Foto: arhiva
Jedan od argumenata koji se stalno povlače pri ozakonjenju bračne jednakosti jest onaj o ekonomskoj isplativosti zakona. I dok će u ideološkim prijeporima teško ubrzo doći do kakvog konsenzusa, ekonomska računica mnogo je jasnija.

Naime, u doba ekonomske krize stalno se spominje kronični problem smanjene potrošnje, a upravo bi nova vjenčanja te vezani troškovi kao što su slavlja i putovanja mogli dati konkretan doprinos.

Charlie Rounds iz floridske organizacije International Gay and Lesbian Travel Association je za Reuters kazao kako će u sljedećih pet do deset godina doći do golemog porasta na tržištu vjenčanja: "Iako predstavljamo tek oko četiri ili pet posto stanovništva, broj vjenčanih će se vjerojatno povećati za dvadesetak puta jer prije to pravo nismo imali". Bračna jednakost trenutno je na snazi u 17 saveznih država SAD-a.

Britanci su još prošle godine u doba izglasavanja procijenili dobit od gej brakova 14,4 milijuna funta naspram dva milijuna funta administrativnog troška slijedom novog sustava upisivanja mladenaca u matične knjige.

Vjenčanja su relativno nova stavka LGBT ekonomije, no zato se o turizmu vode već precizniji podaci. Stranica Out Now Business Class procjenjuje da bi LGBT turizam u 2014. mogao biti vrijedan pozamašnih 200 milijarda dolara što je rekordna stavka. Više od četvrtine, 56,5 milijarda, odnosi se na američko tržište, 66 milijarda na Europu, a samo na Brazil oko 25,3 milijarda.

Sektor je to koji posljednjih godina bilježi izniman rast, a popis destinacija koje rado dočekuju LGBT turiste povećava se. U SAD-u su poznati Key West u Floridi, San Francisco, New York, Provincetown u Massachusettsu. Zanimljivo je da se na popisu destinacija za gej krstarenja koje spominje Reuters, uz Vijetnam, Kambodžu, Brazil i Indiju, navode i neka hrvatska odredišta.

Unatoč novoj i brzorastućoj marketinškoj niši LGBT turizma, iz udruga upozoravaju da su pravna zaštita i sigurnost i dalje na vrhu liste prioriteta prilikom odabira destinacije.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.