Foto: Screenshot

Austrijska predstavnica na Eurosongu, koja je svojim izgledom i rodnim identitetom uzdrmala velik dio Istočne Europe, osvojila je 59. izdanje glazbenog natjecanja i iza sebe ostavila odlične Nizozemsku i Švedsku.

Pjesma drag osobe Conchite Wurst "Rise Like a Phoenix" osvojila je 290 bodova i donijela Austriji drugu pobjedu, nakon 48 godina. "Pobjedu posvećujem svima koji vjeruju u mir i slobodu. Mi smo ujedinjeni", kazala je Wurst kroz suze dok je primala nagradu.

Pomicanje granica rodnog identiteta nije novina za Eurosong; natjecanje poznato po ekstravaganci i niskokvalitetnim zvukovima popa i techna. Prva koja je uznemirila konzervativnu Europu bila je izraelska predstavnica Dana International koja je pobijedila 1998., kad se o seksualnim manjinama i rodnom identitetu nije ni približno toliko raspravljalo koliko danas.

Najbolji odgovor na mržnju

No, Dana tada nije izazvala toliko buke koliko je Wurst, zbog koje su pokrenute i peticije protiv njezinog nastupa, što je samo dodatno naglasilo podjele između progresivno liberalne Europe i one koja naginje nacionalističkoj Rusiji, piše Associated Press. Tako su se mogli čuti glasovi iz Istočne Europe koji su Wurstovu optužili da predstavlja "svo zlo Zapada", a neke su zemlje pozivale na bojkot prikazivanja Eurosonga na nacionalnim televizijima kako bi se "zaštitila djeca".

Ipak, Wurst je na kraju izašla kao pobjednica i na najbolji način odgovorila mrziteljima gejeva, lezbijki, biseksualnih i transrodnih osoba iz cijelog svijeta koji su sve ujedinjeniji u zajedničkoj borbi za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava. Nakon što su je novinari upitali što misli o Putinu i kriminalizaciji homoseksualnosti u Rusiji, Wurst je kratko odgovorila: "Ne znam je li on sada ovo gleda, ali neka zna da smo nezaustavljivi".

U rodnoj Austriji, Conchitina pobjeda slavila se na ulicama glavnog grada, a među fanovima se moglo čuti uzvikivanje "Conchita, Conchita". Veselje će se nastaviti i sljedeće godine kad će Beč biti domaćin 60. izdanja natjecanja.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.