Foto: where2stay-southafrica.comJužnoafrička Republika želi postati turistička destinacija broj jedan za gejeve i lezbijke. Taj status sada dijele brazilski Rio, kanadski Toronto i izraelski Tel Aviv. Tržište "ružičastog turizma", kako ga zovu, teško je čak 80 milijardi dolara.


Samo prošle godine u JAR-u je odmor provelo 200 tisuća gejeva i lezbijki. Ta zemlja jedina na afričkom kontinentu ima hotel s oznakom "gay only", otvoren prije 14 godina u Cape Townu te uglavnom uvijek do kraja popunjen.

Afrička gej-oaza
"Drugi hoteli suočavaju se s manjkom gostiju, dok naš neprestano dobro radi. Većina naših gostiju ponovno dolazi u hotel", kaže hotelski menadžer, Lourens Botha. "I mi smo u našoj zemlji bili izloženi izazovima. U vrijeme aparthejda nitko nije smio reći da je gej, jer bi završio u zatvoru. Sada se to događa u drugim dijelovima Afrike".

Više od dvije trećine afričkih država ima zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost. Gejevima i lezbijkama diljem kontinenta prijete zatvor, zlostavljanje, pa i smrt. Zato su Afrikanci u Južnoafričkoj Republici pronašli oazu u kojoj se mogu osjećati slobodnima.

Od turista koji dolaze u Cape Town, 10 posto su gejevi, a upravo je taj grad magazin Out and About proglasio najpoželjnijom destinacijom za gejeve i lezbijke. Sve to postalo je moguće nakon što je država promijenila zakone i ustav. JAR je bila peta zemlja u svijetu koja je ozakonila istospolne brakove i prva koja je to učinila u Africi. "Ovo je jedino mjesto u Africi gdje otvoreno možete reći da ste gej. Sa svojim partnerom ili partnericom možete šetati plažama, ići na safari i jesti u restoranima", kaže Eugene Brockman iz udruženja International Global Gay and Lesbian Travel Association (IGLTA).

Stravično nasilje unatoč napretku
Ove je godine i Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda podcrtala JAR u svom izviješću o LGBT turizmu. Popularnosti te zemlje pridonijela su događanja poput Gay Pridea, queer projekata, filmskog festivala Out in Africa i izbora za gej mistera.

Ipak, nije sve tako ružičasto. Utjecajne skupine traže od vlade da ograniči prava gejeva i lezbijki, a društvo je opterećeno predrasudama. Lezbijke su još uvijek suočene s "korektivnim silovanjima" i u protekle dvije godine zbog seksualne orijentacije ubijeno je njih više od 30. S druge strane se gejevi boje seksualnih napada i umorstava.

Južnoafrička Republika mnogo je toga napravila u zaštiti ljudskih prava, ali pred njom je još dug put.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.