• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: Crol.hrNevladine udruge, osviješteni pojedinci, a odnedavna i mediji – svi oni daju snažnu podršku borbi za jednakost i ravnopravnosti hrvatskih građana i građanki, s ciljem da se jednom zauvijek iskorijeni mržnja.

Kako sada stvari stoje, ostalo je još 20 dana do referenduma na kojem bi se građani Hrvatske trebali izjasniti o tome treba li u Ustav ući definicija braka kao isključive zajednice muškarca i žene. Već danima pišemo o stavovima vladajućih, pitamo se zašto Sabor nije poslao referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti Ustavnome sudu, brinemo zbog nezaustavljivog vala mržnje koji pristiže iz svih krajeva Hrvatske, svakodnevno iščekujemo nove vijesti o referendumu...

Međutim, u subotu nas je sve dočekala lijepa gesta portala Jutarnjeg lista čije je uredništvo objavilo tekst naziva "ODLUKA UREDNIŠTVA Jutarnji donira oglasni prostor građanima ugroženima referendumom", a ubrzo je spontana poruka prerasla u solidarnu akciju "Naprijed".

"Jutarnji list se od svog prvog broja borio protiv nepravde nad malim čovjekom. Posljednjih dana nam je teško gledati kako se uz pomoć referenduma u Ustav pokušava progurati rečenica koja će ozbiljno diskriminirati jedan veliki broj građana Hrvatske. Ne želimo dopustiti da na račun grupe ljudi koji promjenom Ustava ne dobivaju ništa, oni koji su drugačiji izgube svoja prava i mogućnosti da budu jednaki pred zakonom. Ne želimo živjeti u društvu koje smatra da je normalno da postoje građani prvog i drugog reda", poručio je u subotu Vuk Radić, urednik web portala jutarnji.hr.

Korak naprijed u borbi za jednakost

Kako bi pružio podršku nevladinim udrugama i pojedincima koji se već godinama, a pogotovo proteklih mjeseci, bore protiv sve snažnije desnice, Jutarnji je odlučio snažno stati na stranu svih onih koji se zalažu za jednaka prava heteroseksualnih i homoseksualnih, kao i svih ostalih pojedinaca i manjina u Hrvatskoj.

"Odlučili smo donirati 20.000 kuna dostupnog banner oglasnog prostora svakoj udruzi, organizaciji ili čak pojedincu koji se suprotstavlja ovom nepoštenom referendumu. Riječ je o bannerima koji će Hrvatskoj pokazati da manjina ipak postoji u ovoj zemlji i da Jutarnji neće dopustiti da se njihove slobode oduzmu bez da se prije čuje njihov glas", stoji u poruci uredništva.

Vijest je, izgleda, brzo odjeknula diljem Hrvatske pa je u manje od 48 sati tisuće građana poslalo poruke potpore. Nadahnuti velikim odazivom i pozivima na daljnju akciju, uredništvo Jutarnjeg odlučilo je otići korak dalje i pokrenuti vlastitu inicijativu "Naprijed" te pozvati sve građane i građanke da se u narednim tjednima izjasne protiv diskriminacije svake vrste, protiv referenduma o braku, protiv rušenja dvojezičnih ploča i protiv sprečavanja društva da ide naprijed.

Crol.hr će podržati svaku sličnu inicijativu drugih medija, koje ovim putem pozivamo da se pridruže borbi za jednakost i stanu na pravu stranu povijesti.

Panika među pokretačima referendumskog pitanja?

Na liberalnu struju koja je počela dominirati hrvatskim medijskim prostorom, očekivano se oglasila i sama inicijativa "U ime obitelji". Na svojoj stranici, u nedjelju su objavili članak naziva "Dosta medijskog jednoumlja!" u kojem pozivaju sve građane da izađu na referendum i potvrde da je za njih brak životna zajednica žene i muškarca.

Smatraju da je sve veća vidljivost stajališta suprotnih inicijativi "propagandna, jednostrana kampanja protiv prvog referenduma kojeg su zatražili građani". Prozvali su vladu, nevladine udruge, medije, pojedince i sve one koji će na referendumu glasovati suprotno njihovim željama.

Na kraju teksta se pitaju "što sad mi, obični ljudi, možemo učiniti suočeni s ovakvim nasiljem, nepravdom i nepoštivanjem temeljnih načela demokracije?".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

Kanadski lezbijski film Below Her Mouth stravično je idealiziran prikaz ljubavi zavodljive

Biti majka gej sina u Hrvatskoj, i to sina koji javno istupa, a pritom je još i prvi hrvatski gej

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.