Foto: Screenshot

Prošle su točno dvije godine otkako je Vlada Republike Hrvatske obećala LGBT zajednici da će krenuti u izradu novog zakona koji će napokon regulirati obiteljski život istospolnih parova. Međutim, kako se stvari kreću puževim korakom, građani i građanke odlučili su preuzeti inicijativu i ukazati Vladi da je bilo dosta čekanja.

Zakon o životnom partnerstvu, čije donošenje udruge okupljene u Inicijativu za životno partnerstvo podržavaju ali i dalje smatraju da ima prostora za značajno poboljšanje, prošao je prvo čitanje u veljači ove godine i dobio veliku potporu u Hrvatskom saboru. U međuvremenu, bračna jednakost stigla je u Francusku, Englesku, Wales i Škotsku, parlament Malte je izglasao životna partnerstva za istospolne i za raznospolne parove, a sud u američkoj saveznoj državi Arkansas proglasio zabranu istospolnog braka - neustavnom.

Dok se u Europskoj uniji vlade pojedinih članica natječu kako što bolje predstaviti svoje očigledne uspjehe povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (17. svibnja), u Hrvatskoj se godinama nije dogodila značajna promjena.

Stoga su LGBT građani i građanke Republike Hrvatske, LGBT obitelji i parovi, kao i njihovi prijatelji, prijateljice i podržavatelji odlučili poručiti Vladi RH da je bilo dosta čekanja te da je došlo vrijeme da napokon ispune svoje obećanje i pošalju Zakon o životnom partnerstvu u parlamentarnu proceduru.

Nataša Janjić Lokas u ulozi ambasadorice

Kao podršku donošenju Zakona o životnom partnerstvu, snimili su video pod nazivom "Vrijeme je...", kojim žele predstaviti inicijativu. Pozivaju i sve zainteresirane da se priključe inicijativi i budućim aktivnostima. U videu, uz njihove prijateljice i prijatelje, pojavljuju se i glumice Nataša Janjić Lokas (ambasadorica inicijative) i Ana Maras, komičarka Marina Orsag, maneken Filip Šalković, te Saša Sabol, svećenica Evangeličke luteranske crkve u Republici Hrvatskoj.

"Svim svojim građanskim i emotivnim bićem osjećam dužnost poticati na toleranciju, kao i ukazivati na činjenicu da još uvijek nažalost nismo svi ravnopravni. Svatko od nas, pogotovo ako pripada toj nadmoćnoj većini, može mijenjati društvo, a zatim i svijet, na bolje. Apsolutno sam za ravnopravnost među svim ljudima dobre volje, mojim prijateljima, susjedima, članovima obitelji, poznanicima, svim građanima i građankama Hrvatske", poručila je ambasadorica inicijative, Nataša Janjić Lokas.

Inicijativa za životno partnerstvo okuplja građanke i građane, organizacije i udruge koje se zalažu za donošenje Zakona o životnom partnerstvu i poboljšanje zakona – sve u cilju unapređenja društvenog položaja i ravnopravnosti za sve građanke i građane Republike Hrvatske.

Ovo je najbrojnija LGBT inicijativa i koalicija dosad: Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za građansku hrabrost, CroL – Udruga za medijski aktivizam, Dugine obitelji, Iskorak, Lezbijska organizacija Rijeka "LORI", LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta ‘AUT’, qSPORT Zagreb, Queer sport Split, "Protagora" – Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, RODA – Roditelji u akciji, Trans Aid Hrvatska, Zagreb Pride.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.