Foto: arhivaPodržavatelji udruge "U ime obitelji" i tradicionalnih hrvatskih vrijednosti slijede onu Machiavellijevu, "cilj opravdava sredstvo". No, da će ići toliko daleko, nismo očekivali.

U ožujku ove godine, na Facebooku je osvanula stranica Pope Francis I kojoj u opisu jedino piše da nije službena stranica pape Franje. Od njezina pokretanja do danas, mogu se uočiti fotografije samoga pape i Vatikana, a od lipnja isključivo sadržaj vezan uz referendumsko pitanje i inicijativu "U ime obitelji".

Tako se u lipnju podijelio poziv "Želimo mimohod Hrvatske vojske a ne gay parade", a u studenom su počele nicati objave poput "Za manje od 2 dana skupljeno 20.000 članova, svaka čast".

Među objavama našla se i ona o detaljnim uputama "kako staviti zeleni ZA na dnu slike svog profila", a posljednja, od 25. studenog, odnosi se na anketu kojom administrator stranice želi saznati kako će se građani izjasniti na referendumu.

Stranica trenutno broji više od 8.500 članova i nema apsolutno nikakve veze s nazivom ispred kojeg se predstavlja – papa Franjo.

More lažnih stranica

No, nije ovo usamljeni primjer. Postoji još jedna stranica, također neslužbena Facebook stranica pape Franje, Pope Francis, koja ima gotovo 230.000 članova i objavljuje uglavnom priče i fotografije iz Vatikana.

Međutim, u svibnju ove godine administrator je na hrvatskom, a kasnije i na engleskom jeziku objavio vijest o referendumskoj inicijativi i pozvao građane da se pridruže:

Inicijativa "U ime obitelji" zahvatila je cijelu Hrvatsku i treba vašu pomoć! Ukoliko želite volontirati, zajedno sa tisućama građana, posebno studenata i mladih, u njihovo ime vas pozivamo da se prijavite - uimeobitelji.net/za-aktiviste/

Javite se i na facebook stranicu - https://www.facebook.com/UimeObitelji

Pomozite da Hrvatska kaže "DA!" zaštiti braka i obitelji.

"Tko sam ja da sudim gej osobama"

U moru lažnih profila i stranica koje podržavaju lik i djelo pape Franje, tu su još stranica Papa Franjo I. koja je, među ostalim, u rujnu ove godine molila svojih 7.600 članova da podijele poruke stranke HRAST, te stranica istog naziva koja se uglavnom bavi smjenom ministra Željka Jovanovića i dijeli statuse stranice "HNS pederi i nogomet ste sjebali".

'Papa' se bavi referendumom i na stranici Papa Franjo na kojoj je podijeljen članak naziva "Papino 'rješenje' za hrvatski referendum" i fotografije volontera udruge "U ime obitelji" koji su papi poklonili majicu s njihovim logom.

Uz 750.000 prikupljenih potpisa, tisuće štandova, letaka, majica, bedževa, svakodnevnih propovijedi svećenika na misama i reklamiranju referendumskog pitanja na javnoj i komercijalnim televizijama, postavlja se pitanje zar je zaista potrebno otvarati lažne profile vrhovnog katoličkog poglavara i širiti poruke koje nemaju veze s njegovim naukom?

Podsjetimo, papa je ove godine dao nekoliko izjava iz kojih se jasno može iščitati da mu je stalo do osobe, a ne do njezinih karakteristika. "Jednom me netko htio isprovocirati pitanjem odobravam li homoseksualnost. Ja sam odgovorio protupitanjem: 'Recite mi sljedeće: kad Bog gleda gej osobu, osjeća li ljubav zbog njezina postojanja ili je odbacuje i osuđuje? Uvijek moramo uzeti u obzir osobu... U životu je Bog uz ljude, a i mi moramo biti uz njih i uvijek uzimati u obzir njihovu situaciju", poručio je papa.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.