• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

markovic"Nije Marković mogao diskriminirati, nego eventualno HNS koji zapravo odlučuje o zapošljavanju nogometaša" – tako bi se dala protumačiti današnja nepravomoćna presuda sutkinje Županijskog suda Jasenke Grgić.

Naime, udružna tužba za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, a koju su protiv Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije zbog njegovih šovinističkih izjava da gej nogometašima nema mjesta u reprezentaciji dok je on predsjednik Saveza, te da "na sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi" je odbijena.

"Iako se u slučaju izjava Markovića i Zdravka Mamića radi o istom problemu - fundamentalnoj i nedopustivoj homofobiji i šovinizmu u hrvatskom sportu, odnosno nogometu, što sve zajedno odašilje sramotno ružnu sliku o RH europskoj i svjetskoj javnosti, ove dvije nepravomoćne presude u slučaju naših udružnih tužbi pokazuju koliko je kaotično stanje u našem pravosuđu, odnosno kako se implementira Zakon o suzbijanju diskriminacije, ujedno i jedan od uvjeta za ispunjavanje mjerila iz pristupnog Poglavlja 23 – pravosuđe i temeljna prava", izjavili su iz Centra za LGBT ravnopravnost.

Naime, dok u slučaju Mamić sutkinji Jadranki Travaš nije bila sporna Mamićeva funkcija izvršnog dopredsjednika Dinama, koji ne bi angažirao gej nogometaše, već je presudila kako radi o njegovom "pravu na osobni stav", u slučaju Marković "problem" je što o izboru nogometaša formalno odlučuje Nogometni savez, a ne njezin predsjednik.

"Naše ocjene ovih slučajeva zacijelo će zanimati odgovorne osobe koje prate ispunjavanje svih uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23, ali i UEFA-u koju redovno informiramo o ovim slučajevima. Podsjećamo javnost da je zbog identičnih izjava svojevremeno izbornik Otto Barić kažnjen od UEFA-e s 3000 švicarskih franaka, a osim toga vidimo kako su posljedice takve izjave utjecale i na njegovu daljnju sportsku 'karijeru'.

Ostajemo pri stavu da su svojim izjavama Vlatko Marković i Zdravko Mamić diskriminirali LGBT osobe u pravu na jednaku dostupnost sportu. Svakako ćemo uložiti žalbu na ovo rješenje, i ustrajat ćemo u traženju da se Mamić i Marković ispričaju putem plaćenog oglasa u dnevnom tisku, budući su svojim izjavama i poticanjem stereotipa o gej muškarcima prešli sve civilizacijske granice i samu logiku sporta, koji bi trebao biti otvoren svim osobama, neovisno o njihovoj nacionalnosti, boje kože, vjeroispovijesti ili seksualnoj orijentaciji.

Naime, skandalozne izjave koje proizvode čelnici hrvatskog nogometa u svojoj biti ne bi trebale biti ništa manje problematične od hipotetske situacije u kojoj bi neka čelna osoba nogometa izjavila da nogometaši muslimanske vjeroispovijesti ne bi trebali igrati nogomet, jer da nogomet samo za katolike! Ne sumnjamo da bi se u takvoj situaciji mobilizirala sva nadležna tijela i institucije za suzbijanje diskriminacije, i zasigurno se ne bi dogodilo, kao u našem slučaju, da samo zato što se radi o LGBT pitanjima, ostajemo usamljeni u svojoj borbi. No, to nas nikada neće obeshrabriti u ustrajanju i zalaganju za ravnopravnost LGBT osoba u našem društvu", stoji u tekstu priopćenja Centra za LGBT ravnopravnost.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Uoči kampanje za rujanske parlamentarne izbore iz Mosta poručuju kako se nadaju svojevrsnom

Brojne su stavke kojima se Vatikanskim ugovorima jamči financiranje Katoličke crkve, tu nije riječ

Barokni portret ljubavnice kralja Charlesa II., koji je u 17. stoljeću napravila prva priznata

Glasoviti Julijin balkon u Veroni, poznat kao jedno od najromantičnijih mjesta za vjenčanja, odsad

"Homo, fešta!" prvi je LGBT ljetni festival u Poreču. Održava se na otvorenom, plaži i beach klubu,

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.