Foto: Jacques Cornell/Happening Photos, Andy King, Christian Steiner, Daniel D’Ottavio, Leslie J. YermanNešto više od godinu dana od okupljanja radne skupine, Ministarstvo uprave na svojoj je internetskoj stranici službeno objavilo Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu i otvorilo javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Kako postojeći Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003. godine partnerima osigurava samo pravo na međusobno uzdržavanje i stjecanje zajedničke imovine, pokazao se neprimjenjivim. Nacrtom prijedloga Zakona o životnom partnerstvu napravljen je izuzetan iskorak u tom pogledu, smatraju u ministarstvu.

To znači da su postavljeni jasni, u praksi lako ostvarljivi uvjeti nastanka životnog partnerstva te značajno proširen pristup cijelom nizu praktičnih životnih prava neophodnih za normalno funkcioniranje istospolnih zajednica.

Svečana ceremonija pred matičarom

Kako stoji u Dokumentu za savjetovanje, Nacrtom prijedloga Zakona o životnom partnerstvu, predlaže se istospolnim partnerima omogućiti sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis istog u registar životnog partnerstva, koji vode matični uredi. Time bi sve evidencije o građanskom stanju vodila ista tijela te provodila bilješke o životnom partnerstvu kroz maticu rođenih.

U praksi to znači da će životni partneri/ce sklapati partnerstvo pred matičarima, na svečan način u službenoj prostoriji ili na drugom prikladnome mjestu, te, kao i budući bračni drugovi, moći odlučiti o izboru prezimena. Partnerstvo se sklapa uz dva svjedoka.

Nadalje, Zakonom bi se obuhvatili pravni učinci istospolne zajednice, koji bi se odnosili i na neformalnu istospolnu zajednicu, kao što su: opća prava i obveze, uzdržavanje u okviru zajednice, imovinski odnosi životnih partnera, nasljeđivanje, porezni status životnog partnerstva, status životnog partnerstva u mirovinskom osiguranju, sustavu socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, u pogledu zapošljavanja i radnih odnosa, pristupa javnim i tržišnim uslugama te javnopravni položaj životnog partnerstva (sloboda kretanja, azilantska zaštita, privremeni boravak i spajanje obitelji, stjecanje hrvatskog državljanstva).

Pitanja djece

Ono što mnoge zanima jesu pitanja djece. Novim Zakonom o životnom partnerstvu namjeravaju se regulirati odnosi vezani uz djecu ukoliko žive u obiteljskoj zajednici istospolnih partnera, vodeći se interesom zaštite djeteta – od prava na suodlučivanje u pitanjima svakodnevnog života, uzdržavanja djeteta, samostalno odlučivanje u važnim životnim situacijama, donošenja odluka u svezi sa djecom do ostvarivanja roditeljske skrbi životnog partnera.

Ipak, Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere.

Istovremeno, u skladu s praksom Europskog suda za ljudska prava i poštujući ustavno načelo jednakog dužnog poštovanja, Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu uvažava postojeće stanje i činjenicu da istospolne zajednice s djecom postoje te predviđa mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera, a odluku o stjecanju skrbi donosi sud isključivo temeljem zaštite i promicanja dobrobiti djeteta. Na ovaj način istospolni partneri dovode se u poredbeni položaj koji u bračnim zajednicama imaju maćeha ili očuh.

Dvije mogućnosti skrbi

Nacrt prijedloga Zakona sadrži dva moguća modela skrbi o djetetu. Prvi model roditeljske skrbi prati odredbe o roditeljskoj skrbi, sukladno Obiteljskom zakonu, odnosno nacrtu izmjena Obiteljskog zakona koji je trenutačno u javnoj raspravi. Tim odredbama životni partner, koji nije roditelj djeteta, bio bi stavljen u položaj koji je usporediv s položajem koji u bračnim zajednicama imaju očuh ili maćeha prema djeci svog bračnog druga. Takva osoba ne bi postala roditelj djeteta, ali bi do njegove punoljetnosti stekla obvezu brinuti o njegovim interesima . Sud bi uvijek imao mogućnost oduzeti roditeljsku skrb životnom partneru ako bi smatrao da su interesi djeteta ugroženi.

Drugi model uvodi institut partnerske skrbi. Partnerska skrb također ne omogućava posvojenje djeteta. Mogućnost stjecanja partnerske skrbi, nastala bi tek nakon smrti životnog partnera roditelja djeteta, pod uvjetom da drugi roditelj djeteta nije živ ili mu je oduzeta roditeljska skrb.

Uvažavajući specifičnost planiranja obiteljske zajednica životnog partnerstva u kojima žive djeca, izuzetno - partnerska skrb se može steći i za života roditelja djeteta koje živi u životnom partnerstvu, ako drugi roditelj nije poznat.

Važnost sudjelovanja u javnoj raspravi

Kako je već ranije za Crol.hr objasnio Marko Jurčić iz udruženja Zagreb Pride, koji je kao član radne skupine sudjelovao u izradi Nacrta, važno je sudjelovati u javnoj raspravi koja traje 30 dana, a otvorena je najkasnije do 6. prosinca 2013.

U tih 30 dana očekuje se što veći angažman LGBT zajednice.

"To znači da želimo da se e-mail Ministarstva uprave zatrpa konstruktivnim kritikama i prijedlozima LGBT zajednice. I Zagreb Pride će svoje prijedloge slati Ministarstvu uprave o čemu ćemo javnost obavještavati i putem CroL.hr-a i svojih službenih mreža. Za svu pomoć oko uključenja u javnu raspravu bit ćemo slobodni i na raspolaganju", poručio je Jurčić.

Nada se da će u tih 30 dana Ministarstvo uprave organizirati i okrugli stol ili tribinu na kojem će zainteresirani građani moći postavljati pitanja koja se tiču uređenja njihovih života iz samog tog Zakona.

Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu, dokument za savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o životnom partnerstvu te obrazac za sudjelovanje u savjetovanju možete preuzeti ovdje.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.