Foto: HinaNakon što je udruga "U ime obitelji" zabranila akreditacije brojnim medijima, bojkotu izvještavanja iz stožera inicijative pridružila se i Hina, dok je Hrvatsko vijeće za medije pozvalo inicijativu da povuče odluku i novinarima dopusti rad. Iz inicijative su ostali začuđeni solidarnim potezima medija.

Uredništvo Hine iz solidarnosti s ostalim medijima pridružilo se bojkotu izvještavanja iz stožera Građanske inicijative "U ime obitelji" jer smatra da je nedopustivo diskriminirati i kažnjavati medije zbog iznošenja mišljenja ili uređivačke politike koja nije po volji inicijativi.

"Smatramo da je riječ o izravnom kršenju ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH). Stoga Uredništvo Hine osuđuje takvu odluku koja izravno utječe na slobodu medija. Hina će pratiti rad stožera inicijative 'U ime obitelji', ako će inicijativa omogućiti svim zainteresiranim medijima pristup stožeru i neometano izvještavanje", kazali su iz Hine.

Podsjetimo, "U ime obitelji" odbila je akreditirati novinare HRT-a, svih izdanja EPH-a, Novog lista te portala index.hr, t-portala i net.hr-a, a kasnije su im se iz solidarnosti pridružile TV kuće NovaTV i RTL te Večernji list i 24sata, dok su danas to učinile redakcije Hine i Soundset radija.

"U ime obitelji" se ponaša kao Mamić

Hrvatsko vijeće za medije osudilo je postupak Građanske inicijative "U ime obitelji", koja je dijelu medija uskratila akreditacije i izvještavanje iz prostora u kojem će volonteri inicijative pratiti rezultate današnjeg referenduma o ustavnoj definiciji braka, te je pozvalo inicijativu da povuče odluku i novinarima dopusti rad.

Predsjednica Vijeća za medije, Sanja Mikleušević Pavić, u priopćenju ističe kako Vijeće "upozorava i osuđuje u medijskom prostoru dosad neviđen, presedanski postupak Građanske inicijative 'U ime obitelji', koja je dijelu medija uskratila akreditacije i mogućnost izvještavanja i praćenja iz prostora u kojima će inicijativa pratiti i dočekati referendumske rezultate".

Građansku inicijativu pozivaju da u ime demokracije, na koju se pozivaju, povuku svoju odluku, i dopuste novinarima da rade svoj posao.

Foto: Poslovni.hr

"Nevjerojatno je da se 2013. u zemlji članici Europske Unije, zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem aktivnosti novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje. Time inicijativa slijedi trag Zdravka Mamića koji je praćenje rada Dinama iz istih razloga onemogućio novinarima Indexa", navodi Mikleušević Pavić.

Podsjeća da "u radu Vijeća sudjeluju medijske kuće, portali, elektronički mediji koji pokrivaju gotovo 90 posto hrvatskog medijskog tržišta".

Ako inicijativa "U ime obitelji" ustraje u svojoj odluci iz Vijeće za medije ističu da "svoje članove pozivaju na solidarnost i bojkot njihovih aktivnosti prije i poslije objave rezultata referenduma" o ustavnoj definiciji braka.

Predstavnici "U ime obitelji" iznenađeni valom reakcija

Iz udruge "U ime obitelji" tvrde da je dio medija sustavno vrijeđao građane koji žele glasovati "za" brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorio informacije o Građanskoj inicijativi te širio govor mržnje, a zastrašivanjem građana služio aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u subotu je žestoko osudilo takvu odluku Građanske inicijative "U ime obitelji", te je sve redakcije i novinare pozvalo na solidarni novinarski bojkot ako inicijativa ne povuče svoju odluku o uskrati akreditacija.

Foto: Hina

U inicijativi su iznenađeni odlukom hrvatskih medija da se solidariziraju s redakcijama kojima je incijativa uskratila akreditacije da izvještavaju iz njihovih prostora zbog, kako su ocijenili, jednostranog praćenja referenduma o braku ili širenja govora mržnje prema biračima koji glasuju "za".

"Zabrinjava to monolitno 'solidariziranje' hrvatskih medija, osobito onih komercijalnih, koji bi trebali biti slobodni od političkih pritisaka i vođeni jedino interesom njihovih gledatelja i čitatelja za određenu temu", navodi se u izjavi inicijative "U ime obitelji", objavljenoj danas na mrežnim stranicama.

Incijativa ističe kako je iznenađena solidariziranjem televizija Nove Tv i RTL-a te novinara Večernjeg lista s "konkurentskim" medijskim kućama.

Glasnogovornica "U ime obitelji", Jelena Gazivoda, izjavila je danas Hini kako Inicijativa neće mijenjati odluku o uskraćivanju akreditacije navedenim medijima unatoč bojkota drugih medija, te da se uskrata odnosi "samo" na večernje druženje s volonterima i podupirateljima Inicijative u prostorima Inicijative.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.