Foto: dzs.hrDržavni zavod za statistiku danas je objavio treći krug rezultata Popisa stanovništva iz 2011. godine, a među ostalim, poznat je i broj osoba koje su se izjasnile da žive u istospolnim zajednicama.

Premda na stranicama Državnog zavoda za statistiku nema izdvojenog podatka o istospolnim zajednicama, već su one svrstane u istu rubriku s izvanbračnima, na današnjoj je presici Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda, kazao kako je broj osoba koje, prema popisu, žive u istospolnim zajednicama – 140, odnosno svega 0,004 posto!

Podsjetimo, to je prvi put da su se građanke i građani mogli tako izjašnjavati na Popisu stanovništva, što je isprva rezultiralo brojnim senzacionalističkim napisima te izazvalo brojne nedoumice, pa i strahove od zlouporabe podataka.

Može li nam ovaj podatak naškoditi?

No podsjetimo i kako se na službenim stranicama Državnoga zavoda za statistiku, zaštita individualnih podataka jamči Zakonom o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (NN, br. 92/10.), Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 103/03. i 75/09.) i Zakonom o zaštiti osobnih podataka (NN, br. 103/03.).

Unatoč tome, čini se da mnogi među nama državi – ne vjeruju.

Zašto je tome tako i može li ovaj (porazan) podatak koji je svjetlo dana ugledao baš sad, dok se priprema Zakon o životnom partnerstvu i prebrojavaju potpisi inicijative "U ime obitelji" koja u Ustav želi unijeti definiciju braka kao zajednice žene i muškarca, negativno utjecati na donošenje Zakona i budući zakonski status LGBT populacije u Hrvatskoj, porazgovarali smo s koordinatorom udruženja Zagreb Pride, Markom Jurčićem.

Kazao je kako je čak "pozitivno iznenađen" da se i toliko osoba tako izjasnilo: "Kako se netko uopće može povezivati uz instituciju 'istospolnih zajednica' kad se ona ne može registrirati i kad ono malo prava koju ta institucija nudi, parovi ne mogu niti iskoristiti? Kao što znamo, jedina dva prava koja Zakon o istospolnim zajednicama regulira jesu uzdržavanje partnera i podjela zajednički stečene imovine. To su prava koja parovi mogu zatražiti tek nakon 'rastave', točnije, za vrijeme trajanja istospolne zajednice ne postoje nikakva prava. Razlog da u Hrvatskoj 70 parova smatra da su u istospolnoj zajednici leži samo u tome što institucija koju je zakonodavac donio prije 10 godina ne funkcionira i stoga ne zaslužuje postojati pa je, zaključno, potrebno naša prava urediti na bolji i ozbiljniji način."

Novi razlog za donošenje kvalitetnog Zakona o životnom partnerstvu

Shodno tome, smatra kako je upravo ovaj podatak argument za donošenje kvalitetnog Zakona o životnom partnerstvu, jer se postojeći očito ne primjenjuje: "Znamo da pred hrvatskim sudovima nema utvrđenja istospolne zajednice, barem ne da nam je poznata. Postojeći je zakon loš i zaslužuje da ga se stavi izvan snage te zamijeni onim koji se može provoditi."

Istospolne je zajednice usporedio s izvanbračnima: "Izjašnjavaju li se hetero parovi koji su skupa više od tri godine da su u izvanbračnoj zajednici? Većina vjerojatno ne, posebice ako nemaju djecu, no kad žele ostvariti određena prava. imaju dvije mogućnosti – mogu se vjenčati ili pozvati na Obiteljski zakon i formalno izjasniti da su u izvanbračnoj zajednici. Primjerice ako trebaju odlučiti o nekim bitnim stvarima vezanima uz zdravlje izvanbračnog druga ili recimo naslijediti njegovu mirovinu u slučaju smrti, mogu reći da su partnerov izvanbračni drug i tako primjerice ostvariti pravo posjeta u bolnici dok je na intenzivnoj njezi ili naslijediti njegovu imovinu ili mirovinu. Kako onda uopće možemo očekivati da parovi istoga spola uopće imaju svijest o tome da čine istospolnu zajednicu koja zakonski ne pruža apsolutno nikakva prava?

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.