovisnost 17 mjeseci

Transrodnim osobama bi uskoro trebalo postati puno lakše i brže prikupiti pozamašnu dokumentaciju

U nedjelju su u Los Angelesu izabrani pobjednici tradicionalne 26. medijske nagrade GLAAD, a među

FOTOVIJEST

 

GC

Fotografija kardigana načinjenog od darovane kose više od 100 LGBT osoba proširila se društvenim mrežama, a cilj je podizanje svijesti o nekorektnoj i uvredljivoj frazi "to je tako gej", u kontekstu negativnog opisa nečega.

Kardigan je predstavljen ovih dana na Toronto Fashion Weeku, a riječ je o inicijativi kanadskoga Centra za rodnu i spolnu raznolikost. Posjeduje sve različite nijanse smeđe, plave i crne kose, gumbe u duginim bojama i etiketu s natpisom "100% gay".