• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto:eminencija.wordpress.comČetiri iskusne žene – liberalka, pravašica, socijaldemokratkinja i demokršćanka, izrekle su promišljene stavove o pravima istospolnih zajednica na – zakonski priznatu i reguliranu istospolnu zajednicu.


Dvije su govorile u Saboru, a dvije su članice Vlade. One su: Vesna Pusić (HNS), Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević), Milanka Opačić (SDP) i Jadranka Kosor (HDZ). Kad se raširila demokratska lepeza, rashladilo nas je saznanje da socijaldemokratkinja, kad je riječ o pravima istospolnih zajednica, dijeli svjetonazor s pravašicom.

Opačić i Tomašić dijele uvjerenje kako lezbijke i gejevi imaju pravo sjediniti se pred državom pod jednakim uvjetima kao i zajednice žena i muškaraca, ali pod uvjetom da ne usvajaju djecu. Ruža Tomašić osim toga misli kako se to ne može zvati "brakom", a i Zoran Milanović nije za brakove, nego za registrirana partnerstva.

(Opačić: "Mislim da je zbog interesa djece pitanje možemo li im priuštiti još jednu vrstu traume, tako da je to nešto što je doista pitanje javne i stručne rasprave u Hrvatskoj.")

(Tomašić: "Gej parovi trebali bi imati prava kao i supružnici, no bez sklapanja brakova i usvajanja djece.")

Ima tu, doduše, i nekih ne sitnih, ali bitnih razlika između Tomašić i Opačić, a jedna od njih je da se potonja ne poziva na bjelodanu laž kako se hrvatska država deklarirala kao katolička.


Kosor želi biti kao Merkel ali...
Što, međutim, s Jadrankom Kosor? O našim pravima ona, koja se predstavlja kao "Mi" jer je (još uvijek) predsjednica HDZ-a, kaže da nam pravo na brak ne pripada, ali ni bilo koja druga prava koja ne sadrži postojeći Zakon o istospolnim zajednicama. Šteta što se Kosor samo fura na kolegicu pučanku Angelu Merkel koja sa životnim zajednicama osoba istoga spola ne samo da nema problema nego nema ni dvojbi o pravima koja im pripadaju, nego ih, štoviše, podupire.

(Kosor: "Mi smatramo da treba poštivati odredbe Obiteljskog zakona koji jasno kaže da je brak zajednica muškarca i žene. Što se tiče istospolnih zajednica, postoji zakon koji je donijela SDP-ova vlada i mi ga nismo mijenjali, a koji zapravo izjednačuje neke odredbe Obiteljskog zakona vezane uz istospolne zajednice. Mi nikako ne možemo i nećemo pristati na ozakonjenje istospolnih brakova, zbog temeljnih odredbi našeg programa i činjenice da Obiteljski zakon jasno kaže što je brak. Što se tiče prava nasljeđivanja i svega ostalog što je regulirano u Zakonu o istospolnim zajednicama, mislim da su te glavne odredbe apsolutno usklađene s temeljnim odredbama koje naznačuje Obiteljski zakon.")

Nezaustavljive promjene
U vremenu u kojemu se ideološke granice pretapaju, stapaju, gube i sjedinjuju, Merkelici je bliža liberalnoj ideji doista odana, narodnjakinja Vesna Pusić.

(Pusić: "HNS se od početka zauzima za ukidanje diskriminacije LGBT osoba te je u tom pogledu i izjednačavanje heteroseksualnih i homoseksualnih brakova nešto prema čemu društvo mora ići. To pitanje neće biti regulirano Obiteljskim zakonom jer još postoje različita stajališta u vezi s posvajanjem djece. To je tema koja zahtijeva opću zrelost društva. Prvi korak je ovo o čemu govorimo.")

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, kad govori o našim pravima, govori u ime HNS-a. Ona je za gej brakove, ona bi nam dala i da usvajamo djecu, kao i pravo na umjetnu oplodnju, odnosno da ga imaju sve žene koje to žele ili trebaju.

Kad je riječ o gej pravima, Pusić odabire viziju, Tomašić toleranciju, Opačić pragmatičnost, a Kosor hipokriziju. Na prvi pogled ne čini se mnogo, može svatko pričati što god hoće, ali čaša je u ovom slučaju napola puna. Nitko više ne može zaustaviti promjene koje će nam na koncu donijeti ono što nam pripada – institucionalno jednaka ljudska prava.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Tragom neslužbene vijesti koju smo primili jutros, da je novinarka Karolina Vidović Krišto

The missing generation emotivno je snažna plesna predstava koja se prisjeća generacije koja je

Antonina Yankovaya iz Ukrajine shvatila je kako je njezin sin gej kad mu je bilo 19 godina. Nakon

Svjetska premijera dvosatne specijalne i završne epizode TV serije o životu trojice gej prijatelja,

VOX banner 265x265px logo

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.