• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Gej katolici mogli bi dati vrijedan doprinos župama, a postoje istospolne veze u kojima obostrana podrška do točke žrtvovanja predstavlja dragocjenu podršku u životima partnera i partnerica. Riječi su to iz dokumenta Relatio post disceptationem koji je na otvaranju drugog tjedna izvanredne Biskupske sinode o obitelji predstavio glavni relator, biskup Péter Erdő.

No, kako se gej vjernici diljem svijeta ne bi prerano poveselili, u dokumentu se navodi kako su uz "homoseksualne zajednice vezani i moralni problemi", no "valja primijetiti kako postoje istospolne veze u kojima obostrana podrška do točke žrtvovanja predstavlja dragocjenu podršku u životima partnera i partnerica". K tome, Crkva svejedno smatra kako istospolne zajednice "nemaju istu osnovu kao zajednice vezane sakramentom braka".

U Relatiu se također postavlja pitanje može li kršćanska zajednica prihvatiti homoseksualne osobe i jamčiti im bratski prostor.

Potrebe i prava najmlađih na prvome mjestu, čak i onih iz istospolnih obitelji

Pitanje homoseksualnosti također je i "važan edukativni izazov" jer poziva na ozbiljno promišljanje kako "objasniti realistične putove emocionalnog razvoja te ljudske i evangeličke zrelosti integriranjem seksualne dimenzije". Ipak, Crkva posvećuje posebnu pažnju djeci koja odrastaju u istospolnim obiteljima, naglašavajući kako se potrebama i pravima najmlađih uvijek mora dati prednost.

Osim navedenog, Relatio post disceptationem se dotiče i građanskih brakova, nevjenčanih, rastavljenih i ponovno vjenčanih parova (takve se obitelji nazivaju "ranjenima") te kontrole rađanja. O potonjem se kaže kako "valja promicati prirodne metode" te se citira poruka iz enciklike Humanae Vitae (hrv. ljudskom životu) pape Pavla VI iz 1968. godine, kako pri "moralnoj procjeni metoda kontrole rađanja valja poštivati dignitet osobe".

Spomenuti dokument poslužit će kao okosnica ovotjednih sinodskih rasprava te će se iskoristiti kao temelj za konačan tekst Sinode.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Općinski građanski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi od 7. srpnja ove godine presudio je da

Na nedavno održanom Prideu u južnokorejskoj prijestolnici dvije osobe prerušene u Isusa Krista

"Sasquatch: The Opera" Roddyja Bottuma, klavijaturista ikonskog hard rock eksperimenta Faith No

Uvijek je za LGBT osobe škakljivo autati se vlastitim roditeljima. Od prihvaćanja do odricanja,

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.