• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: arhiva

U medijima je danas vladao informativni kaos. Nakon neslužbene informacije Dnevnika.hr o tome da je Ustavni sud usvojio saborsku odluku o održavanju referenduma, stizale su potpuno suprotne informacije, a "agoniju" je prekinu Ustavni sud koji je na svojim stranicama objavio službeno priopćenje.

U rat neslužbenih informacija uključio se i Večernji list koji je pisao da se Ustavni sud zapravo ''nije ni mogao baviti ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja, već je to mogao učiniti samo na inicijativu Sabora'', obzirom na to da se u konkretnom slučaju ne radi o temeljnim vrednotama koje su propisane člankom 1. i 3. Ustava.

''Da je bila riječ o temeljnim pravima iz članka 1. ili 3., Ustavni je sud mogao samoinicijativno reagirati po pitanju ustavnosti referendumskog pitanja'', javljao je Večernji list.

Ustavni je sud u popodnevnim satima izdao Priopćenje o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka.

U njemu, između ostalog, stoji kako uvažavaju ustavotvornu ulogu Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela u državi: "Međutim, uvažavajući ustavotvornu ulogu Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela u državi, Ustavni sud ocjenjuje da se općim nadzornim ovlastima u takvoj situaciji smije koristiti samo iznimno, kad utvrdi takvu formalnu i/ili materijalnu protuustavnost referendumskog pitanja ili tako tešku proceduralnu pogrešku koje prijete narušavanjem strukturalnih obilježja hrvatske ustavne države, to jest njezina ustavnog identiteta, uključujući najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske (članak 1. i članak 3. Ustava). Primarna zaštita tih vrijednosti ne isključuje ovlast ustavotvorca da neka druga pitanja izrijekom isključi iz kruga dopuštenih referendumskih pitanja".

Kad bi se pitanje proglasilo neustavnim, isto bi se odnosilo i na članak 5. Obiteljskog zakona

Naglašavaju i kako se suglasnost s Ustavom pozitivnih zakonskih odredaba u smislu članka 125. alineje 1. Ustava ne može ocjenjivati u postupku nadzora nad ustavnošću državnog referenduma u smislu članka 125. alineje 9. Ustava, to jest preko utvrđivanja ustavnosti referendumskog pitanja.

Naime, kako stoji u priopćenju, kad bi se prihvatilo suprotno stajalište, to bi značilo da Ustavni sud, kroz ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, zapravo ocjenjuje suglasnost zakona s Ustavom, pa odluka Ustavnog suda o nesuglasnosti referendumskog pitanja s Ustavom ne bi dovela samo do zabrane održavanja referenduma, nego bi se prelila na postojeći zakonodavni poredak u pravnom području na koje se takvo pitanje odnosilo.

Eventualnim utvrđivanjem neustavnosti sadržaja takvog referendumskog pitanja, Ustavni sud zapravo bi ocijenio neustavnim članak 5. Obiteljskog zakona. Napominje se i kako Ustavni sud nikad nije primio nijedan zahtjev ili prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonskih odredaba koje uređuju brak kao zakonom uređenu životnu zajednica žene i muškarca.

Na kraju se ističe kako eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva.

Kompletan tekst priopćenja možete pročitati ovdje.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

"Organiziramo Pride kako bismo podsjetili ljude da postojimo, da smo dio grada Splita i da poručimo

Queer punk dvojac PWR BTTM do prije nekoliko mjeseci bio je jedan od najpopularnijih queer bendova

Brazilac je potpuno nevin. Ne nužno u doslovnom smislu. Ali, sigurno je nevin kad je u pitanju

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.