Foto: vreme.com"Da ste u Beogradu, ne bi se ovako usudile hodati gradom! Odvratne lezbače i pederi, treba vas sve pobit I popalit! BBB i huligani, jel ti to razumiješ?” - samo su neke od bezbroj uvreda i pogrda koje je nepoznati muškarac uzvikivao dok je udarcima šakama u glavu tukao dvije djevojke.

Napad se dogodio 22. lipnja oko 5:45 sati ujutro u zagrebačkom kvartu Trešnjevka. Napadač je bio odjeven u traperice i majicu na kojima je, prema sjećanju žrtvi pisalo "Run" i "Zagreb". Visok je oko 180 cm, oko 25 godina starosti i djelovao kao da nije bio pod utjecajem alkohola ili droga.

Uznemiravanje i homofobni ispadi počeli su uoči samog napada, dok su djevojke čekale noćni autobus na Glavnom kolodvoru. Iako su ga uglavnom ignorirale, obraćajući mu se jedino s porukom da ih ostavi na miru, on nije popuštao, već je s verbalnim zlostavljanjem nastavio i u noćnom autobusu. Nakon što su djevojke izašle na stanici kod trešnjevačkog placa, verbalni napad pretvorio se u fizički – udarcima u glavu. Djevojke su nekako uspjele pobjeći, no on ih je sustigao kod rotora u Novoj cesti te ih je nastavio tući šakama i nogama po glavi i tijelu. Jedna od djevojaka uspjela je pozvati policiju nakon čega se napadač udaljio u nepoznatom pravcu, vrijeđajući i njih i policiju.

Ne računajući psihičke posljedice i stanje šoka, posljedice napada su brutalne: Jedna od djevojaka je zadobila frakturu vilice, ima rasječenu usnicu i potres mozga, dok je druga ima hematome i masnice po licu. Žrtve zločina iz mržnje policiji su na licu mjesta jasno naglasile da se napad dogodio iz mržnje zbog njihove spolne orijentacije.

Obavijestile su i Zagreb Pride koji je jučer angažirao odvjetnički ured Bandalo i Labavić s kojima su uspješno surađivali na nizu drugih zločina iz mržnje. Protiv zasad nepoznatog počinitelja podnijet će kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda, u vezi sa zločinom iz mržnje.

U Zagreb Prideu očekuju da policija pronađe počinitelja koji je snimljen u noćnom tramvaju broj 34 a koji je na stanici kod Glavnog kolodvora došao 22. lipnja u 5:41, da se protiv napadača podignu kaznene prijave, nikako prekršajne te da se u kaznenom postupku, kao što je zadnjih godinu dana postala praksa, dodjele bezuvjetne zatvorske kazne.

"Zločini iz mržnje i fizičko nasilje protiv LGBT osoba moraju prestati i moraju se suzbiti svih zakonskim sredstvima te s najstrožom javnom osudom", dodali su.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.