Foto: queeringthechurch.comNajmanje petero političara, deklariranih lezbijki i gejeva, čeka na svoja mjesta u talijanskome parlamentu, a mogli bi ih osvojiti 24. i 25. veljače, kad se održavaju parlamentarni izbori. Njihova bi pobjeda mogla značajno ojačati udio gej političara u parlamentu. Prethodna je vlada imala samo jednu političarku lezbijku, Annu Paolu Conciju.


Ljevičarske stranke imaju desetak LGBT kandidata, ali njih petero ima velike izglede da se za nekoliko mjeseci nađu u foteljama parlamenta. Riječ je o već spomenutoj Conciji iz stranke "Partito Democratico", s kolegama Sergiom Lo Giudicom i Ivanom Scalfarottom, te Nichijem Vendolom i Alessandrom Zanom iz stranke "Sinistra Ecologia e Libertà".

Stranka aktualnog premijera Maria Montija "Con Monti per l’Italia", ima jednog deklariranoga gej kandidata, Giuliana Gasparottija. On je odabran da vodi kampanju zajedno s Alessijom De Giorgijem, osnivačem i vlasnikom web-magazina Gay.it. No, on je morao odustati od utrke zbog medijskog skandala. Naime, jedne talijanske desničarske novine napale su De Giorgija zbog suvlasništva jedne gej pornografske internetske stranice. Nastao je pritisak sa svih strana, a naročito od strane crkve, uslijed čega se De Giorgi povukao iz utrke koju bi, vrlo vjerojatno, osvojio.

LGBT udruge zakazale

Nekadašnji član parlamenta i jedan od bivših predsjednika LGBT organizacije "Arcigay", Franco Grillini, rekao je za Gay Star News da "imaju u utrci pet potencijalnih pobjednika, ali kako se ne smije zaboraviti da LGBT problematika nije središnja tema talijanskih izbora".

"Postoji svojevrstan tajni pakt između talijanskih stranaka o izbjegavanju rasprava o LGBT pravima u svrhu zadovoljenja Katoličke crkve. Ipak, moramo naglasiti kako LGBT pokret više nije onako snažan kako je bio prije nekoliko godina. Stoga je i odgovornost za ovo stanje na nama samima", objasnio je Grillini.

"Jedina talijanska stranka koja ne izbjegava ovu tematiku je 'Sinistra Ecologia e Libertà'. Oni su svjesni da je rasprava o LGBT pravima rasprava o svačijim pravima", dodao je bivši član parlamenta.

Kad je riječ o toj stranci, u četvrtak je njezin šef i predsjednik regije Puglia Nichi Vendola rekao da je "i dalje zaljubljen u svog partnera te da razmišlja o ozakonjenju njihove veze, u svečanosti na kojoj bi se okupili njihovi najbliži".

Vendola je prvi deklarirani gej predsjednik neke talijanske regije. Odnedavna se i Sicilija našla na popisu regija kojima predsjedaju gej političari.

Komentirajući vezu između talijanske politike i Katoličke crkve, Grillini je konstatirao da "kampanja Vatikana protiv LGBT prava i gej brakova dobiva sve veći zamah".

"No, LGBT članovi parlamenta ne mogu razmišljati samo o istospolnim brakovima. Postoji još problema te bi njihovi napori trebali biti usmjereni prema građanskim slobodama općenito", smatra Grillini.

O položaju LGBT osoba u Italiji govori gej par koji je sklopio brak u Nizozemskoj i naišao na probleme u domovini

Predstoje strukturalne promjene

Potencijalni pobjednik i bivši predsjednik organizacije "Arcigay", Sergio Lo Giudice, izjavio je da "vođa stranke "Partito Democratico" Pierluigi Bersani želi ponuditi neku vrstu civilnog partnerstva", a da će "jedan od njegovih prvih koraka biti zakon o istospolnim brakovima".

LGBT članovi parlamenta imat će mnogo posla; od zakona protiv diskriminacije gej obitelji do prava djece u gej obiteljima, kao i donošenje zakona kojim bi se transrodnim osobama omogućila promjena putovnica i identiteta bez obzira na to podvrgnu li se operativnom zahvatu ili ne.

"Osim navedenog, moramo se posvetiti i školama. LGBT učenici su zlostavljani svakodnevno, a učitelji i edukatori moraju znati da su LGBT dječaci i djevojčice iznimno osjetljivi i žive pod stalnom prijetnjom", upozorio je Lo Giudice.

Kako bi ohrabrilo buduće LGBT članove parlamenta, Lo Giudice je predložio osnivanje takozvane inter-grupe gejeva i lezbijki koji su članovi parlamenta, uključujući i političke gej saveznike.

Reforme i na sjeveroistoku zemlje

Još jedan gej kandidat natječe se za parlamentarnu poziciju u katoličkoj regiji Veneto. Riječ je o Alessandru Zanu. "Želim postići to da svi Talijani poštuju Ustav. Naš najviši državni zakon sadrži sve, ali su njegov sadržaj zaboravili mnogi talijanski političari", smatra Zan.

"Zakoni protiv homofobije i transfobije bit će moj sljedeći korak. Potom, zakonsko priznavanje istospolnih brakova ili, u najmanju ruku, zakon o civilnom partnerstvu", poručuje kandidat iz Venete.

Zan drži da su njegovi sugrađani jako ljuti na svoje političare. "Izgubili smo kontakt s običnim ljudima i zato bi sljedeći saziv parlamenta trebao zadovoljiti upravo njihove potrebe. Crkva je privatna organizacija – ona ne smije imati prednost pred politikom", zaključio je Zan.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.