Foto: movieline.comVeć smo navikli gledati ženstvene princeze koje čekaju princa na bijelom konju da ih odvede negdje daleko, ali Disney i Pixar ovog nam ljeta donose nešto sasvim drugačije. Naime, u novom animiranom filmu "Brave" postoji lik princeze Meride koja bi, prema svemu sudeći, mogla biti lezbijka.


S tom se idejom poigrao bloger Entertainment Weeklyja, Adam Markowitz, analizirajući elemente novog crtića koji ukazuju na to da bi princeza Merida mogla biti lezbijka.

"Brave" govori o škotskoj tomboy princezi Meridi koja cijeli film pokušava izbjeći ugovoreni brak koji su joj "smjestili" njezini roditelji s plemenitim muškarcem iz sela. Dobro, ne želi se udati. Ali, čak i ako bi to htjela, sigurno ne želi ugovoreni brak.

Dalje, kako tvrdi Markowitz, očit je tomboy faktor. Merida profesionalno koristi strijele kojima precizno gađa svaku metu, bori se kao da je "jedna od dječaka", penje se po drveću kao Lara Croft i ne voli nositi zavodljivu odjeću kao mnoge Disneyjeve protagonistice prije nje.

Poanta je u tome što postoje mnoge heteroseksualne tomboy žene, kao i ženstvene lezbijke. Nikad ne možemo sa sigurnošću prepoznati nečiju seksualnost samo na temelju gore navedenih faktora.

No, ono što ovu pretpostavku čini zanimljivom jest činjenica da su Pixar i Disney prvi put stvorili princezu koja je glavni pokretač radnje, a potpuno je različita od svojih prijašnjih "kolegica" Pepeljuge, Snjeguljice ili Trnoružice.

Merida je i emocionalno i psihički snažnija od svih princeza i ne čeka princa na bijelom konju. Ona, naprotiv, ima logiku "Pobrinut ću se sama za sebe" i ostavlja dojam da joj ne treba princ koji će je spasiti.

Nakon kratke ali detaljne, analize, autoru bloga otvorila su se pitanja poput: Je li Merida samo proizvod modernog vremena i kulture? Jesu li ženski likovi konačno postigli ravnopravnost u Disneyjevoj radionici animacije? Možemo li se nadati lezbijskoj animiranoj ikoni?

Iako zasad nema odgovor, veseli se što je prije nekoliko godina Ellen DeGeneres posudila glas planetarno popularnoj ribici Dory iz animiranog filma "Nemo" i postala prva deklarirana lezbijka koja je posudila glas omiljenom animiranom liku.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.