CroL

Četvrtak 18 Pro

Hrvatska Referendum je samo zaštitio riječ 'brak', a istospolni parovi će vjerojatno moći posvajati

Referendum je samo zaštitio riječ 'brak', a istospolni parovi će vjerojatno moći posvajati

E-mail

Foto: Screenshot

Nedavno usvojeni amandman Obiteljskog zakona (prijedlog HNS-a i SDP-a) kojim se izvanbračne zajednice u pogledu imovinskih i osobnih odnosa, prava i obveza stavljaju u jednak položaj s bračnim zajednicama dovodi do nove situacije prema kojoj će izvanbračni partneri ubuduće moći posvajati djecu. To u praksi ima značiti da će odredba o posvajanju djece važiti i za istospolne parove čiji će status regulirati Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, iako takvo tumačenje odredbe dosad nije evocirano od strane vladajućih.

Naime, recentni primjer Austrije pokazuje da je država morala dodijeliti pravo posvajanja istospolnim parovima slijedom presude Europskog suda za ljudska prava.

Novu odredbu i njezine implikacije je za Večernji list komentirala Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci: "Nakon što je izjednačena pravna regulacija izvanbračnih s bračnim zajednicama u ovom pitanju, jedini razlog za različitu regulaciju istospolnih zajednica ostaje negativna predrasuda prema osobama druge spolne orijentacije, što je pravno neprihvatljiv razlog razlikovanja. Upravo to je izrečeno u presudama ESLJP-a u slučajevima protiv Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva, pa i Francuske, prije nego što su zakonski izjednačili brak s istospolnom zajednicom."

Parovi se mogu obratiti ESLJP-u

Navela je da sada postoje dva pravna puta, dulji put insistiranja na ujednačenosti kroz traženje ocjene ustavnosti zakona u svjetlu poštovanja stavova ESLJP-a dok je drugi put kroz konkretan slučaj. "Neki istospolni par može tražiti posvojenje i nakon što bude odbijen na nižim instancama, u konačnici se obraća Ustavnom sudu tražeći zaštitu ljudskih prava i obiteljskog života na temelju jednakosti pozivajući se na standarde utvrđene Europskom konvencijom. Ako Ustavni sud tome ne udovolji, par bi se mogao obratiti ESLJP-u, što znači da je samo pitanje vremena kad bi to bilo realizirano.", tvrdi Barić.

Nadalje, ta odredba samo potvrđuje da "se referendumom ne postiže ništa osim zaštite riječi brak" te je zaključila da joj je "žao što je narod glasovanjem 'za' doveden u zabludu i što se sada može osjećati prevarenim od organizatora."

Presude Europskog suda za ljudska prava obvezujuće su za Hrvatsku, a prošle godine u presudi je nakon tužbe austrijskog lezbijskog para stajalo da "partneri u istospolnoj bračnoj zajednici imaju pravo posvojiti dijete svojih partnera ako takva mogućnost vrijedi za heteroseksualnu zajednicu". Austrija je tako postala 13. europska država koja omogućava posvajanje djece istospolnim partnerima nakon što su isto to pravo omogućile Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Komentari (1)add comment

Ivan85 said:

0
super
Bravo Sanja!
June 18, 2014

Napišite komentar
manja slova | veća slova

busy