• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto:eminencija.wordpress.comČetiri iskusne žene – liberalka, pravašica, socijaldemokratkinja i demokršćanka, izrekle su promišljene stavove o pravima istospolnih zajednica na – zakonski priznatu i reguliranu istospolnu zajednicu.


Dvije su govorile u Saboru, a dvije su članice Vlade. One su: Vesna Pusić (HNS), Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević), Milanka Opačić (SDP) i Jadranka Kosor (HDZ). Kad se raširila demokratska lepeza, rashladilo nas je saznanje da socijaldemokratkinja, kad je riječ o pravima istospolnih zajednica, dijeli svjetonazor s pravašicom.

Opačić i Tomašić dijele uvjerenje kako lezbijke i gejevi imaju pravo sjediniti se pred državom pod jednakim uvjetima kao i zajednice žena i muškaraca, ali pod uvjetom da ne usvajaju djecu. Ruža Tomašić osim toga misli kako se to ne može zvati "brakom", a i Zoran Milanović nije za brakove, nego za registrirana partnerstva.

(Opačić: "Mislim da je zbog interesa djece pitanje možemo li im priuštiti još jednu vrstu traume, tako da je to nešto što je doista pitanje javne i stručne rasprave u Hrvatskoj.")

(Tomašić: "Gej parovi trebali bi imati prava kao i supružnici, no bez sklapanja brakova i usvajanja djece.")

Ima tu, doduše, i nekih ne sitnih, ali bitnih razlika između Tomašić i Opačić, a jedna od njih je da se potonja ne poziva na bjelodanu laž kako se hrvatska država deklarirala kao katolička.


Kosor želi biti kao Merkel ali...
Što, međutim, s Jadrankom Kosor? O našim pravima ona, koja se predstavlja kao "Mi" jer je (još uvijek) predsjednica HDZ-a, kaže da nam pravo na brak ne pripada, ali ni bilo koja druga prava koja ne sadrži postojeći Zakon o istospolnim zajednicama. Šteta što se Kosor samo fura na kolegicu pučanku Angelu Merkel koja sa životnim zajednicama osoba istoga spola ne samo da nema problema nego nema ni dvojbi o pravima koja im pripadaju, nego ih, štoviše, podupire.

(Kosor: "Mi smatramo da treba poštivati odredbe Obiteljskog zakona koji jasno kaže da je brak zajednica muškarca i žene. Što se tiče istospolnih zajednica, postoji zakon koji je donijela SDP-ova vlada i mi ga nismo mijenjali, a koji zapravo izjednačuje neke odredbe Obiteljskog zakona vezane uz istospolne zajednice. Mi nikako ne možemo i nećemo pristati na ozakonjenje istospolnih brakova, zbog temeljnih odredbi našeg programa i činjenice da Obiteljski zakon jasno kaže što je brak. Što se tiče prava nasljeđivanja i svega ostalog što je regulirano u Zakonu o istospolnim zajednicama, mislim da su te glavne odredbe apsolutno usklađene s temeljnim odredbama koje naznačuje Obiteljski zakon.")

Nezaustavljive promjene
U vremenu u kojemu se ideološke granice pretapaju, stapaju, gube i sjedinjuju, Merkelici je bliža liberalnoj ideji doista odana, narodnjakinja Vesna Pusić.

(Pusić: "HNS se od početka zauzima za ukidanje diskriminacije LGBT osoba te je u tom pogledu i izjednačavanje heteroseksualnih i homoseksualnih brakova nešto prema čemu društvo mora ići. To pitanje neće biti regulirano Obiteljskim zakonom jer još postoje različita stajališta u vezi s posvajanjem djece. To je tema koja zahtijeva opću zrelost društva. Prvi korak je ovo o čemu govorimo.")

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, kad govori o našim pravima, govori u ime HNS-a. Ona je za gej brakove, ona bi nam dala i da usvajamo djecu, kao i pravo na umjetnu oplodnju, odnosno da ga imaju sve žene koje to žele ili trebaju.

Kad je riječ o gej pravima, Pusić odabire viziju, Tomašić toleranciju, Opačić pragmatičnost, a Kosor hipokriziju. Na prvi pogled ne čini se mnogo, može svatko pričati što god hoće, ali čaša je u ovom slučaju napola puna. Nitko više ne može zaustaviti promjene koje će nam na koncu donijeti ono što nam pripada – institucionalno jednaka ljudska prava.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav obavio je jučer razgovore s kandidatima za

Iz neprofitne LGBTIQ inicijative Filozofskog fakulteta AUT pozivaju sve koji se još "skrivaju u

Slučaj Deborah Sampson (1760. - 1827.) koja se tijekom Američkog rata za neovisnost 17 mjeseci

Transrodnim osobama bi uskoro trebalo postati puno lakše i brže prikupiti pozamašnu dokumentaciju

U nedjelju su u Los Angelesu izabrani pobjednici tradicionalne 26. medijske nagrade GLAAD, a među

FOTOVIJEST

 

GC

Fotografija kardigana načinjenog od darovane kose više od 100 LGBT osoba proširila se društvenim mrežama, a cilj je podizanje svijesti o nekorektnoj i uvredljivoj frazi "to je tako gej", u kontekstu negativnog opisa nečega.

Kardigan je predstavljen ovih dana na Toronto Fashion Weeku, a riječ je o inicijativi kanadskoga Centra za rodnu i spolnu raznolikost. Posjeduje sve različite nijanse smeđe, plave i crne kose, gumbe u duginim bojama i etiketu s natpisom "100% gay".