• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: CroLU emisiji Radija 101 bilo je govora o Zakonu o životnom partnerstvu čiji se konačni prijedlog nestrpljivo čeka, a o njemu su govorili ministar uprave Arsen Bauk i koordinator udruženja Zagreb Pride te član radne skupine, Marko Jurčić.

Bauk je kazao kako je nacrt Zakona praktički gotov te da su u tijeku zadnje konzultacije, a radna bi se skupina trebala sastati još jednom.

Podsjetimo, radna skupina počela je s radom u rujnu 2012. godine, a prijedlog zakona trebao je doći na dnevni red Vlade u drugom tromjesečju ove godine, no razlog kašnjenja nije poznat,

Ministar Bauk najavio je kako će se Zakon o životnom partnerstvu na prvom čitanju naći do 15. prosinca ove godine, a konačni tekst trebao bi biti spreman do 15. siječnja 2014., "ako ne bude primjedbi". Dodao je kako je svojedobno i najjača oporbena stranka podržala zakonsko reguliranje nekih materijalnih prava istospolnih zajednica.

Konzervativna javnost može "mirno spavati"

Najavio je i kako istospolni parovi u Hrvatskoj definitivno neće imati pravo posvajanja djece, "čega se konzervativna javnost bojala", a skrbništvo nad biološkim djetetom partnera/ice preživjeli će partner moći dobiti tek nakon smrti biološkog roditelja.

Marko Jurčić naglasio je kako su se iz njegove organizacije od početka zalagali za bračnu jednakost. "No Vlada RH je odlučila ići korak po korak, pa je ovo za nas kompromis", kazao je.

Ipak, pozdravio je reguliranje osobnih odnosa u područjima zdravstvene i mirovinske skrbi, što trenutačno nemamo i dodao kako su prava istospolnih zajednica trebala biti odavno regulirana, tim više što u Hrvatskoj živi mnogo istospolnih parova koji svoje živote ne mogu regulirati zakonski, konkretno u području imovinskih prava i slično.

Budući zakon riješit će veći dio svakodnevnih problema istospolnih parova u RH

Jednako tako, zasad manji dio parova podiže djecu. "Zamislite kako im je kad se za njih tvrdi da ne postoje. Oni žive u pravnom vakuumu i to je također postojeća situacija koju jednostavno treba regulirati. Nestrpljivo iščekuju Zakon jer njihovi životi praktički stoje."

Životno partnerstvo, kazao je, nažalost nije regulirano Obiteljskim zakonom i uz bračnu i izvanbračnu zajednicu predstavlja treći oblik obiteljske zajednice u Hrvatskoj. Ipak, komentirao je kako je riječ "o dobro razrađenom tekstu koji će riješiti dobar dio svakodnevnih problema s kojima se istospolni parovi u Hrvatskoj trenutačno susreću" te najavio da će se i dalje zalagati za bračnu jednakost kao i jednaka prava za istospolne parove kroz životno partnerstvo.

Ostalo je više-manje poznato: životna partnerstva sklapat će se pred matičarima na svečan način uz svjedoke, a želi li neki par sklopiti partnerstvo izvan službenih prostorija, za to će, kao i budući bračni partneri, platiti posebnu naknadu.

Novosti i razvoj događaja oko Zakona pratite na CroL.hr-u.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nastavni plan spolnog odgoja, s naglaskom na učenju o seksualnom nasilju nad djecom, koji je srpsko

Biti Rom ili Romkinja u Hrvatskoj nije nimalo jednostavno – može vam se dogoditi da dobijete otkaz,

Sanja Sagasta, Aida Bagić, Ljuba Lozančić i Nora Verde gošće su i moderatorice večeri lezBijske

Istraživanja o povezanosti sreće i općeg zdravstvenog stanja s bračnim statusom već su uobičajena

Novi Disneyev film "Ljepotica i zvijer" podignuo je dosta prašine zbog "gej prizora", pa će,

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.