U prošlim vremenima mnoge su žene iz niza razloga skrivale svoj spolni identitet. Neke su tu svoju tajnu sačuvale sve do smrti, a neke su ostale upisane u povijest kao slavni muškarci.  Dok je danas transvestizam poprilično ''normalna'', u prošlim stoljećima žene su se preoblačile u muškarce kako bi ušle u svijet koji im je inače bio zabranjen.

Čak je i u našim krajevima zabilježen oblik promjene spolnog identiteta kod žena. Te žene su u etnologiji i kulturnoj antropologiji znane kao virdžine ili tobelije. U slučaju da obitelj ne može dobiti muškog potomka ili ostane bez oca (jedinog muškarca u kući), u prvom slučaju najmlađa, a u drugom slučaju obično najstarija djevojka bi se zavjetovala na celibat, promijenila svoje rodne osobine i preuzela društvenu ulogu muškaraca.

I dok se danas promjena spola ili rodne uloge smatra izrazom individualne slobode, u tradicionalnom balkanskom društvu bila je to posljedica nužde.

Žene su se radi raznoraznih razloga diljem svijeta pretvarale da su muškarci, obično ako bi mogli postati dio društva koje ima je inače bilo nedostupno. I dok su na Balkanu žene uglavnom javno postajale virdžine, mnoge danas poznate žene – muškarci, uspješno su godinama skrivale svoj spol.



Brandon Teena
Djevojka po čijoj je bolnoj životnoj priči snimljen i film Dečki nikad ne plaču rođena je 1972. godine u Lincolnu u Nebraski. Nakon što su je seksualno zlostavljali njeni muški rođaci, odselila je od kuće i počela svoj život kao muškarac.
Postala je prijateljica s bivšim zatvorenicima Johnom Lotterom i Marvinom 'Tom' Nissenom te je čak i izlazila sa ženom (Lana Tisdel). Nitko od njenih prijatelja nije znao njen pravi spol, dok nije uhićena zbog krivotvorenja čekova i vijest o tome se našla u novinama, a njeno pravo ime i spol su otkriveni.
Ostala je bez djevojke, a njeni ''bivši'' prijatelji su je silovali. Iako ih je tužila, zbog traljave istrage dvojac je ostao na slobodi te ju je dva puta pokušao ubiti. Na kraju je Lotter osuđen na smrt, a Nissen na doživotnu zatvorsku kaznu.



Marinus
Marinus pravim imenom Marina rođena je u 6. stoljeću. Njen otac želio je stupiti u samostan, pa je i nju poveo sa sobom, predstavivši je kao dječaka.
Nakon godina života u samostanu, otac i kćer počeli su putovati. No u jednom prenoćištu vlasnikova kći se zaljubila u Marinu, no nakon što ju je ona odbila, optužila ju/ga je da ju je zavela/o i napravio/la joj dijete.
Kako nije željela otkriti svoj spol Marina je izbačena iz samostana te je morala na sebe preuzeti brigu o djetetu i obavljati teške fizičke poslove kao bi ga prehranila. Njen spol je otkriven tek po njenoj smrti.



Malinda Blalock
Malinda Blalock bila je vojnik za vrijeme američkog građanskog rata i hrabro se borila na objema stranama.
Kad je počeo rat, nije željela biti odvojena od svog muža, pa se prerušila u muškarca i pridružila vojsci. Registrirana je u ožujku 1862. godine pod imenom Samuel 'Sammy' Blalock.
Njen spol, za vrijeme rata, nije bio otkriven. Hrabro se borila, pričali su njeni suborci. Par je s vremenom dezertirao iz vojske.



Chevalier d’Eon
Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont rođena je u Francuskoj 1728. godine. Iako je rođena kao žena, prvu polovicu svog života živjela je kao muškarac.
Njena autobiografija otkriva da je odgajana kao dječak, jer je njen otac mogao naslijediti novac od rođaka samo ako dobije sina.
D' Eon se 1756. godine priključila špijunskoj službi Luja XV. i otišla je na tajnu misiju u Rusiju. Nakon pet godina vratila se u Francusku. Sudjelovala je kao vojni kapetan u sedmogodišnjem ratu. Ranjena je i odlikovana. Jedno vrijeme živjela je u egzilu u Londonu, ali se nakon pregovora s kraljem Lujem XVI. vratila u francusku, gdje je nastavila živjeti kao žena.



Billy Tipton
Billy Tipton, rođena je 1914. godine kao Dorothy Lucille Tipton, bila je američka jazz pijanistica i saksofonistica, točnije jazz pijanist i saksofonist. Svoju karijeru započela je svirajući po barovima u Oklahomi. S vremenom se počela predstavljati očevim imenom Billy i povezivati si grudi.
U početku se kao muškarac pojavljivala samo na nastupima, no do 1940, počela je u potpunosti živjeti kao muškarac. Postala je slavna glazbenica i snimila par albuma. Imala je mnoge lezbijske afere, tijekom kojih je mogla svoj spol zadržati neotkrivenim. Imala je dugogodišnju vezu sa ženom, s kojom je kasnije usvojila tri sina.
Umrla je 1989. godine sa 74 godine. Tek tad su njena obitelj i prijatelji otkrili da je bila žena.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.