• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Fotorobot: Jutarnji listDok policija traži homofoba koji je u petak na Trešnjevci brutalno pretukao dvije lezbijke, ali nije još napravila njegov fotorobot, javila se redakcija Jutarnjega lista i pozvala napadnutu djevojku da im opiše napadača. Fotorobot napadača u suradnji s Jutarnjim listom je gotov, a rezultat možete pogledati na slici lijevo (klik za uvećanje).


Dok Jutarnji list iz policije neslužbeno doznaje da u ZET-ovu autobusu nije bilo nadzornih kamera, odvjetnica Zagreb Pridea Natalija Labavić tvrdi suprotno: "Prema našoj informaciji, kamere su postojale u autobusu pa ćemo Državnom odvjetništvu predložiti da zatraži reprodukciju snimki. To se odnosi na sve kamere koje su mogle snimiti bilo što vezano uz ovaj slučaj, a koje se nalaze na trasi kretanja žrtve i napadača."

Jedini koji sigurno znaju jesu li kamere bile u autobusu koji je vozio umjesto tramvaja na noćnoj liniji 34 su zaposlenici ZET-a, ali glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić još je jučer ustvrdio da ne može reći ništa o nadzornim kamerama u autobusima, jer je riječ o "sigurnosnoj politici", piše tportal.

Policija još nije, prema pisanju Jutarnjeg lista, zatražila ni nadzorne snimke bankomata koje su mogle snimiti kako žrtve i napadač prolaze ulicom, nego su umjesto toga, jednoj od žrtava, hrvatskoj državljanki, pokazivali fotografije iz svoje baze podataka, nadajući se da će među registriranim nasilnicima pronaći počinitelja, ali uspjeha nije bilo.

Djevojka je bila dvaput u policiji te kazala: "Gledala sam slike svih bad blue boysa u gradu, a iskaz su mi uzimali sat vremena. Pogledala sam toliko fotografija da mi se vrtjelo u glavi. Bila sam toliko umorna da su mi svi muškarci na slikama izgledali jednako, pa se pitam jesam li možda vidjela sliku svog napadača, a da je nisam registrirala? Zaista mi je čudno što nisu napravili fotorobot, jer mi se to čini logičnijim od pregledavanja stotina fotografija."

Istaknula je da su u policiji prema njoj postupali korektno, a iz Zagreb Pridea, kojem su se djevojke obratile za pomoć, zahvaljuju se građanima na pomoći i kažu da imaju nešto detaljniji opis napadača.

Podsjetimo, jedna od napadnutih djevojaka, 28-godišnja državljanka Velike Britanije, zadobila je frakturu vilice, ima rasječenu usnicu i potres mozga. Druga, Hrvatica, zadobila je hematome po licu.

HNS osudio napad
Saborski Klub Hrvatske narodne stranke danas je najstrože osudio napad na dvije djevojke koji je uzrokovan mržnjom napadača prema drugačijima od sebe. "Borba za ljudska prava trajni je proces na čije ubrzanje treba staviti naglasak", smatraju u Klubu zastupnika HNS-a, "jer su rječnik nasilja i diskriminacija vidljivi svakodnevno, kako u Hrvatskom saboru, tako i na ulicama diljem naše zemlje".

U priopćenju ocjenjuju važnim podići razinu svijesti cijelog društva s ciljem zaštite prava pojedinaca i slobode njihova izbora.

"Nedopustivo je da se pripadnici bilo koje manjine boje slobodno kretati ulicama svojih gradova", ističu iz Kluba HNS-a i upozoravaju da će izostankom javne osude i strogih kazni, društveni položaj seksualnih i rodnih manjina ostati i dalje nepovoljan. "Ako ne pokažemo kako je diskriminacija po svakoj osnovi neprihvatljiva, postoji ozbiljna opasnost, da ćemo živjeti u društvu u kojem je netrpeljivost prema drugima i drugačijima prevelika dok tolerancija ne postoji. Takvo društvo za HNS je neprihvatljivo", zaključuju iz Kluba zastupnika HNS-a u priopćenju koje je potpisala HNS-ova zastupnica Sonja Koenig.


Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

"Organiziramo Pride kako bismo podsjetili ljude da postojimo, da smo dio grada Splita i da poručimo

Queer punk dvojac PWR BTTM do prije nekoliko mjeseci bio je jedan od najpopularnijih queer bendova

Brazilac je potpuno nevin. Ne nužno u doslovnom smislu. Ali, sigurno je nevin kad je u pitanju

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.